Je vám zima?Zaleťte si do tepla! Nabízíme Srí Lanku

Zábava 11. listopadu 2012

Tenhle tropický ostrov ve tvaru kapky, umístěný nedaleko jižních břehů Indie, nabízí na relativně malé ploše nevyčerpatelnou pokladnici zážitků.

Na Cejlonu, jak se ostrovu dříve říkalo, si každý najde to své. Můžete tu samozřejmě lenošit na nekonečných tropických plážích, plavat v tyrkysově modrém moři či šnorchlovat na korálech a přitom objevovat poutavé krásy podmořského světa.

A pak si v podvečer zajít do romantické restaurace, postavené přímo v písku na pláži, kde vám za svitu svíček a tichého hučení moře naservírují čerstvé ryby nebo třeba výtečného humra, jehož lahodné maso patří k největším delikatesám. Čas tu běží rychle a stačí týden či deset dní, aby si člověk dokonale vyčistil hlavu a dobil baterky.

Nejvíc turistických resortů najdete mezi městy Beruwela a Hikkaduwa, ale mnohem krásnější a opuštěnější pláže leží poněkud jižněji, kolem města Matara (vyzkoušejte třeba rozkošné letovisko Mirissa).

Srí Lanka 3

Při troše štěstí potkáte i sloního mrňouse

zdroj: www.thinkstock.cz
Srí Lanka 4

Typickým oděvem místních žen je sárí

zdroj: www.thinkstock.cz

Masky démonů

Pokud začnete s cestou na pobřeží, nesmíte minout pitoreskní koloniální město Gale, které založili jako opevněný přístav Portugalci už v 16. století (je zapsané na seznamu UNESCO).

K povinným úlovkům turistů patří také fotografie rybářů na kůlech. Akrobaty, balancující se svým prutem mezi vlnami dorážejícími na korálové útesy, objevíte v okolí Weligamy, ale nikdo se tak už neživí. Rybáři si za romantický snímek nechávají platit.

A zajímavá je také zastávka ve městě masek Ambalangodě. Děsivé dřevěné masky démonů zde mají nejen své muzeum, ale spousta řemeslníků je stále vyrábí (nádherné masky koupíte za pár set korun).

O démonech se mnohé dozvíte také v místních „peklech“, která jsou pro výstrahu věřícím součástí řady buddhistických klášterů a kde můžete spatřit širokou škálu trestů, které čekají hříšníky po smrti. A není to hezká podívaná, protože démoni tu řežou nešťastníky pilou, vaří je v hrncích a z těla jim vytrhávají kusy masa.

Tip redakce

Vyzkoušejte slavnou olejovou ayurvédskou masáž, která se provádí na úplně nahém těle, a navíc probíhá synchronně. To znamená, že dva maséři masírují stejné části těla zrcadlovým způsobem. Platí zde zásada, že muži masírují pány a dívky zase ženy. Z široké nabídky procedur je na začátek nejlepší devadesátiminutová komplexní masáž hlavy a celého těla. Ayurvédské masáže odstraňují duševní i tělesné bloky a pozitivně působí na svalové křeče, bolesti hlavy a poruchy spánku. Současně stimulují krevní oběh a pomáhají odplavit negativní látky z těla.

Srí Lanka 5

„Děsivé“ tradiční démonické masky

zdroj: www.thinkstock.cz

Na konci světa

Při cestě do vnitrozemí nesmíte vynechat návštěvu královského města Kandy, které proslavil legendární Buddhův zub, uložený v místním klášteře (zub samozřejmě neuvidíte, ale Kandy stojící na břehu jezera je krásné místo).

Severně od Kandy pak leží nejvýznamnější památky ostrova – starobylá a mocná města Anuradhapura, Polonnaruwa či lví pevnost Sigiriya. I dnes zde uprostřed zachovalých ruin najdete důkazy neuvěřitelného blahobytu, který zde před dvěma tisíci lety vládl – od luxusních mnohapatrových paláců až po nádherné bazény.

Pokud se vydáte z Kandy zpátky směrem k moři, čeká na vás čajový ráj. Dech beroucí hornatá země s malebnými kopečky a jezery je plná čajových keříků, které zde začali pěstovat Angličané. Celá oblast se jmenuje Hill Country a má několik povinných zastávek, ať už je to poněkud náročný noční výstup na slavnou Adamovu horu, či procházka národním parkem s příslovečným názvem Konec světa, kde se po hodině cesty drsnou „skotskou“ krajinou povrch země prudce lomí a vy zčistajasna stojíte na prahu tisíc metrů hluboké propasti. Ze syrového prostředí hor ale vede rychlá cesta zpět k prohřátému tropickému moři, kde si můžete užít ještě posledních pár dní před odletem.

Srí Lanka 2

Ochutnejte světoznámý cejlonský čaj

zdroj: www.thinkstock.cz
Srí Lanka 6

Na Srí Lance najdete nejen kokosové a čajovníkové plantáže, ale i spoustu rýžových polí

zdroj: www.thinkstock.cz

Měli byste vědět

  • Na Srí Lance se slušně domluvíte anglicky. Pokud ovšem cestuje žena samotná či s kamarádkou, musí počítat s tím, že místní muži budou pravděpodobně velmi dotěrní. Nedoporučuje se vyzývavé oblečení ani koupání nahoře bez.
  • Lékaři radí na cestu minimálně očkování proti hepatitidě typu A a B a také platné očkování proti tetanu. Většina hygienických stanic doporučuje užívání antimalarik, zvláště při výletu do džungle a do vnitrozemí.
  • Letenky do Colomba pořídíte z Prahy zhruba za 15 tisíc korun. Výhodou cesty na Srí Lanku je skutečnost, že nepotřebujete žádat o vízum. Dostanete ho při příletu na letišti a je zdarma.
  • Pokud budete chtít navštívit restauraci pro místní, připravte se na to, že se tu jí pouze pravou rukou (ale téměř všude už mají pro cizince i příbor či lžíci).
  • Srí Lanka je už poměrně bezpečná země. V loňském roce skončil mnohaletý konflikt mezi většinovými Sinhálci a menšinovými Tamily.