Program na víkend: Hlavně nešilte! Nasávejte advent i něco ze sklínky

Zábava 21. prosince 2012

Pakliže nestíháte vánoční úklid, hoďte to za hlavu. Teď už to nevytrhnete. Nemá cenu se před Štědrým dnem strhnout! Raději jděte na náměstí a dejte si se svým miláčkem svařáčka.

Rumburk září betlémským světlem

Betlémské světlo putuje světem. I na Šluknovsku mohou letos na vánočním stromku hořet svíčky zapálené právě plamínkem z Ježíšova rodiště. Stačí zajít do Rumburské Lorety. Symbol naděje a duchovního poselství vánočních svátků doputuje do města vlakem v sobotu a bude se „rozdávat“ mezi 13.15 a 16 hodinou. O hodinu později pak v kostele svatého Vavřince.

Nezapomeňte si svíčku nebo lucerničku. A když už tady budete, poslechněte si tradiční dětský adventní koncert. Vystoupí na něm dětské pěvecké sbory Šenováček a Tyršovské zvonky z Velkého Šenova a Rumburku.

A kdyby vám svíčka zhasla, anebo nestíháte, nesmutněte. Betlémské světlo se bude v Loretě rozdávat ještě na Štědrý den od 10 do 11 hodin.

KDY A KDE: v sobotu, Rumburk, www.rumburk.farnost.cz, www.poutni-mista-sluknovsko.cz

rumburk

Samozřejmě nejenom v Rumburku si můžete přijít pro betlémské světlo, symbol svátků a naděje do dalších let.

foto:

Praha hraje Jakuba Jana Rybu netradičně

Nejspíš jste ji tak jako já slyšeli už mnohokrát. Vánoční mše Jakuba Jana Ryby zní každoročně v čase vánočním z útrob mnoha kostelů a hudebních síní. V Praze bude ale tentokrát k vidění v netradičním hávu. Jako divadlo.

Děj inscenace se odehrává u jesliček s postavami Josefa a Marie s miminkem, objeví se i známé postavy tovaryše a mistra, Tři králové, pastýř, poutník, poutnice a další. Hudební realizace se ujali členové sboru a orchestru Národního divadla v Praze, kteří pod vedením dirigenta Pavla Vaňka, hlavního sbormistra Národního divadla v Praze, vytvořili dílo vysoké umělecké úrovně.

Mše je k vidění buď ve verzi s varhanami, anebo s komorním orchestrem. Neváhejte, bude to stát za to.

KDY A KDE: v neděli, 17 hodin, Praha, kostel sv. Šimona a Judy

praha

Bez vánoční mše Jakuba Jana Ryby by to nebylo ono. Pusťte si ji aspoň v televizi, když ji nestihnete nikde naživo.

foto:

Karlštejn jak jinak než královský

Kam jinam na Vánoce než na Karlštejn! Málo míst v Čechách má takovou symboliku. Kdoví, co by asi Karel IV. řekl na dnešní karlštejnský královský advent? No, tančí se a zpívá jako tehdy a pod hradem vyroste velké historické tržiště, na kterém budou k mání hračky, dřevěné zbraně, výrobky řezbářů, šperkařů, ozdoby, korále a vůbec všechno možné i nemožné.

Samozřejmě se bude také hodovat a chybět nebude ani karlštejnské víno. Takže tady by si užil jistě i sám pan král! Vy si pak v pět hodin odpoledne vyšlápněte na hrad a v Rytířském sále Císařského paláce si poslechněte vánoční mši Jakuba Jana Ryby. Vstupné je 140 korun. Rezervace na tel.: 311 681 617 nebo e-mailem rezervace-karlstejn@stc.npu.cz.

KDY A KDE: v sobotu, Karlštejn, www.hradkarlstejn.cz

karlštejn

Na Karlštejně možná nebude takhle nasněženo, ale s tím se nedá nic dělat. Zkuste se ponořit do krásné nálady i bez sněhu.

foto:

Liberec vytváří výbušnou vánoční atmosféru

Advent má být ve znamení míru a pohody, i když většině z nás se to moc nedaří. A natěšené děti už tuplem nevydrží chvilku v klidu! Vánoce v libereckém iQparku jsou pro malé neposedy ideálním řešením. Místo ticha a jemnocitných koled jsou na programu hokusy pokusy s prskavkami a spousta jiných vysoce explozivních činností. Vánoční experimentování v libereckém iQparku je plné barev, ohňů a výbuchů, ale také výroby umělého sněhu pomocí Van de Graaffova generátoru.

Zjistíte, jak vypadá vědcův vánoční stromeček, a dozvíte se, jestli je možné během pěti minut vyrobit vánoční mikrovlnkové perníčky. Na vánočních workshopech si děti budou moct vyrobit originální vánoční mýdla i speciální parafínové svíčky zdobené hřebíčkem či skořicí.

Fantazii ve výběru a kombinaci vůní se meze nekladou. Začíná se ve 14 hodin a končí tak, abyste stihli právě speciální vánoční Science show!

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Liberec, www.iQpark.cz

liberec

V Liberci se bude vědecky experimentovat, třeba na téma, jak vyrobit vánoční perníčky za pět minut.

foto:

Bílovec trénuje s mistry Šaolinu

Na první pohled to vypadá agresivně. A taky by se to mohlo zdát trochu mimo, když jsou ty Vánoce. Jenže je to právě naopak. Šaolin Kung Fu a filosofie Šaolin - to není zdaleka jen boj a podpora tělesného výkonu. Je to životní styl, který pomáhá dětem i dospělým najít klid a harmonii v každodenním životě. Takže se nebojte a vezměte s sebou i své potomky.

Tohle není bitka hlava nehlava. Tohle je vrcholná elegance a mistrovsky ovládaná těla. Je to už 1500 let, co byl založen klášter Šaolin, tradiční znalostí o zen-buddhismu a světově proslulého Šaolin Kung Fu, přesto však neztratily na aktuálnosti. A v Bílovci budou k vidění v originále. Pozvání do Čech přijali hned dva mistři Šaolinu, kteří vám umožní nahlédnout do tohoto starodávného umění.

KDY A KDE: v sobotu, Bílovec, www.mephistobar.cz

Můžete se podívat na ladné pohyby Šaolinu: