Udělejte si o víkendu výlet do starých dobrých časů

Zábava 14. prosince 2012

Předvánoční shon vrcholí. Jeďte si od něj odpočinout na zámek anebo na hrad a zjistěte, jestli i naši předkové propadali podobnému stresu jako my dnes. Nebo jestli si naopak uměli adventní atmosféru v klidu a pohodě vychutnat.

Mnichovo Hradiště má empírové Vánoce

Vánoce nejsou žádná moderna. Bývaly možná o něco chudší, ale lidé je milovali už jen pro tu atmosféru. Třeba takový hrabě Arnošt Filip z Valdštejna a jeho choť Ernestina vánoční svátky přímo zbožňovali. A jelikož chudobou netrpěli a byli to štědří páni, pořádali každoročně pro své poddané velkolepé vánoční slavnosti. Pozvali řemeslníky i s rodinami, sedláky, kantory i sirotky, aby je pohostili, a zároveň pro ně připravili bohatý program.

Jak to vypadalo, uvidíte na zámku Mnichovo Hradiště o tomhle víkendu. V roli zámeckých pánů se vás ujme soubor Divadýlko na dlani, který pozve na zámek i další kumštýře a muzikanty, ale také skláře, řezbáře, kováře, košíkáře, tkalce, krajkářky, rybáře a lesníky. Valdštejnské Vánoce vás přenesou do počátku 19. století a budete moct nakouknout i do soukromí rodiny Valdštejnů!

KDY A KDE: v sobotu, www.mnichovo-hradiste.cz

mnichovo hradiště

Praha míří na Vyšehrad

Kdysi odtud skákal Horymír na Šemíkovi, tedy tak alespoň praví známá pověst. Vyšehrad je místo s velkou historií opředené mnoha legendami. Kouzlo vánočního času tu dostává jiný, tajemnější rozměr. O víkendu se tu bude zpívat, hrát a skotačit s kejklíři a harmonikářem, kteří vás přenesou do časů českých králů. Kromě hudby a tance tu budou k mání krásné dárky, ale ty se budou nejen kupovat, nýbrž hlavně vyrábět, třeba z věcí, které byste dávno vyhodili.

Taky můžete oprášit paměť a ověřit si, že jste od loňska nezapomněli texty vánočních koled, a společně si je zazpívat s Bárou Basikovou a dětským souborem. Děti se zas ve vánoční hře se SCIO dozvědí víc o starých zvycích a pověrách našich předků. A taky tady bude betlém v životní velikosti vyrobený speciálně pro Vyšehradský advent podle předlohy z roku 1840. A celý Vyšehrad, včetně starobylých kasemat s originály soch z Karlova mostu, bude k vidění jen za symbolické vstupné 1 Kč!

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Praha, https://www.vysehradskyadvent.cz/

vyšehrad

Svojanov smaží kapra a peče kachnu s jablečným zelím

S vánočními prohlídkami hradů a zámků se každoročně roztrhne pytel. I hrad Svojanov září vánoční výzdobou a připomíná dobu svátků tak, jak ji trávili naši předkové před sto třiceti lety. V sobotu od tří odpoledne se horní sál domu zbrojnošů navíc rozezní vánoční hudbou při adventním koncertu sboru Poličská schola. A z oken zámecké kuchyně se poline vůně, které jen těžko odoláte!

Budou tu kuchtit adventní specialitky - smaženého kapra s bramborovým salátem, houbového kubu, čočku s opečenou klobásou, kačenu s jablečným zelím a zámeckým restovaným knedlíkem, bílou zakysanou polévku a spoustu sladkostí. Mňam!

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, www.svojanov.cz

svojanov

Zubrnice voní perníkem a minulostí

Dřevěná chaloupka, teplo z krbu a v rohu svítí stromeček zdobený červenými jablíčky a perníkem. Takhle si představuju tradiční Vánoce. Dost možná to nebyla až taková idylka, nicméně vánoční trhy s muzikou, kejklíři a další vánoční zábavou ve skanzenu v Zubrnicích nedaleko Ústí nad Labem jsou krásné i tak.

Tady si můžete na vlastní kůži zkusit, jak se u nás žilo v hospodářské usedlosti v období adventu na přelomu 19. a 20. století. Vánoční pečivo provoní světničku a inspirovat se můžete i tradiční výzdobou. A díky starým roubeným, hrázděným a zděným stavbám se poučíte i na poli architektury.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, https://www.zubrnice.cz/

zubrnice

Hrad Rabí se halí do svitu svíček

Když vypadne proud a vy sedíte doma jenom při svíčkách, dostane vše úplně jinou tvář. Já osobně zalézám pod deku a jenom doufám, že jsem nezapomněla zamknout! Což teprve takový středověký hrad ve svitu mihotajících se miniplamínků!

Hrad Rabí takové večery při svíčkách o Vánocích pořádá. Je to jedinečná příležitost vidět hrad osvětlený pouze ohněm, dozvědět se, jak se slavily Vánoce v čase středověku, a ohřát se u ohně se svařeným vínem. Zpříjemněte si dobu adventu výletem do středověku a otestujte zároveň svou odvahu!

KDY A KDE: v sobotu, https://www.hradrabi.cz/

rabí