Vánoční trhy můžete vybírat i podle dobrot, které tam najdete

Zábava 29. listopadu 2012

Jestli se letos chystáte za hranice na vánoční trhy, pomůžeme vám vybrat. Tentokrát nebude hlediskem počet andílků na adventních věncích, ale dobroty, co se tam jedí a pijí.

ZA KLOBÁSKAMI DO NORIMBERKA

Tenké i tlusté, krátké i dlouhé, tmavé i bílé, vždy však báječně na ohni upečené – klobásek je na vánočních trzích spousta. Jedny jsou ale výjimečné, značkově chráněné po celém světě.

Norimberské klobásky smějí být 7 až 9 cm dlouhé, vážit musejí mezi 20 až 25 gramy, ingrediencemi jsou nahrubo nasekané libové vepřové maso, troška sádla, majoránka, pepř a sůl, to vše plněno do ovčích střívek (ta se nejvíc dovážejí z Íránu, protože tamní ovce žerou těžší krmivo a střívka jsou odolnější a neprasknou při pečení).

Takto se vyrábějí už přes 500 let. Nejlepší jsou ze všech stran dokřupava opečené na bukovém dřevě. Nedávejte si k nim hořčici nebo kečup, budete za barbary. Norimberské klobásky si rozumějí pouze se třemi přílohami: bramborovým salátem bez majonézy, křenem a zelím na bílém víně.

Lze si ale dát i místní preclík a velice časté je „drei im weggla“, tedy tři kousky vložené do housky. A kdyby se vám přejedly, dejte si Nürnberger Lebkuchen, tedy norimberský perník.

Vánoční trhy Norimberk

Když zavítáte do Norimberka, hledejte místní klobásy s bramborovými salátem bez majonézy nebo preclíkem.

foto:

Vánoční trhy Drážďany

V Drážďanech by se nacpaly i Hujerovi. Jejich specialitou je štóla, a ta největší se peče z tuny mouky a sedmdesáti litrů rumu.

foto:

ZA ŠTÓLOU DO DRÁŽĎAN

První zmínky o místním Striezelmarktu jsou z roku 1434. A samotný název trhů už napovídá, co je jeho doménou. Ano, je to striezel, proslulá drážďanská štóla s množstvím rozinek.

Jenom tady uvidíte něco, co jinde nespatříte – slavnost štóly, při které obří „štrycl“ putuje na vyzdobeném koňském povozu kolem významných pamětihodností od Zwingeru kolem opery, kostelů Hofkirche a Frauenkirche či terasy Brühlsche Terrasse až na samotný trh.

Tam je štóla obrovským nožem celá rozřezána a rozprodána. Přívlastek „obří“ patří této štóle právem – váží až čtyři tuny, dlouhá je přes čtyři metry, široká ke dvěma metrům a na výšku má asi tři čtvrtě metru.

Její výroba spolyká zhruba tunu mouky, 2,5 milionu obzvlášť sladkých rozinek sultánek a přes 70 litrů rumu. Letošní slavnost štóly bude probíhat 8. prosince.

ZA BUŘTY DO ERFURTU

Thüringer Rostbratwurst neboli duryňský buřt je oproti norimberské klobáse macek. Musí měřit 15 až 20 centimetrů, vyrábí se z jemně mletého vepřového masa (je ale k mání i z telecího či hovězího) a plní se do tenkých přírodních střívek.

Je hodně kořeněný, nejčastěji se podává s hořčicí v rozkrojené žemli. Můžete k němu ale zkusit i jinou duryňskou specialitu, Apfelrotkohl. Což je červené zelí s jablky.

Vánoční trhy Erfurt

V Erfurtu nezapomeňte na duryňský kořeněný buřt, nejlépe s červeným zelím s jablky.

foto:

ZA HOŘČICÍ DO BUDYŠÍNA

Bautzner Senf alias Budyski žonop je specialitkou saského města Budyšín, ovlivněného kuchyní lužických Srbů. Místní hořčice je proslavená, má tu i své muzeum a v srpnu festival.

