Mnichov, město kultury a piva

Mnichov 6
Všechno dění se odehrává na Marienplatz, kterému dominuje Nová radnice
Zábava 28. února 2012

Až pojedete do Alp, určitě budete projíždět Mnichovem. Naplánujte si tu aspoň dvoudenní zastávku, třetí největší město Německa má co nabídnout.

Mnichov je městem požitků, radosti ze života, bezstarostnosti, dobrého piva, výborného jídla, ale také městem s bohatou kulturou a zajímavými památkami. Tedy ideální místo, kde strávit několik příjemných dní.

Pastva pro oči i mlsné jazýčky

Všechno dění se odehrává na hlavním náměstí Marienplatz. Právě tady se kdysi konaly nejrůznější trhy a turnaje. Svůj název dostalo po mariánském sloupu, který byl do jeho středu postaven v roce 1638 na oslavu ukončení švédské okupace.

Dnes náměstí dominuje na východní straně Stará radnice a na severní Nová radnice se svou zvonkohrou. Hraje stejně jako Staroměstský orloj každou hodinu a přitahuje desítky turistů. Jen na rozdíl od našeho orloje byla inspirována turnaji, které se zde konaly.

Vydáte-li se pěší zónou z Marienplatz na Karlsplatz, musíte odolat velké nabídce obchodů a restaurací. Anebo se prostě nechat svést… Pokud si ale chcete dovézt nějakou místní dobrotu, zastavte se na tržišti Viktualienmarkt.

Obchůdek s vepřovými specialitami střídá koňský nebo králičí. Nechybí ani čerstvé ovoce a zelenina. Pastva pro oči i pro mlsné jazýčky.

Mnichov 3

Za prohlídku jistě stojí nádherný barokní zámek Nymphenburg

zdroj: Deutschen Zentrale für Tourismus e.V.

Mnichov 1

Mnichov žije pivem, a proto byste měla navštívit i některý z pivních domů

zdroj: Deutschen Zentrale für Tourismus e.V.

Hitlerovo sídlo

Z Karlsplatzu je to kousek ke Königsplatzu, v jehož blízkosti se nacházelo hlavní Hitlerovo sídlo, takzvaný Hnědý dům, ve kterém Führer bydlel od roku 1930. Na jeho povel se náměstí Königsplatz se stavbami ve stylu řecké antiky proměnilo v místo kultovních shromáždění NSDAP.

Na okraji náměstí byly postaveny dva čestné temply, které měly připomínat padlé pučisty z roku 1923, dvě mohutné budovy (Führerbau), kde došlo v roce 1938 k podpisu mnichovské dohody, a konečně Verwaltungsgebäude, centrála strany. Z Führerbau je dnes vysoká hudební a divadelní škola a ve Verwaltungsgebäude si můžete prohlédnout sochařské sbírky.

Anglická zahrada

Až se unavíte, zajděte si odpočinout do nedaleké anglické zahrady. Založil ji roku 1789 Karel Theodor, zpočátku jen kolem řeky Isar, později i blíž k centru přes středověké opevnění města.

A právě na místě za Bavorským muzeem, kde vtéká do zahrady řeka Eisbach, můžete být svědky, jak na vlnách trénují surfaři. Nevadí jim sníh ani mráz. Vůbec místní si na sport potrpí a právě kolem řeky Isar se nejvíce běhá a v létě i jezdí na kolečkových bruslích.

Mnichov 2

V Anglické zahradě se přidejte k dětem, které sjíždějí na bobech od chrámu Monopteros

zdroj: Deutschen Zentrale für Tourismus e.V.

Chmelový mok z tupláku

Naproti tomu vás možná překvapí, že si tu spousta lidí nosí s sebou v láhvi pivo a popíjí ho přímo na ulici. Mnichov prostě pivem žije! Proto byste měla navštívit i některý z pivních domů. Nejznámější je Hofbräuhaus, kde se pivo pije z litrových sklenic.

Podává se zde i výborná bavorská kuchyně. Typickými pochoutkami jsou mnichovské bílé klobásy, preclíky, knedlíky a kyselé zelí. Mnichované milují italskou kuchyni, a dokonce se říká, že se člověk v Mnichově nají po italsku líp než ve většině italských měst.

BMW jede!

Mnichov se pyšní desítkami muzeí, ale skoro povinností každého návštěvníka je zavítat do muzea BMW. Hned vedle stojí světoznámé sídlo firmy ve tvaru čtyřválce, přes ulici působivé multifunkční centrum BMW Welt a v sousedství mnichovský výrobní závod této značky. To vše si můžete prohlédnout a seznámit se s historií, současností i budoucností mnichovského výrobce motorů, motocyklů a automobilů.

Komplex je také působivou přehlídkou dovednosti a nápaditosti světoznámých architektů, koná se zde spousta akcí, naleznete zde i umělecká díla a plno příležitostí k příjemnému strávení dne, které s automobily a motocykly značky BMW přímo nesouvisí. Rodinné vstupné až pro 5 osob stojí 16 eur. Více na www.bmw-welt.com.

Mnichov 4

Hned vedle muzea BMW stojí světoznámé sídlo firmy ve tvaru čtyřválce

zdroj: Deutschen Zentrale für Tourismus e.V.
Mnichov 5

Mnichov se pyšní desítkami muzeí, ale skoro povinností každého návštěvníka Mnichova je zavítat do muzea BMW

zdroj: Deutschen Zentrale für Tourismus e.V.

Rady na cestu:

  • Do Mnichova se dostanete pohodlně po dálnici přes Plzeň a Regensburg.
  • Denně jezdí přímá linka autobusů Eurolines Business Class, kde máte k dispozici více místa na nohy, elektrickou zásuvku, připojení na wi-fi, snack, vodu a mnoho dalšího. Jízdenka tam a zpět stojí 1350 Kč. Více na www.eurolines.cz.
  • Ve městě a jeho blízkém okolí se mluví rakousko-bavorským nářečím. Mimo němčinu se zde domluvíte dobře i anglicky.
  • Za prohlídku určitě stojí nádherný barokní zámek Nymphenburg. Je zasazen do pěkného zámeckého parku, v němž se ukrývá ještě jeden zámeček – Amelienburg, tentokrát rokokový.
  • Více informací najdete na www.muenchen.de, anebo v češtině na www.germany.travel.

Mnichov

Za Bavorským muzeem, kde vtéká do zahrady řeka Eisbach, můžete být svědky, jak na vlnách trénují surfaři. Nevadí jim sníh ani mráz.

zdroj: Deutschen Zentrale für Tourismus e.V.

SPOUSTU DALŠÍCH ZAJÍMAVOSTÍ, ALE TAKÉ KŘÍŽOVEK, SOUTĚŽÍ A VÝHER NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 09/2012.

banner Překvapení předplatné