U čeho se pobavíte tento týden (31.12.2012 - 6.1.2013)

Zábava 31. prosince 2012

Na začátek roku nabízíme vedle klasické dobrodružné romantiky Bídníků a seriálového pozlátka nového Dallasu také vážnější témata – příběh jedné mladé ženy, která nezvládla obyčejný život, v knize Karla v pasti či pozoruhodný příběh reálného hrdiny sira Nicholase Wintona.

Do kina vyrazte na…

Bídníci

bídníci

Romantický dobrodružný příběh bývalého galejníka Jeana Valjeana a jeho temného „stínu“, inspektora Javerta, tovární dělnice Fantine a její krásné dcerky Cosette ze slavných Hugových Bídníků jsme už na plátně viděli v mnoha podobách. Nyní k nim přibyla další – britský muzikál v režii Toma Hoppera. A pokud vám nevadí délka přes dvě a půl hodiny, užijete si klasický příběh s hvězdným hereckým obsazením v čele s Hughem Jackmanem (Valjean), Russellem Crowem (Javert), Anne Hathaway (Fantine) a Amandou Seyfried (Cosette). Dále hrají Helena Bonham Carter, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Aaron Tveit, Colm Wilkinson, Isabelle Allen, Samantha Barks.

Přečtěte si…

Karla v pasti

karla v pasti

Příběh o tom, kam až nás může zavést touha po dokonalosti, napsala mladá autorka Beáta Matyášová, která vychází z vlastních zkušeností: „Stalo se mi to na rodičovské dovolené, v tom úžasném období, kdy jsem se starala o dvě malé a díkybohu zdravé děti. V období, kdy manžel neměl milenku, měl dobrou práci a vlastně nám nic nechybělo. Jednoho dne jsem se ocitla doslova hubou na podlaze a nebylo cesty jinam než do Bohnic. I tak jsem za to vděčná. Vzala jsem to jako šanci. A mimo jiné napsala knihu.“

Podívejte se na televizi…

Dallas 2012

Nova, 3.1., 20:20

dallas

Po dvacetileté přestávce pokračuje sága naftařského rodu Ewingů ve zbrusu nových dílech fenomenálně úspěšného seriálu. Setkáme se sice i se starými známými – zloduchem Džejárem, jeho exmanželkou Sue Ellen i s jeho čestným bratrem Bobbym, ale pravda je taková, že otěže na Southforku přebírá nová generace a na scéně se objevují noví hrdinové – a to především Bobbyho adoptovaný syn Christopher coby ekologický průkopník a jeho soupeř - bratranec John Ross, který je přesnou kopií svého otce J. R. Ewinga. I přes poslední přání jejich babičky, aby na pozemku Southforku už nikdo nikdy nic netěžil, začne potají provádět ropné vrty. V hlavních rolích uvidíme Joshe Hendersona, Jesse Metcalfa, Jordanu Brewster, Julii Gonzales a také staré známé Patricka Duffyho, Lindu Gray či nedávno zemřelého Larryho Hagmana.

Na DVD si pusťte…

Nickyho rodina

nickyho rodina

Český režisér a dokumentarista Matej Mináč objevil pro svět pozoruhodnou postavu „britského Schindlera“ sira Nicholase Wintona. Nejdříve natočil hraný film Všichni moji blízcí, v němž jednou z postav je britský podnikatel, který zorganizoval těsně před vypuknutím války záchranné cesty stovek českých převážně židovských dětí do Anglie, z nichž mnohé následně našly domovy u tamějších obyvatel. Posléze se Mináč tématu věnoval, i coby dokumentarista. Jeho životopisné dokumentární drama Nickyho rodina vypráví o záchranné akci Nicholase Wintona, a to za pomoci dramatických rekonstrukcí, často nikdy nepoužitého archivního materiálu a výpovědí přímých protagonistů. Otevírá se tak před námi strhující příběh, který Nicholas Winton držel půl století v tajnosti. Filmem provází Joe Schlesinger - reportér stanice CBC Canada, který je jedním z Wintonových zachráněných dětí.