Na vánočních trzích ji ochutnáte ve všech jejích podobách – jemné, pikantní, česnekové, vínové... Tu nejpikantnější ochutnávejte poblíž kašny nebo hasičů.

Už při prvním soustu totiž máte pocit, že vám hoří i palce u nohou. Pokud vám zbudou alespoň nějaké chuťové buňky, dejte si Baumkuchen alias Baumstriezel, i když to není přímo budyšínská specialita.

Základní recept je vždy stejný – mouka, máslo, vejce (v poměru 1 : 1 : 2), cukr, sůl. Dalšími přísadami mohou být rozinky, med, rum, ořechy, marcipán či nugát. Do namíchané směsi se namáčejí jakési rožně, které se otáčejí a směs na sebe nabalují. Ponoří se, nabalí, propeče, ponoří, nabalí, propeče... Celkem se udělá až 20 vrstev.

Finální výrobek je dlouhá roura s kroužky (vytvářenými speciálními hřebeny), v nichž se zákusek rozkrájí. Hotové kroužky se ještě obalí ořechy, mandlemi, kokosem nebo skořicí. V Česku je známe jako trdelník, v Polsku je koupíte pod názvem Sekacz, v Maďarsku se jmenují Kürtőskalács a v Rakousku mu říkají Prügelkrapfen.

Vánoční trhy Budyšín

V Budyšíně narazíte na trdelník, který znáte i z Česka. Ale možná jste ho ještě nikdy neochutnali.

foto:

Vánoční trhy Vídeň

Typické pro rakouská i německá města je, že na svařák i punč si koupíte více či méně kýčovitý hrnek. O kolik hezčí než naše plastové kelímky!

foto:

ZA PUNČEM DO VÍDNĚ

Vánoční trhy ve Vídni jsou ve znamení punče – ať zajdete na Rathausplatz, k Belvederu či do Schönbrunnu. Za nevelký obolus si pronajmete či koupíte porcelánový hrnek (zlatý zvyk v Rakousku i Německu oproti plastovým kelímkům v Česku) a pak už jen ochutnáváte.

Je libo zhruba 30% alkohol s macerovanou švestkou, pomerančem, malinami nebo ořechy? S jägermeistrem, malibu nebo tequilou? A co Mozart Punsch s vaječným koňakem, šlehačkou a čokoládou? Zajídat je můžete pečenými kaštany, klobáskami, špeclemi nebo bramborovými plackami.

KAM JEŠTĚ ZAJET?

  • REGENSBURG ALIAS ŘEZNO Krásné historické město se silnou atmosférou. Místní most je starší než Karlův v Praze. Vynikající klobásky si dopřejte v historické krčmě vedle špýcharu právě u Kamenného mostu. Venku si pak dejte místní svařák z bezinek.

  • BERLÍN Specialitkou je tady Currywurst. Jde o smažený buřt politý kečupem s kořením připomínajícím curry. V Berlíně má dokonce vlastní muzeum.

  • SEIFFEN Hornické městečko, proslulé dřevěnými figurkami a pyramidami. Prim hraje Schwibbogen – tradiční, dřevěný krušnohorský vánoční svícen.

  • SALZBURG Pečené kaštany se mísí s vůní perníčků, ovocného chleba a svařeného vína. Hlavní trh je na Domplatzu u katedrály, v níž byl pokřtěn Mozart.

  • LINZ Zapékané brambory se šunkovou nádivkou, pražené mandle, pečené kaštany, bramborové placky... A samozřejmě linecké těsto a výrobky z něj. Nic z toho nezapomeňte ochutnat.

  • STEYR Rakouské městečko známé svými zpívajícími jesličkami a průvodem masek zvaným Perchtenlauf. Podle tradice tady prý bydlí Christkindl, tedy Ježíšek.

  • KRAKOV Místní specialitou je pitný med. S medovinou nemá nic společného, vyrábí se podobně jako víno. Nenechte si ujít ani tradiční uzený sýr s brusinkami.

  • BUDAPEŠŤ Gastronomické orgie. Ochutnejte pečenou placku z chlebového těsta s cibulí, slaninou, smetanou a sýrem nebo rybí polévku halászlé či omaštěné zelí s klobásou a smetanou.