Venku je docela zima, pojďte se o víkendu zahřát na výstavu

Zábava 19. října 2012

Potěšte se troškou výtvarné krásy, než zas v pondělí spadnete do normálního světa. A každé muzeum a výstavní síň má zaručeně někde blízko příjemnou kavárnu, kde se dá příjemný zážitek prodloužit povídáním nad capuccinem.

Cheb má luxusního Vana

Máte ráda fotky Roberta Vana? Možná je znáte jenom z módních časopisů, kde se ale ledacos neukazuje. Ten člověk ale opravdu umí fotit nejenom celebrity, a tak se můžete podívat na výběr dvou set fotografií tištěných speciálním postupem. Kolekce se jmenuje The Platinum Collection a Robert fotky vyrábí osobně.

Aby co nejdéle vydržely a vypadaly krásně, používá speciální bezcelulozový bavlněný papír a taky prý mimořádně drahý vyvolávací proces na bázi platiny a paladia. Jak jsem si přečetla, výsledkem je zachování maxima detailů a co největší škála polotónů. Výstava ale taky končí už příští týden, takže radši jděte hned.

Kdy a kde: sobota i neděle, Cheb, www.galerie4.cz

program vano

Robert Vano by se určitě zlobil, že jsme mu jeho krásnou fotku řízli takhle na šířku. No ale když to je daná grafika tohohle článku, tak promiňte, Roberte.

foto:
zdroj: Galerie 4

Napajedla zvou do Afriky

Jestli jste v létě nestihla dovolenou, nebo jste v hloubi duše Emilka Holubová, zajeďte si do zámku v Napajedlech na velkou výstavu o Africe. Její tvůrci měli ambice představit celý kontinent i na dotyk, takže si třeba můžete hliněné domky etiopských domorodců nejenom prohlédnout zvenku, ale i si do nich vlézt a sednout si na lavice.

Jsou tady taky nejen fotky zvířat, ale i jejich kůže, abyste si - nebo děti – mohla sáhnout, jakou to teda kůži má hroch nebo nosorožec. A je tu i výbava slavného cestovatele Holuba včetně jeho přilby!

Kdy a kde: sobota i neděle, zámek Napajedla, www.vystavaafrika.cz

program afrika

Pro dobrodružné duše a zvídavé děti je ideální výstava o Africe, kterou najdete v Napajedlech. Můžete si na spoustu věcí doslova sáhnout, třeba na kůže divokých zvířat.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Brno je plné gejš a samurajů

Na hradě Špilberk asi v celé historii žádný samuraj nebyl, natož gejša. Nicméně to nebrání tomu uspořádat tam o nich a japonské kultuře výstavu. Ze sbírek Náprstkova muzea se přivezlo 780 předmětů, a tak si můžete udělat obrázek, jak to kdysi v zemi třešňových květů vypadalo.

Tak třeba samurajové neměli za úkol jen zabíjet, ale zároveň byli cvičení k obdivování krásy básní, květů i myšlenek. Ale žádné obavy, o nesmírně drahé čepele jejich mečů nepřijdete, tradici bude učiněno zadost.

Ze života gejš se předvádí čajové a jídelní soupravy, všemožné hřebínky do vlasů nebo podhlavníky, na kterých spaly, aby jim nespadly složité účesy. A pochopitelně taky kimona.

Kdy a kde: sobota i neděle, Brno, www.spilberk.cz

program gejša

V Brně se do středověkého Špilberku můžete podívat na středověké Japonsko, tedy na 780 předmětů ze života samurajů a gejš.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Vimperk vzpomíná na skláře

Do konce října je k vidění výstava ze soukromých sbírek šumavského skla ve vimperském muzeu, které najdete jednoduše v místním zámku. Sklo se kolem města i v okolí vyrábělo už v polovině 14. století, jak o tom svědčí časté místní názvy se slovem Huť – míněno sklářská. A můžeme být pyšní, protože na konci století sedmnáctého dokonce začalo české sklo vytlačovat ze světových trhů Benátčany, protože bylo velmi dobré.

Michal Müller z Helmbašské huti právě u Vimperka objevil navíc křídový křišťál, úžasně podobný přírodnímu horskému křišťálu. Ještě jedno jméno je k zapamatování: Josef Meyer, zakladatel sklárny ve Vimperku a Lenoře, kde se vyrábělo nejlepší čiré sklo v Čechách.

Kdy a kde: sobota i neděle, Vimperk, www.vimperk.cz

program vimperk

Na Šumavě byla založena sláva českého skla, a to už před pár stoletími. Pojďte se podívat na některé poklady soukromých sbírek.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha láká na design

No nejenom tenhle víkend. Ale třeba v DOXu je teď do 28. října expozice designérského studia LLEV manželů Evy a Marcela Mochalových. Jejich výstava se jmenuje Existence a ukazuje nejenom předměty, které se podle jejich návrhů skutečně vyrobily, ale taky návrhy věcí, které jste vidět nemohli.

Jde totiž o soutěžní návrhy třeba pro české výrobce Ton, Jima nebo Kavalier, které se sice líbily, ale soutěž nevyhrály, a tak zůstaly jenom na papíře.

Kdy a kde: sobota i neděle, Praha-Holešovice, www.dox.cz

program dox

Že se galerie DOX specializuje na výtvarné umění a design, určitě víte. Takže teď tam můžete zajít na výstavu designérské manželské dvojice.

foto:
zdroj: DOX