BABÍ LÉTO V ČESKU: Do Benátek na Olomoucko

Zábava 8. října 2012

Litovel leží na šesti ramenech řeky Moravy. Proto Hanácké Benátky. A vedle všudypřítomné vody se v jejich centru taky vypíná kostel sv. Marka.

Ještě před pár desítkami let tu měli patrně nejoriginálnější koupání ve střední Evropě: Stačilo skočit za radnicí do vody, podplavat ji, vyplavat, popojít o pár metrů, vprostřed náměstí vskočit do díry s vodou a nechat se unášet jejím proudem až do rybníka za náměstím.

Silák Gustav Frištenský

Není fiktivní podpůrně výchovná postava matek dvacátého století, kterou terorizovaly své děti, když je nutily jíst polévku. Je to člověk z masa a kostí. Za svůj život objel celý svět, ale jeho domovská krajina byla mezi Litovlí a Olomoucí. Překvapivá je tím, že je pro jakýkoliv trénink naprosto nenáročná a žádné významné překážky do cesty neklade. V zásadě se dá objet bez většího zadýchání na kole.

Borec Frišténský skákal z okna na ženský. Jednou skočil na ženskou, udělal z ní Frišténskou. :-)

Hned vpravo při příjezdu do města, ještě před náměstím, a dokonce ještě před kamenným mostem, je odbočka do ulice Gustava Frištenského, kde stojí dům s roztomilou věží a zvonkem, na němž je napsáno Frištenská. Nejedná se přímo o muzeum, ale paní, která je Frištenského neteří, uchovává dům i zahradu v původním stavu a je ředitelkou místního muzea, jež je za mostem.

Ohlášeného návštěvníka tudíž nemůže překvapit, že u vchodu domu mine na verandě dva zavěšené kruhy, které jsou od Frištenského ještě ohmatané. Dokonce i zahrada ještě donedávna nesla vrypy jeho silných paží. Silnější než jeho ruce, které zde sázely stromy, ale bylo tornádo, které se tu přehnalo. Po Frištenském tu zůstala jen vlastnoručně vysazená stadická líska z otky Přemysla Oráče.

Tornádo, které odneslo Frištenským střechu i zahradu, mají zaznamenané v expozici Místní přírodní katastrofy litovelského muzea.

bazilika

Bazilika minor Navštívení Panny Marie je další dominantou města.

foto:
sloup

Olomoucký čestný sloup Nejsvětější Trojice je vůbec největším seskupením barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě.

foto:

Příjem a výdej kalorií

Úplně nejhezčí pohled na Litovel je ze 72 metrů vysoké věže radnice. Je krajně pravděpodobné, že až absolvujete kruhový pochod městem přes všechny mosty, vyhládne vám. Při obědě a stopování Gustava Frištenského mějte na paměti, že to byl právě on, kdo byl prvním propagátorem zdravé výživy u nás...

Pro našince možná stačí mít na paměti jeho základní doporučení: „Příjem kalorií se musí rovnat jeho výdeji.“

Tip redakce

Litovelské pivo

Jenže například pivo Gustav Frištenský po obědě zcela nedoporučoval. Pivo (tedy jedna sklenička!) se hodí podle něj jen po vydatném tréninku. Nicméně to litovelské stojí za ochutnání. Královské privilegium k jeho vaření dostala Litovel už v roce 1291. V místním pivovaru pracoval i Frištenského tchán. A je tu estetický skvost českého pivovarnictví: měděná varna zasazená do kardinálského mramoru.

Frištenský

Pivo jen po vydatném tréninku, jak kázal Gustav Frištenský.

foto:

Podívejte se, jak se vaří pivo Litovel:

Desatero výletníka, který si nenechá zkazit náladu:

  1. Mějte na paměti, že potkáte-li zakaboněného člověka, má asi nějaký svůj osobní důvod a vás se to vůbec netýká.
  2. Až vás uhoněný číšník obere o pár korun, nemějte mu to za zlé a zeptejte se ho, jak ještě jinak můžete financovat jeho rodinu, a nabídněte mu třeba zbytek svačiny.
  3. Až potkáte neochotného průvodce, pošlete ho na pivo a proveďte návštěvníky sami nějakými smyšlenými humornými historkami.
  4. Když začne pršet, vězte, že vám déšť omyje zablácené kolo.
  5. Neposlušné děti můžete zavřít do hladomoren, kterých na hradech najdete nepočítaně.
  6. Otrávené spoluvýletníky můžete poslat delší cestou, která je vždy prokazatelně k mání.
  7. Hašteřivé manželky lze kdekoliv „zapomenout“.
  8. Totéž lze udělat s nerudnými manželi.
  9. Výlet je radost, nikoliv pokus o rekord v délce trasy, časovka nebo boj o nejvyšší vrchol či nejhlubší poklesek.
  10. Vězte, že není na světě místo, které by bylo úplně nezajímavé!