Jde na vás podzimní depka? Tak ji o víkendu zažeňte zábavnými akcemi

Zábava 5. října 2012

Přesně jako slečna na našem snímku budete skákat radostí, když se necháte vylákat od televize do přírody nebo mezi lidi. A to, i když bude pršet.

Velké Karlovice soutěží o frgál

Bylo nebylo, jednou se v hotelu Lanterna ubytoval pan Frgal. A protože se tradiční valašský koláč jmenuje právě frgál, nebylo k nápadu daleko a milý host se stal šéfem poroty v soutěži o nejlepší takový kousek. V prvním ročníku se koláčů sešlo jenom deset, ale letos už je to ročník jedenáctý, a tak jich budou desítky.

Frgál na Valašsku

Připravuje se podle stejného receptu už několik století, má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň, nejčastěji tradičně sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Teď jsou ale náplně mnohem rozmanitější, loni třeba vyhrál frgál povidlový.

Jestli nechcete být jen ochutnávající divák, ale taky soutěžící, přineste svůj frgál nejpozději půl hodiny před začátkem do Lanterny. Taky tady bude hudební program: kapela Dareband a pěvecký sbor Karlovjanky.

Kdy a kde: neděle, 11 hodin, Velké Karlovice, www.karlovskygastrofestival.cz.

program frgale

Tohle jsou valašské frgále, po staletí zdejší sváteční jídlo. A právě teď o víkendu můžete ochutnávat spolu s porotou v soutěži o to, kdo je na Valašsku peče dneska nejlepší.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Bor u Sedlčan popíjí mléko

Jestli máte ráda selský život nebo jste na něj zvědavá, nechte se pozvat na rodinnou farmu Peštů do Boru u Sedlčan. Jejich sobotní akce patří do série letošních farmářských slavností a lákají hlavně na ukázku holštýnských krav a produkci mléka.

Děti se taky nudit nebudou, čeká na ně zumba, farmářská stezka, kvízy, setí semínek, výroba papírových draků nebo mixování koktejlů z čerstvého mléka. Taky tam budou hrát skupiny Rangers a Hop trop a zpěvačka Iva Hajnová.

Kdy a kde: sobota, od 9 hodin, Bor u Sedlčan, www.farmarskeslavnosti.eagri.cz

program děti kráva

Jestli máte v rodině malé děti, zjistěte si, jestli vůbec někdy viděly živou krávu. Možná znají spíš tygra v zoo, takže návštěva farmy je nadchne.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Loučeň vítá Kostku Cukrovou

Slavnosti pro rodiče a děti na Loučeni už jsou proslulé a právě teď se koná oblíbená cukrová. Zahájí ji posel – tedy poslyně, poselka, poselkyně (jakýpak je ženský tvar slova posel?) – takže tedy vyslankyně z knížecího cukrovaru v Dobrovici, slečna Kostka Cukrová.

Na nádvoří se bude stavět městečko z cukrových kostek a také cukrový cukrovar. Všude budou k mání sladkosti a budou se hrát pohádky a soutěžit ve sladkých kvízech.

Kdy a kde: sobota, od 11 hodin, Loučeň, www.zamekloucen.cz

program cukr

Příznivci sladkého budou o víkendu v Loučeni v sedmém nebi. Mohou si z kostiček cukru dokonce postavit sladké městečko i s cukrovarem!

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Ořech sváží ořechy a traktory

Když se nějaká obec jmenuje Ořech, pak se tam logicky pořádají slavnosti ořechů. Takže tuhle neděli tady bude jarmark právě s těmihle plody a taky se vším, co se z nich dá vytvořit, jako jsou ořechové likéry, vína, koláče nebo záviny.

A protože takhle na podzim finalizují zemědělské práce, koná se zároveň taky něco, na co zaručeně nalákáte mužské členy rodiny od nemluvňat po dědečky: velký sraz traktorů. Jeho součástí bude třeba taky světový unikát - "sprint" traktorů na 50 metrů v kategoriích frézy, malotraktory, velké traktory a parní stroje. Když přijedete traktorem vlastním, máte vstup na akci zdarma.

Mužští příbuzní taky jistě víc než vy ocení pokus o překonání světového rekordu v plivání vlašských ořechů na dálku. Fíha!

Kdy a kde: neděle, od 9 hodin, Ořech, www.karlstejnsko.info

Podívejte se na traktorovou upoutávku z minulého ročníku:

Uherské Hradiště slaví vznik kraje

To zní jako pěkná nuda, co? Ale nebála bych se. Tady si užije každý, kdo má rád návštěvy muzeí nebo lidové tradice. Slovácké muzeum totiž pořádá Den otevřených dveří. Můžete se jenom dívat, třeba na výstavu fotografií série Slavnosti a rituály východní Moravy, nebo se přidat k semináři na téma „Kynuté vdolky a gule z kuchařky naší babičky pro všechny mlsné jazýčky“.

Dozvíte se, jak správně zadělat těsto a upéct vdolky s různými náplněmi od tvarohové, přes jablkovou až po trnkovou či povidlovou, nebo uvařit gule, guliváry plněné švestkami a sypané tvarohem či mákem. Předvádět to budou kuchařky Božena Stašková a Marie Habartová z Kunovic.

A pak třeba ještě navštivte stálou expozici nositelů Ceny Vladimíra Boučka za zachovávání a rozvoj lidové umělecké výroby v regionu.

Kdy a kde: sobota, od 9 hodin, Slovácké muzeum – Uherské Hradiště, www.slovackemuzeum.cz

program vdolky

V Uherském Hradišti můžete jít do muzea na výstavu, ale taky na seminář o tom, jak se v okolí pekly tradičně vdolky. A ochutnávka tady bude taky.

foto:
zdroj: Kuchyne.cz