Pivní revoluce: Kdepak z jedenáctého schodu. Ohřáté a s brčkem!

Zábava 17. prosince 2012

Poctivě vychlazená dvanáctka má vážnou konkurenci. Hitem se totiž stává pivo ovocné, a teď v zimním období nejlépe ještě teplé. A ucucává se, věřte nebo ne, brčkem!

Nechci se dotknout pivařek, ale pivní mok jsem považovala za doménu mužů. Nedávno jsem ovšem okusila jednu chmelovou novinku a úplně jsem jí propadla.

Já, která pivo vždycky nesnášela a nad jeho pachutí ohrnovala jazyk! Jenže tohle chutnalo jinak, sladce a kysele... prostě tak jako „žensky“.

Od té doby jsem okoštovala citronové, grepové, jablečné, švestkové, višňové a chystám se na bezinkové. Takže jsem už vlastně takový „ovocný pivař“.

Kámen z Atlantidy

  • GROG: Do silnostěnné sklenice dejte 3 lžičky cukru, dolijte 200 ml vroucí vody a zamíchejte. Na povrch nápoje položte plátek citronu nebo pomeranče a opatrně dolijte 50 ml rumu.

  • SVAŘÁK: Do malého kastrůlku nalijte 50 ml vody. Do ní vložte 2 kousky celé skořice a hřebíček. Chvíli povařte a dolijte 200 ml červeného vína.

  • HORKÁ MEDOVINA: 50 ml medoviny vlijte do kastrůlku a zahřejte na teplotu cca 50 stupňů (může být i vyšší, ale nesmí přesáhnout bod varu). Teplý nápoj neřeďte vodou! Nalijte do sklenice a přidejte plátek citronu.

  • POMERANČOVÝ PUNČ: Svařte 100 ml vody s vanilkou a hřebíčkem a přilijte 200 ml pomerančového džusu/šťávy. Do nahřáté sklenice nalijte 50 ml vaječného koňaku a přilijte džus svařený s kořením. Nakonec ozdobte plátkem pomeranče.

  • BOMBARDINO: 50 ml vaječného koňaku zahřejte s 30 ml mléka a 20 ml whisky, maximálně na teplotu 80 stupňů. Pak nalijte do sklenice a na závěr ozdobte šlehačkou.

Napěněné sirupy

Ovocná piva prostě definitivně vtrhla na český trh. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven je každé desáté vypité pivo právě to ovocné a jeho podíl na trhu činí 3,1 procenta.

Ale mluvit u ovocného piva o ovoci se vlastně moc nedá. Obsahují totiž ovocné extrakty nebo sirupy s příchutí, které se přidávají až do spodního nebo svrchního kvašení.

Taky mluvit o alkoholu je trochu moc, oproti klasickým pivům je ho tam sotva polovina. No a i když „ovocné pivo“ zní zdravěji, je potřeba dodat, že té o poznání menší hořkosti, sladovosti a plnosti se často dosahuje sladidly a „éčky“.

Vanilkový ležák

Nejsou to ale jen ovocné radlery, které v posledních měsících hojně mizí z regálů supermarketů.

Podle pivovarského technologa Jana Šuráně, který patří mezi průkopníky ovocných piv v Česku, to nebude trvat dlouho a budou se i u nás vyrábět piva banánová nebo kávová, na kterých si už přes patnáct let pochutnávají třeba Belgičané. On sám prý na Vánoce plánuje ležák s příchutí vanilky.

Teplé je dobré

Mrzne, až praští a vy se potřebujete něčím zahřát, ale na svařák ani grog nemáte chuť?

Vyzkoušejte sladké a horké pivo, známé také jako „babský drink“, které vám rozproudí krev v žilách: Do horkého piva přidejte asi decinku sladkého sirupu (zpravidla malinového nebo zázvorového) a pijte zásadně brčkem. Na zdraví!

Vlasta 50/2012 2

Jak se na malinová, grepová a jinak „ozvláštněná“ piva dívají naše celebrity? Chutnají jim, nebo si radši pochutnají na „klasice“? Čtěte v nové Vlastě 50/2012 s Andreou Kerestešovou na obálce.