Rozsviťte svíčky, je tu první adventní neděle!

Zábava 30. listopadu 2012

Rozsvěcují se ale i vánoční stromky na náměstích. Jděte se podívat a vraťte se na chvíli se svými ratolestmi do doby, kdy něco takového stačilo, aby se vám oči rozzářily štěstím.

Vranovice jedou na výlet Mikulášským expresem

Ještě předtím než se z nebe snese Ježíšek, dorazí do našich končin vousatý Mikuláš se svou černobílou partou. Snad i on přinese nějaký ten dárek a ne jen peklem načichlé uhlí! Ten vranovický si to přihasí pěkně po kolejích. K dispozici mu tady dali rovnou tři páry vlaků s parádní parní lokomotivou.

Svézt se historickým vláčkem je dnes už vlastně zážitek nejen pro děti. V tomhle Mikulášském se navíc vaše ratolesti nemusejí bát, jelikož čerta nevozí. Na dráze jsou totiž přesvědčení, že tímhle spojem jezdí jenom hodné děti. Dospěláky možná zase potěší, že každá desátá objednávka jízdenek je zdarma! Vyjíždíme ve 12:45.

KDY A KDE: v sobotu, nádraží Vranovice, www.klub-pratel-lokalek.cz

vláček

Mikuláš se dostavuje ledasjakým způsobem: někde se spouští na zlatém provaze a jinde zase přijíždí vlakem.

foto:

Praha představuje akty Renaty

Tedy Renaty Drössler. Šansoniérky, která například už třináct let v Divadle pod Palmovkou hraje roli Marlene Dietrich ve hře Edith a Marlene. Série aktů od hvězdné fotografky Lenky Hatašové se jmenuje Znovuzrozená a symbolizuje ledacos. Třeba to, že se Renata rozvedla a začíná nový život, nebo že dokonalost ženského těla je kvůli jeho křehkosti velmi pomíjivá. A taky proto je cílem projektu získat peníze na pomoc těžce postižené ženě s dramatickým osudem. Kdybyste výstavu náhodou nestihli, můžete vidět fotky taky na bookletu k novému dvojcédéčku, které Renata zrovna vydává. Pozor, jestli je chcete vidět velké, musíte to stihnout do neděle.

KDY A KDE: sobota i neděle, galerie U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí, www.renatadrossler.com

Poslechněte si Renatu a nechte se nalákat na výstavu:

Borovany mají advent v klášteře

Betlém úplně jako živý – vlastně doslova živý – bude k vidění v bývalém augustiniánském klášteře v Borovanech, kde se advent bude slavit ve velkém. Bude se rozsvěcet vánoční strom, koncertovat a zpívat v kostele i v malovaném sále, živě obchodovat na řemeslném jarmarku a kromě toho živého tu bude spousta všelijakých jiných betlémů.

Do nově zrekonstruovaných prostor bývalé prelatury augustiniánského kláštera ale především dorazí sám Ježíškův posel – pošťák. Takže pokud nemáte adresu, on vaše přání spolehlivě doručí. Přijede v jednu po obědě a přijímat dopisy Ježíškovi bude až do šesti večer. A nemyslete si, není to dětinské, nikdy nevíte!

KDY A KDE: v neděli, Borovany

betlém

Vánoční náladu můžete přijít načerpat do Borovan do bývalého augustiniánského kláštera. Betlém tady bude dokonce živý!

foto:

Česko jí pro charitu

Mlsalové, zbystřete pozornost! Nový festival pro všechny labužníky potěší nejen vaše chuťové buňky, ale pomůže i dobré věci. 160 vybraných restaurací po celé republice si v rámci akce "Jím pro charitu" připravilo speciální nabídku, menu plná delikates. Čeká vás třeba jelení plec na víně, filírovaná kachní prsa na grilu či hovězí steak s kaštanovou omáčkou.

Všechna menu najdete na webu, kde můžete také provést rezervaci. Mně tedy nejvíc dostaly restované jehněčí hřebínky se zeleným chřestem. Až budete hodovat, bude vás hřát nejen skvostné jídlo v žaludku, ale také svědomí. Hlavní myšlenkou festivalu je totiž spojit dobré jídlo s dobrým skutkem. Za každého hosta poputuje 10 Kč Nadačnímu fondu Kapka naděje. Možná i díky vám tak v nové herně transplantační jednotky v Motole bude malým pacientům alespoň o trošku líp.

KDY A KDE: do 19. prosince, v celé ČR, www.alakarte.cz

Můžete se podívat, komu vaše peníze pomůžou:

Loučná Hora zní adventní hudbou

Dřevěný barokní kostelík svatého Jiří v Loučné Hoře je jako vystřižený z pohádky. A ještě víc jako v kraji za oponou si budete připadat, až se i letos opět adventně rozezní. Čtyři koncerty klasické hudby v tradičním i netradičním pojetí vás přenesou do času Vánoc. Umělci hrají dobrovolně a bez nároku na honorář.

  1. prosince Ondřej Mucha na varhany, 8. prosince Antonín Pevala na kytaru a Petr Čelakovský na housle a 15. prosince zahraje Kantorský dixieland Choceň. Dva dny před Štědrým dnem pak Novobydžovský chrámový sbor a komorní orchestr přednese Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby. A díky penězům ze vstupného bude tenhle pohádkový kostelík zase o něco hezčí.

KDY A KDE: v sobotu, kostelík sv. Jiří v Loučné Hoře, www.smidarsko.cz

kostel dřevo

Nejenom že si můžete přijít poslechnout krásnou hudbu, ale díky vstupnému pomůžete zachránit dřevěný kostelík. No není to hezký program na advent?

foto:

Ve Křtinách se mlsá čokoláda a pije rum

Andělská čokoládová fontána a čertovsky dobré rumové menu. To vás čeká na zámku Křtiny. Aby se neřeklo, že mikulášské nadílky jsou všechny na jedno brdo! Tady si připravili ochutnávku pravých třtinových Jihoamerických rumů.

Čokoláda z půlmetrové fontány, do níž budete moci smáčet kousky ovoce, bude prýštit od jedenácti dopoledne až do sedmi večer. A zatímco děti budou mlsat kakaové boby, taťkové se mohou vrhnout třeba na guatemalský rum Zacapa Solera 23 vyráběný z vybraných rumů starých přesně 23 let, jinak také přezdívaný "Best in the world", jehož základem je "panenský med" - prvotní lis cukrové třtiny. Nebo na pětkrát destilovaný Zaya Gran Reserva 12 z Trinidadu s karamelovou a vanilkovou příchutí. Anebo prostě na jakýkoli jiný rum, bude jich tu bezpočet. A vy si, milé dámy, můžete vybrat – mlsat s mužíčkem, anebo s dětmi. A nejlépe obojí!

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, zámek Křtiny

křtiny

Když už budete ve Křtinách, nezapomeňte navštívit nádhernou stavbu geniálního architekta Santiniho. A radši před ochutnávkou rumu, ať z toho něco máte.

foto: