Za měsíc jsou Vánoce! Neděste se a užijte si víkend…

Zábava 23. listopadu 2012

Nákupní centra blikají neony a z amplionů začínají vytrubovat koledy, ale buďte v klidu, ještě nemusíte zdobit stromek ani vraždit kapra. Namažte si třeba chleba medem a projeďte se zámeckým kočárem. Anebo si poskládejte Beskydy z papíru.

Lanškroun mlsá med

Něco tak sladkého a zdravého jako med byste jenom těžko pohledali. Když zajedete o víkendu do Lanškrouna na medobraní, budete se olizovat až za ušima. Bude tady k mání - a k ochutnání - nejen med, ale i perníčky a medovina a vůbec všechno, co má s medem něco společného. Bude se soutěžit, prodávat a nakupovat, ale hlavně koštovat. A uděláte nejen něco pro zdraví své a svých bližních, ale taky pro děti z dětských domovů a ústavů pro zdravotně a jinak postižené, protože výtěžek akce je určen právě jim.

KDY A KDE: sobota i neděle, Lanškroun

lanškroun

Med ve všech podobách na vás čeká v Lanškrouně. Třeba si tam nakoupíte pár litříků na perníčky.

foto:

Pod Kosířem bojují císařové

Pakliže jste pacifistka jako já, budete nejspíš drobánek trpět, ale když je to jen na oko... Pod horou Kosíř v Zámeckém parku v Čechách pod Kosířem se střetnou císařská vojska. Šarvátka se strhne mezi jednotkami napoleonských a spojeneckých vojsk. Na scénu vpochodují granátníci, dělostřelci, ale taky markytánky, felčaři, bubeníci, praporečníci a přenesou vás do roku 1805.

I když vám bojůvky nevoní, vaše potomky i muže válečná vřava jistě potěší, tak se na chvilku obětujte. Až přetrpíte vojenskou přehlídku a masakr v poli, posbíráte usekané údy (jenom jako, ať mají děcka radost), čeká vás nefalšovaná vojenská strava. Pokud by vám ani občerstvení nezvedlo náladu, jděte se uklidnit do muzea.

Je tu k vidění padesátka kočárů a saní jako z pohádky a taky největší sbírka kočárových luceren ve střední Evropě. Konečně se budete cítit jako princezna. I když možná tak trošku smutná, když je tady největší sbírka smutečních kočárů a také největší smuteční kočár všech dob. Možná nakonec vezmete zavděk hordou mírně neurvalých, ale rozesmátých chlapů.

KDY A KDE: neděle, Čechy pod Kosířem

Můžete se nechat nalákat videopozvánkou:

Brno skládá origami

Nechápu to - obyčejný list čistého papíru, pár tajemných přehybů, a je z toho motýl. Nebo Ferrari. Případně jeřáb, růže, plachetnice nebo třeba potemník. Mistři origami poskládají z papíru cokoli. Jak to dělají, je mi záhadou. Jestli vás to taky zajímá, zajděte do brněnského Letohrádku Mitrovských.

Umění skládání z papíru tady představuje Výstava o japonském origami, a to prostřednictvím těch nejpropracovanějších výtvorů nejen od českých, ale i od zahraničních autorů. Mimo jiné i kanadského mistra origami Josepha Wu, jehož kolekce je právě exkluzivně zapůjčena v České republice.

K vidění jsou téměř všechny moderní techniky origami i několik zbrusu nových, dosud nevystavených modelů. Čekají vás Beskydy plné ovcí, africké safari, kostry, hmyz, vojenské letiště a spousta dalších papírových zázraků. Ale jenom když si pospíšíte, kouzelné japonské skládanky tu budou jenom do soboty.

KDY A KDE: v sobotu, Brno, www.letohradekbrno.cz

brno

V Brně se můžete potěšit krásou papírových skvostů, které skládají šikovné nejen japonské ruce. Ale pozor, jenom do soboty.

foto:

Praha nakupuje diplomaticky

Taky se vám z toho nadcházejícího nákupně-vánočního blázince začínají dělat osypky? Já nákupy přímo nesnáším! Jestli jste na tom podobně, zkuste to letos jinak. Nelítejte všude možně po světě, ale nakupte dárky na jednom místě - tam, kam se naopak sjel celý svět.

Mezinárodní vánoční festival pořádaný diplomatickou asociací je ideálním řešením. Můžete nakoupit originální a neobvyklé dárky z více než čtyřiceti zemí. A navíc vás nebude trápit svědomí, pakliže tak trošku překročíte rozpočet. Výtěžek akce jde na podporu českých humanitárních organizací.

Festival, dříve pořádaný pod názvem Bazar, každoročně pořádají manželky a manželé velvyslanců a diplomatů. A patronát nad ním má sama první dáma. Vstupenka je za 100 Kč, ovšem slosovatelná v bohaté tombole.

KDY A KDE: v neděli, hotel Hilton Praha, www.dsaprague.org

praha

Manželky a manželé velvyslanců každoročně pořádají předvánoční nákupní festival, jehož výtěžek půjde na dobrou věc. Můžete nakupovat s dobrým pocitem.

foto:

Nelahozeves začíná slavit advent

Advent znamená příchod. Je to z latinského slova adventus a má jít o období klidu a rozjímání. Zámek v Nelahozevsi se do adventní atmosféry ponoří už tento víkend. Na programu jsou speciální prohlídky s průvodci v dobových kostýmech, adventní koncerty v Rytířském sále, dorazí i kejklíři a čert a Mikuláš.

Bude otevřená i Zámecká prodejní galerie, kde můžete pořídit nějaký ten dáreček, třeba šperky s českými granáty nebo ručně foukané sklo. U stánků na nádvoří, ale i v zámeckém sklepení se bude debužírovat a popíjet Lobkowiczké vínko nebo pivečko.

KDY A KDE: sobota i neděle, zámek Nelahozeves, www.lobkowicz.cz

nelahozeves

V Nelahozevsi už pomalu vítají advent. Můžete začít vítat s nimi, jestli už myslíte na Vánoce. Sníh asi letos nebude, ale to nevadí.

foto: