Ať vám neutečou orchideje

Zábava 23. února 2012

Česká okna jsou plná orchidejí. Jestli chcete stihnout omrknout konkurenci, máte na to ještě pár dní.

Pražská botanická zahrada (pozor nesplést to - ne ta na Albertově, ale ta v Troji) právě pořádá nádhernou výstavu těchhle exotických krásek. Při této příležitosti si sem přišla vysadit svoji orchidej i Marie Rottrová. A to dostat někam tuhle oblíbenou zpěvačku není žádná legrace!

Pokud vás zajímá, co přesně sem přidala, tak je to květina jménem Zygopetalum maxillare a pochází z jižní Brazílie a Paraguaye, kde roste v horských mlžných lesích s vysokou vzdušnou vlhkostí a častými mlhami přímo na stromech.

Pokud ji chcete mít doma, dejte ji prostě do květináče s drcenou borovou kůrou. A koupit si ji můžete právě na výstavě pražské botanické zahrady, která potrvá do 4. března.

Botanická zahrada Praha 2
zdroj: Botanická zahrada Praha
Marie Rottrová vysazuje svoji orchidej

Marie Rottrová vysazuje svoji orchidej

zdroj: Isifa.com

A pokud nestihnete orchideje, můžete v jarní sezoně od 1. dubna vidět další krásné věci:

Návštěvníci se loni zamilovali do pivoňkové louky. Letos kolem ní přibudou lavičky, které vytvoří výtvarnice Adriana Skálová, mimo jiné autorka zdejších instalací Čtvero ročních období.

Jednou z nejdůležitějších expozic je stráň se vzácnou stepní květenou, na níž se pasou železné lamy výtvarníka Lukáše Raise. Můžete se odtud přesvědčit, že z botanické zahrady je možné dohlédnout až na hradiště Závist na Zbraslavi.

Letos bude odhaleno ještě panorama s výhledem na jedno ze dvou v Troji dochovaných vřesovišť – na Pustou vinici.

Rekonstrukcí loni prošlo také jezero. Přibylo mu molo z masivního dřeva, na němž se můžete uvelebit a pozorovat žáby a čolky. O co, že jste to od dětství nezkusila!

Tip redakce

Pokud vás orchideje zajímají nejen „na koukání“, ale chcete se dozvědět víc, zajeďte si do Botanické o víkendu, kdy se tam konají komentované prohlídky.

A ještě přibyl přístřešek na vinici sv. Klára, který chrání historický vinařský lis z roku 1801 i návštěvníky před nepřízní počasí. Vinaři ze zahrady říkají, že nejlépe si pod přístřeškem s vyhlídkou na zoologickou zahradu užijete, když si k tomu dáte víno ročník 2011, které bude od dubna v prodeji ve zdejší vinotéce.

Čichat k vínu můžete i ve speciální Bance vůní vín. To je železná konstrukce, která připomíná pokroucený keř vinné révy, v jehož úponcích a stylizovaných květech se nachází kapsle s vůněmi. Zatím jich je šestnáct.

Další informace najdete na www.botanicka.cz.