BABÍ LÉTO V ČESKU: Vstupte do ráje jičínskými branami

Zábava 1. října 2012

Přesněji do Českého ráje, který začíná pět minut za městem. Ano, právě tady to je – les Řáholec, takže „Rumcajsovo“.

Tenhle výlet je vhodný pro ty, kteří mají potřebu hledat tajemství skrytá v krajině. Muzeem nadchnete děti a vy, až se do prohlídky dětsky zaberete, stále se můžete radostně tvářit, že jste tu kvůli nim!

Nechte se pozvat do města, kde ševcoval Rumcajs:

Jojo, za Albrechta to šlapalo...

Ne, že by Albrecht z Valdštejna proti téhle krajině v zásadě něco měl, ale zásadně upřednostňoval svoje představy. A do nich se mu ne zcela vešla. Rozhodl se ji poupravit. A když se Albrecht z Valdštejna pro něco rozhodl, šlo to ráz na ráz.

Třeba Zebínská alej pod městem byla vysazena v jediné minutě. U každé vykopané jámy stál voják a na výstřel zasadil strom. To to za časů páně Albrechta pěkně šlapalo, co?

(On měl prostě rád řád a věci na míru. Když si nechal šít boty, vypadalo to takhle: proměřili mu nohy a potom hledali krávu stejných parametrů, tu zabili, stáhli z kůže a z jejích nohou udělali holínky. Lýtková část je tak samozřejmě bezešvá...)

Z jeho původního návrhu na zcela nový krajinný celek, kterému dnes říkáme Valdštejnova barokní zahrada, toho pravda mnoho nezbylo:

Přes silnici pod alejí stojí lodžie. Je to monumentální parková stavba. V dobách dávnějších sloužily takové stavby například k diplomatickým jednáním a v dobách ještě dávnějších třeba i k soudům. Dnes vážně jen vyjdete po schodech nahoru, rozhlédnete se po parku, kterému se říká Libosad, a můžete jít zase dolů.

Jenže: ony ty pohledy nejsou nijak náhodné... Zprava alej, před vámi alej, nalevo výhled k Valdicím, napravo na Veliš. Na Veliši měl stát františkánský klášter - tedy vzdělání a radost, tudy vedla cesta (životní), a na konci celé dráhy stojí dnes vězení. Ale měl tam stát kartuziánský klášter a Valdštejnova hrobka, tedy ticho a konec.

Měl to promyšlené. Nejen stavebně, ale i filozoficky a duchovně a astronomicky... ale jen těžko lze tohle vše pochopit a napoprvé.

Valdštejn

Není divu, že bylo Albrechtovi na Valdštejnu dobře.

foto:
Veliš

Na Veliši měl stát klášter. I tak ale pohled na něj oku lahodí.

foto:

Jak se leze ke křížku

Po Valdštejnovi přišli Schlikové a pustili se do tvorby Mariánské barokní zahrady. Nejde ji obhlédnout tak jasně jako Valdštejnovu. Ale od smírčího kříže je super výhled po krajině, v níž se ukrývá.

Vypadá to, že tu kříž stojí od věků, ale omyl, je starý pár let! Usadili ho tu současníci na místě, které vyměřili a proměřili. Ale tady se neděje nic náhodou. Až mnohem později zjistili, že kříž postavili na místo, kterému se říkalo od věků Na spravedlnosti a popravovalo se tu.

Loreta je také jednou ze staveb projektu Schliků. Umně se ukrývá pod vrcholem kopce. A v tom se schlikovské stavby liší od těch Valdštejnových - Mariánská zahrada doplňuje krajinu a ta Valdštejnova ji mění...

Tip redakce

Dnes je v zámku muzeum

Dokonce oceněné za nejlepší instalaci v republice. V muzeu jdou totiž s dobou, a tak vytvořili průvodce pro uspěchaného návštěvníka. Proběhnete s ním a nesmíte se zastavovat! Máte přece stále málo času. Nebo ne?

  • Doba ledová je v sále prvním.

  • Středověk o kousek dál.

  • Doba Valdštejna vzápětí.

  • Následují loutky.

  • A slavní rodáci kraje.

  • A na konci zkameníte.

  • Ti šikovnější se podívají i do třinácté komnaty a z ní dohlédnou ještě dál...


prachovské skály

V okolí je mnoho lákadel. Třeba Prachovské skály. Koho nezajímá příroda, může navštívit hrad Kost, lovecký zámeček Humprecht či Trosky.

foto:

Desatero výletníka, který si nenechá zkazit náladu:

  1. Mějte na paměti, že potkáte-li zakaboněného člověka, má asi nějaký svůj osobní důvod a vás se to vůbec netýká.
  2. Až vás uhoněný číšník obere o pár korun, nemějte mu to za zlé a zeptejte se ho, jak ještě jinak můžete financovat jeho rodinu, a nabídněte mu třeba zbytek svačiny.
  3. Až potkáte neochotného průvodce, pošlete ho na pivo a proveďte návštěvníky sami nějakými smyšlenými humornými historkami.
  4. Když začne pršet, vězte, že vám déšť omyje zablácené kolo.
  5. Neposlušné děti můžete zavřít do hladomoren, kterých na hradech najdete nepočítaně.
  6. Otrávené spoluvýletníky můžete poslat delší cestou, která je vždy prokazatelně k mání.
  7. Hašteřivé manželky lze kdekoliv „zapomenout“.
  8. Totéž lze udělat s nerudnými manželi.
  9. Výlet je radost, nikoliv pokus o rekord v délce trasy, časovka nebo boj o nejvyšší vrchol či nejhlubší poklesek.
  10. Vězte, že není na světě místo, které by bylo úplně nezajímavé!