BABÍ LÉTO V ČESKU: Dejte si rande v Děčíně pod Tyršem

Zábava 5. října 2012

Nejníže položené město České republiky se hodí pro horolezce, na své si ale přijde i kavárenský povaleč!

Centrum Děčína má nadmořskou výšku 135 metrů, jeho okrajové části však mají horský charakter. Zástavba je prošpikovaná zelení - na každou stranu to trvá pěšky z centra maximálně pět minut tu do lesa, tu do parku.

Podívejte se na velmi hezky zpracovanou videopozvánku:

Nejhezčí pohled na město je z glorietu, který uzavírá zámeckou růžovou zahradu. Zahradu založil, inspirován Itálií, barokní velmož Maxmilián Thun.

Ale pěkně od začátku, jak to celé bylo...

Sokol, nebo mušketýr?

Někdy v polovině 13. století byl na ostrožně nad řekou Labem vystavěn podle nové západní techniky kamenný hrad, který plnil také funkci pohraniční pevnosti. Ve druhé polovině 16. století se proměnil v pohodlnější renesanční sídlo a o sto let později si ho Thun přestavěl barokně. V dobách nedávno minulých ho ale pěkně poničilo sovětské vojsko, které se tu usadilo, a tak se dodnes zámek komplexně rekonstruuje.

V Děčíně se chodí randit do parku pod zámek. Stojí tam socha s kordem, které místní říkají mušketýr.

Druhá, stejná, stojí v Praze. Je to zakladatel Sokola Miroslav Tyrš, který se přímo na zámku narodil. Jeho tatínek byl zámecký a lázeňský lékař. Přestože mladý Tyrš studoval filozofii, smysl pro zdravý způsob života mu vlastně předal táta v genech, což málokdo ví.

kašna

Secesní kašna postavená na Masarykově náměstí roku 1907. Soubor plastik znázorňoval pověst o vysvobození dívky zakleté do pramene v Loubské rokli.

foto:
podzámčí

Podzámčí (kostel Povýšení sv. Kříže - pohled z glorietu v Růžové zahradě děčínského zámku)

foto:

Mosty, kam se podíváš

Ale k tomu výhledu: Z přední terasy zámku je krásný pohled na Labe a jeho protější břeh. Když se podíváte vlevo, uvidíte jeden z mnoha místních mostů - řetězový. (Byl postaven v letech 1853 až 1855 - to je fofr, co!? Za 140 tisíc zlatých. Architekt Gruber navrhl zděné pilíře tak, aby dobře zapadly do labského údolí. Veřejnosti byl předán v r. 1855 jako Most císařovny Alžběty.)

Dalšímu z děčínských mostů se říká Zubatá bába. Ale také Staroměstský most, Dlouhý nebo Velký. Tento renesanční most hlídá sousoší českých zemských patronů sv. Václava, sv. Víta a sv. Jana Nepomuckého.

Je odtud vidět pěkně na další místní přemostění, kterých je tu v Děčíně nepočítaně: Vzadu je most železniční, vpředu moderní, na druhé straně most secesní...

most

Staroměstský kamenný most přes Ploučnici - významná renesanční památka z roku 1574 s barokním sousoším českých zemských patronů sv. Václava, sv. Víta a sv. Jana Nepomuckého od M. J. Brokofa (1714).

foto:

A alou nahoru!

Říká se, že kdo nevystoupal až k Janově vyhlídce na Pastýřské skále, jako by v Děčíně nebyl. Pastýřská stěna je vedle Labe největší přírodní dominantou města. Je tu nádherný lesopark. Je mimo jiné unikátní i tím, že tu rostou původní dřeviny, neboť sem nikdy nezasáhly žádné okrašlovací snahy.

Stěnu a park zpřístupnila na přelomu předminulého a minulého století turistická organizace Horský spolek. Děčín a jeho okolí je totiž vyhlášený horolezecký ráj: Tiské stěny, Dolní Žleb... to jsou pojmy!

Tip redakce

Koruna Pastýřské stěny Romantická budova v podobě hradní zříceniny. Říká se jí zámeček nebo nebíčko. Byla postavena městem Podmokly (dnes jsou jednou z děčínských čtvrtí) jako vyhlídková restaurace. Vyrostla na místě bývalé dřevěné chaty, kterou vystavěl Horský spolek pro České Švýcarsko. Ještě po roce 1960 se tady na place před restaurací tančívalo a v zimě dokonce bruslívalo.

zámeček

Na zámeček je od Labe krásný výhled.

foto:

Desatero výletníka, který si nenechá zkazit náladu:

  1. Mějte na paměti, že potkáte-li zakaboněného člověka, má asi nějaký svůj osobní důvod a vás se to vůbec netýká.
  2. Až vás uhoněný číšník obere o pár korun, nemějte mu to za zlé a zeptejte se ho, jak ještě jinak můžete financovat jeho rodinu, a nabídněte mu třeba zbytek svačiny.
  3. Až potkáte neochotného průvodce, pošlete ho na pivo a proveďte návštěvníky sami nějakými smyšlenými humornými historkami.
  4. Když začne pršet, vězte, že vám déšť omyje zablácené kolo.
  5. Neposlušné děti můžete zavřít do hladomoren, kterých na hradech najdete nepočítaně.
  6. Otrávené spoluvýletníky můžete poslat delší cestou, která je vždy prokazatelně k mání.
  7. Hašteřivé manželky lze kdekoliv „zapomenout“.
  8. Totéž lze udělat s nerudnými manželi.
  9. Výlet je radost, nikoliv pokus o rekord v délce trasy, časovka nebo boj o nejvyšší vrchol či nejhlubší poklesek.
  10. Vězte, že není na světě místo, které by bylo úplně nezajímavé!