O víkendu přijíždí svatý Martin, tak ať je to s parádou!

Zábava 9. listopadu 2012

Oslavujte, koštujte a hodujte dosyta. Anebo dělejte klidně něco jiného. Víkend nabízí téměř nekonečno možností.

Slavkov koštuje

Martinů a Martínků znám dost, ale na bílém koni žádný z nich nejezdí. Nijak jim to nevyčítám, koneckonců dobře vím, že nejsou svatí. Jestli ten opravdový přijede letos vskutku na bílém koni a českomoravskou kotlinu zasype sníh, to se uvidí.

Každopádně Martin, který dorazí do slavkovského zámku, přijede rozhodně na bělouši. Přikluše pod zámecký balkon a připije si se všemi svým prvním letošním vínem. A odstartuje tak už pátý ročník Hubertovy jízdy. Bude se nejen koštovat, ale také vzdychat nad krásou koní i jejich jezdců, obdivovat jejich sehrané jezdecké umění a nakonec to vše pohltí válečná vřava. Napoleon bude bůhvípokolikáté utíkat z Ruska! Naštěstí víme, jak to dopadlo, takže se není třeba bát.

KDY A KDE: neděle, Slavkov u Brna, www.zamek-slavkov.cz

slavkov

Svatý Martin přijede oficiálně do celého Česka, ale ve Slavkově si ho můžete prohlédnout na vlastní oči.

foto:

Litomyšl se prochází s rytířem Toulovcem

Jestli jste si tak jako já vždycky přála procházet se městem s opravdovým rytířem, váš sen by se konečně mohl splnit. Ano, rytíři ještě nevymřeli!

Rytíř Toulovec vás provede Litomyšlí a představí vám její krásy a tajemství tak, jak jste to ještě nezažila. Tenhle rytíř si zachoval galantnost, co už se jen tak nevidí, ale jinak je veskrze moderní! Má dokonce mobil, na kterém si můžete jeho průvodcovské služby objednat.

Vychází ve 14 hodin od Infocentra na Smetanově náměstí. A jelikož je to gentleman do morku kostí, nenechá vás o hladu. Dovede vás až do Sajdlova mlýna, kde si můžete dát křupavoučkou svatomartinskou husičku. Od pěti hodin odpoledne tady bude taky mlynář a bude předvádět, jak se kdysi pekl chleba. A aby vám slehlo, zatrsejte si pak s cikánskou kapelou Terne Čhave.

Rytíře si objednáte na tel. č.: 777 637 888 nebo info@rytirlitomysl.cz.

KDY A KDE: Sajdlův mlýn, Trstěnice, www.rytirlitomysl.cz

slavkov

Svatý Martin v podání Slavkova je fešák, a rytíř Toulovec v Litomyšli taky není k zahození, co? Můžete s ním strávit odpoledne.

foto:

Cheb zdraví Martina

V Chebu si můžete společně se svými potomky otestovat svoje znalosti po cestě naučnou stezkou Od Posvícení k Adventu. Každé dítě dostane hned u vchodu obrázkové hrací leporelo s hádankami, kvízy a básničkami. Musí například správně přiřadit zvířátka do přírody, poznat hmatem přírodní materiály, očichávat bylinky.

Jen si nemyslete, jestlipak vy sami rozeznáte pšenici od ovsa anebo ječmen od žita? Já si tedy až tak jistá nejsem. Kromě toho můžete zkusit skolit kance, ukout si svůj vlastní šperk, nadrtit si mouku z obilí a upéct originál „prachleba“. Ale nebude to jenom makačka! Bude tu i Bubnující šaman, Ježibabí poklad, zumba pro zahřátí a třicet stolů s nádhernými hračkami. A nakonec si zapálíte svíčku v lampionu a projdete se až na hrad.

KDY A KDE: neděle, Na Krajince, Cheb,

chleba dva

V Chebu si s dětmi můžete vyzkoušet svoje znalosti historie a tradic. A taky třeba upéct chleba.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Praha běhá přes pole

Jelikož se všude hoduje a popíjí ostošest, nebylo by možná od věci zvednout se od stolu a trochu se proběhnout. Třeba kolem pražských Kunratic. Velká kunratická je běžecký přespolní závod s obdivuhodně dlouhou tradicí. Běhá se už od roku 1934! Tehdy vznikl jako klubový závod Vysokoškolského sportu Praha. No a letos se už běží 79. ročník.

Chlapi to při tomhle běhu mají setsakra těžké. Na jejich tříkilometrové trati na ně čekají tři děsivé stoupáky a tři nebezpečné přeběhy Kunratického potoka. Jestli jste právě teď zajásala, protože vás napadlo, že by to byl dobrý způsob, jak by ten váš Pepa (Karel, Honza, Jeremiáš) mohl dokázat svou mužnost, musíme vás zklamat. Už je plno. Teda v kategorii mužů. S ohledem především na ochranu přírody je stanoven celkový limit 3400 účastníků. Svou vlastní fyzičku si ale otestovat můžete, pro ženy a děti je míst ještě dost!

KDY A KDE: neděle, Praha-Kunratice, u Dolnomlýnského rybníka, www.velkakunraticka.cz

kunratice

Velká kunratická se běží už po sedmdesáté deváté! To je neuvěřitelný výkon. Děti a ženy jsou vítány.

foto:

Brno se prochází po molu

Hlídáte si linii a sport vám nic neříká? Nepovídejte, že vás nebaví ani hadříky? Já si to hned myslela! Která ženská nezbystří, když je řeč o módní přehlídce a navíc zdarma? Takže neváhejte a zajděte na brněnský Factory Fashion Market.

Na 70 návrhářů a designérů tady předvede to nejlepší z nezávislé tvorby. Bude to prý chvílemi docela schíza, ale nebojte se a jděte do toho, originalita se cení! Kromě módy tady bude ale taky jiná zábava. Třeba tradiční cukrářský pultík Kokino s neodolatelnými sladkostmi ve francouzském stylu. A v sítotiskové dílně Kredenc si zas budete moct zkusit potisknout tričko. Nebo trenýrky. Prostě cokoli, co si donesete.

KDY A KDE: sobota i neděle, Brno, www.factoryfashion.cz

brno

V Brně se sejde na sedmdesát kreativních duší a týmů na módních přehlídkách a prodejním veletrhu. Třeba se vám bude něco hodit do šatníku.

foto: