Hora jako z Cimrmana

Zugspitze
Zugspitze
Zábava 15. února 2012

Na Zugspitze se nachází nejvýš položená německá kaple. Taky nejvýš položená německá pošta. A nejvýš položená německá pivnice. I když půlka hory patří Tyrolákům.

Dole v údolí je parádně zataženo. Přes hustou mlhu mraků se nad obec Lermoos neprodere ani paprsek. Je to zasněžené a temně krásné, ale člověk se musí ptát:

„Kde je zatraceně ta jejich nejvyšší hora?“ Vlastně se mi ani moc lyžovat nechce, když je tak neviditelno. Ale překonám lenoru a vydávám se k údolní stanici lanovky, Zugspitzbahn.

Je krásná a moderní. Jezdí jednou za dvacet minut, a když chcete z téhle strany nahoru, v zimě se stejně jinak nedostanete.

Lanovka se dává do pohybu. Už jsme nad stromy a pořád nevidím nic. Pak najednou mlha řídne a začínají se ozývat žasnoucí výkřiky v mnoha jazycích (včetně překvapivé hebrejštiny): „Ty bláho, wau, Wahnsinn!“ Jako když se vynoříte z akvária.

Překonali jsme úroveň mraků a pod naprosto modrou oblohou se jako skalnaté ostrůvky z bílého moře vynořují vrcholky hor. Zugspitze je vysoká 2962 metrů a proti údolní stanici vyjedete nahoru 1700 metrů, což už je něco! Ale pořád nevíte, co vás čeká nahoře…

Zugspitze
zdroj: Isifa.com

„Halb und halb“

Nahoře čeká opravdu parádní klendra. Minus osmnáct vás donutí omotat si pusu šálou a stáhnout čepici až na ramena. Zvlášť proto, že okamžitě zatoužíte zůstat na stanici co nejdéle a na vyhlídkové plošině se kochat pohledem na horské ostrůvky široko daleko.

Až když se dost nakocháte, oceníte vtipnost této hory: Jedna půlka je totiž v Bavorsku a druhá v Tyrolích! V praxi to vypadá tak, že vyjdete ze dveří a vítá vás nápis Freistaat Bayern, otočíte se zpátky a je tam Willkommen in Tyrol.

Připadám si jako v Cimrmanově Dobytí severního pólu: na sever - na jih. To neomrzí! Před dobrodiním Evropské unie s sebou museli lidé jedoucí nahoru (z druhé se dá dojet zubačkou) nosit pas.

Proč kus Zugspitze patří Rakousku, mi nikdo vysvětlit nedokázal. Říká se ale, že když si Franz Josef bral bavorskou Sissi, dostala horu věnem. I kdyby to nebyla pravda, je to romantická historka.

Zugspitze
zdroj: Vlasta

Zugspitze
zdroj: Vlasta

Papežská kaple

Ale odsud se ještě lyžovat nedá, musím se přepravit další kabinkou na ledovcové plato. Rozkládá se na 7,7 kilometrech čtverečních, ve výšce 2000 až 2700 metrů.

Je to tak trochu, jako bych lyžovala na obrovské misce s ostrými okraji ze skalnatých hřebenů. Zvláštní pocit. Jsou tu pohodlné modré i zábavné červené sjezdovky, šestisedačka a osm dalších vleků.

Už je mi jasné, proč je jízda nahoru tak drahá - tady už vás nikdo nekontroluje, máte skipas na všechno. Právě na plato najdete nejvyšší poštovnu, obchod se suvenýry i samoobslužnou restauraci s přijatelnými cenami a pořádnými porcemi.

A taky nejvýš položenou německou kapli. A hádejte, kdo ji vysvětil? Dnešní papež, když býval ještě kardinálem Ratzingerem.

Na růžových lyžích

Na kapli je nápis se jmény obětí laviny z roku 1965. V té době se ještě nesledovalo, co přesně se se sněhem děje, a na plato fungoval hotel Schneeferner.

Dnes je z něj meteorologická stanice, takže nahoře nepřespíte. Nejblíže jsou vesničky Lermoos a Ehrwald, kde najdete ubytování všech kategorií od apartmánů s kuchyňkou až po nejluxusnější hotely.

Celá oblast je hodně zaměřená na děti, všude se nabízejí lyžařské školy i pro ty nejmenší caparty. A v lermooském hotelu Alpenrose dotáhli „baby friendly“ přístup k dokonalosti - pokud nemáte ratolesti, vůbec vás neubytují!

Pokud ano, postarají se o ně od těch nejmenších až po puberťáky, a to v pětismajlíkové kvalitě (místo hvězdiček tu mají smajlíky).

Malým slečnám půjčíte třeba roztomile růžové lyže, a pak je necháte na plácku pod dohledem instruktorky klouzat a padat. Tatínek s maminkou si zatím můžou vyjet nahoru na horu a nechat si trošku omrznout nosy.

Co dělat kolem Zugspitze?

  • Kromě lyžování na hoře můžete využít i další lyžařské areály kolem, celkem je tady 147 kilometrů sjezdovek a 52 lanovek a vleků. Dostatek přírodního sněhu a k němu zasněžovací zařízení zaručují 84 kilometrů sjezdovek až do jara.
  • Pro běžkaře je tady 110 kilometrů tras, jednoduše přístupných, protože parkovací možnosti jsou dostačující.
  • Vlakové spojení Sněhový express jezdí bezplatně z tyrolského Vilsu přes Zugspitz Arenu do německého Garmisch-Partenkirchenu.
  • Můžete si koupit permanentku Happy Ski Card. Platí už od dvou dnů pobytu a pro vleky v celém okolí.
  • Všechny informace najdete na www.zugspitzarena.com.