Voda, na kterou můžeme být hrdí

Zábava 12. listopadu 2012

Car Mikuláš II., filozof Friedrich Nietzsche nebo spisovatel Henrik Ibsen byli kdysi pravidelnými hosty našich krajů. Nepřilákala je sem ovšem kultura, ale voda. Tedy přesněji řečeno minerální prameny, kterých je Česko plné.

Od 19. století patřily české a moravské lázně k nejvyhledávanějším na světě a za lázeňskou velmoc je Česko považováno dodnes.

„Využívání přírodních léčivých zdrojů, koupele, lázně, pití vod a lázeňské léčení hrají v evropském lékařství odedávna značnou roli jako jeden z nejstarších účinných způsobů terapie,“ píše Vladimír Křížek ve své knize Obrazy z dějin lázeňství.

Minerální voda je bez nadsázky naším velkým bohatstvím. Od obyčejné vody se liší svým unikátním složením, osvěžující chutí i blahodárnými účinky na lidské tělo. Minerálku si lidé vždy hýčkali a řada historických příběhů to jasně dokládá.

Například jeden z našich nejvýznamnějších vladařů, Karel IV., údajně založil Karlovy Vary poté, co jeho zraněný pes při lovu spadl do tůňky s teplou minerální vodou, a panovník tak zjistil, že tato voda dokáže léčit.

lázně

Minerální voda je naším bohatstvím.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kde se bere?

Minerální vody vznikají hlavně pronikáním srážkových vod do hornin, při kterém je voda obohacována o minerální látky a často i o přirozený obsah CO2, který v minerálce známe jako „bublinky“. Vznikají ale také uzavřením vod v horninách při sedimentaci.

Prameny, z nichž některé začaly vznikat před stovkami tisíců let, jsou skryté desítky a stovky metrů pod zemí, pod vrstvou horniny, která je zároveň filtruje. Jsou tak přirozeně chráněné před jakýmikoli negativními vlivy civilizace.

Minerálka je tedy jediný zcela přírodní nápoj, který pili lidé tisíce let před námi, a doufejme, že ho budou pít i dlouhé generace po nás.