Pečte, zdobte, uklízejte. Nebo jděte na vzduch a užijte si víkend bez stresu!

Zábava 7. prosince 2012

Vánoční kolotoč se rozbíhá naplno. Ale jestli se vám nechce do cukroví, kašlete na to! Sbalte rodinu a jeďte na výlet. Vánoce ve stresu jsou ten nejhorší dárek, jaký byste mohla nadělit sobě i vašim nejbližším.

Velké Popovice pečou nejlepší vánočku

Já osobně mám radši víno, ale nic naplat, jsme v Čechách, a tak ani čas adventní nemůže být bez piva. Velkopopovický pivovar jistě není milovníkům zlatavého moku neznámý, tentokrát se ovšem k nasládlému odéru z napěněných půllitrů přidá ještě sladší vůně nadýchané vánočky. Proběhne tu totiž druhý ročník soutěže o nejlepší vánočku Velkopopovicka.

Zúčastnit se může kdokoli, stačí, když svůj výtvor donesete během dopoledne do Velkopopovické Kozlovny. Klání vyvrcholí ve čtyři odpoledne na nádvoří pivovaru. Autoři tří nejlepších vánoček získají pořádně velké balení velkopopovických piv dle vlastního výběru. Jinak se tu bude také vyrábět perníkový betlém, takže přijďte, dejte si pivo a vtiskněte svou fantazii do těsta provoněného kořením.

KDY A KDE: v neděli, Velké Popovice, www.kozel.cz

vánočka

Že je ještě brzo na vánočku? Jestli chcete soutěžit, tak ne, jen ji nesmíte sníst, ale odnést do Velkých Popovic.

foto:

Praha běhá v noci po parku

Kdo se bojí, nesmí do lesa! A za tmy už vůbec ne! Ale pokud máte pro strach uděláno a sportovního ducha navrch, bude pro vás noční orientační běh v Hostivařském parku to pravé ořechové.

Je prvním ze série recesních závodů pro celé rodiny – klidně vezměte i ty nejmenší prcky, tady závodí i mimina v krosničkách. Nožičky jim sice budete muset půjčit svoje vlastní a možná někde vprostřed běhu usnou, nicméně čerstvý vzduch a trocha pohybu udělá dobře jim i vám.

Vybíháme v pět odpoledne. Já tedy nikdy moc nebloudím, ale pokud netrefíte ani ven z metra, nebojte se, organizátoři vám všechno vysvětlí - jak číst mapu, jak pracovat s buzolou, a hlavně – jak se neztratit!

KDY A KDE: v sobotu od 17 hodin, www.toulcuvdvur.cz

les

Bubububu... Děti vidí v tmavém lese určitě pohádku a sebe jako pohádkové víly. Nebojte se je vzít na noční akci s sebou.

foto:

Loužnice nakládá Vysocké červené

Chrání proti bakteriálním infekcím, podporuje činnost jater a zlepšuje trávení. A je to vitaminová bomba plná céčka a taky draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu. Zelí máme všichni v Čechách na stole určitě nejméně tak jednou týdně. Já ho sice moc nemusím, každopádně vepřo, knedlo je bez něj nemyslitelné. A to Vysocké je absolutní špička. Vlastně doslova – říká se mu totiž špičaté zelí.

Tahle krkonošská specialitka se pěstuje výhradně v okolí města Vysoké nad Jizerou. Vysocké zelí roste na větrných kopcích ve větších nadmořských výškách, a díky tomu je jemnější a křehčí než jiné odrůdy. Dorazte na Loužnickou Zeliádu a v hospůdce Na Záduší se o tom přesvědčte na vlastní chuťové buňky. Pomozte zvolit nejlepší nakládané Vysocké zelí. A nebojte se – k tomu zelí bude i kachnička a knedlík.

KDY A KDE: v sobotu, Loužnice, www.nazadusi.webzdarma.cz/Uvod.htm

zelí

Zelí je česká mňamka, a to Vysocké obzvlášť. Potěšte svoje chuťové buňky jinou chutí před vánočním sladkým nátřeskem.

foto:

Sklepními uličkami v Laa an der Thaya pochodují ovečky

Je to sice za hranicí, ale co by kamenem dohodil. Sklepní uličky v rakouském regionu Laa a okolí dýchají i jindy během roku kouzelnou atmosférou dávných časů, prodchnutou vůní klobásek a čerstvého chleba. Když se zahalí do vánoční výzdoby, vytvoří doslova pohádkovou kulisu.

V Hanfthalu vás o víkendu navíc čeká živý betlém. Pastýři a jejich ovečky budou procházet sklepní uličkou. Bude se zpívat a v otevřených vinných sklípcích budou k mání kromě vínka, punče a domácí pálenky také dobrůtky ze selat, brambor i domácí čokoláda.

V Hanfthalu si na své přijdou hlavně sběratelé starožitností, o kousek dál na zámku Kirchstetten se za doprovodu barokní hudby můžete zas nechat přenést do pohádky. A až se nasytíte vánočních dobrot a pohody, hupsněte ještě na chvilku do vyhlášených termálních lázní v Laa. Pak budete v pohodě úplně.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Laa an der Thaya – Hanfthal, www.hanfthal.at

laa

Je to jenom kousek od hranic, ale už si tady užijete přece jen jinou atmosféru. Ochutnejte rakouské sladkosti a víno v adventním regionu Laa.

foto:

Na Veselém Kopci mají Ladovské Vánoce

Máte rádi obrázky Josefa Lady? Mě jako dítě přímo fascinovaly. A když krajinu za oknem zasype čerstvý prašan, vybavují se mi dodnes. Přesně jako v jeho obrázcích si budete připadat na Veselém Kopci. Oprášíte si tu vědomosti o starých vánočních zvycích. Třeba co symbolizují chléb, jablka, ořechy a med anebo jak se čarovalo se jmelím.

Taky se budou zpívat koledy, debužírovat na staročeské zabijačce a vyrábět ledacos pěkného – třeba slaměné ozdoby, malované ozdoby ze skla, perníčky a své umění předvede i dráteník. A vaše děti mimo jiné zjistí, jaké dárečky by našly pod stromečkem před sto lety. Možná budou na Štědrý den skákat o to větší radostí, až uvidí ty vlastní. Trocha historie občas nezaškodí ;-)

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, www.vesely-kopec.eu

Načerpejte vánoční atmosféru z naší ukázky: