Co dělat o víkendu

Zábava 16. března 2012

Březen, za kamna vlezem. To se sice říká, ale možná můžete na chvíli vylézt a jít se podívat na některou z následujících akcí, ne?

Beroun skládá origami

Já umím z papíru lodičku a večerníčkovskou čepici, na víc nemám trpělivost. Ale obdivuju lidi, kteří ji mají a dokážou vytvořit z kusu papíru květiny, zvířata nebo neskutečně krásné ornamenty. Skládáním papírových origami prosluli hlavně Japonci, ale i my máme svého mistra: na výstavě uvidíte práce Petra Stuchlého, známého po celém světě, který nová origami vymýšlí. A taky je potom sám skládá, protože nikdo jiný to asi nezvládne.

Kdy a kde: do 27. května, Muzeum Českého krasu v Berouně, www.muzeum-beroun.cz

origami
zdroj: Isifa.com



Tábor pije víno

V sobotu večer se ještě můžete pokusit dostat na sommelierskou show viceprezidenta Asociace sommelierů Česka a trojnásobného mistra Česka i Slovenska v tomto oboru – Libora Nazarčuka. Předvede spoustu užitečných úkonů pro vaši domácnost: jak správně servírovat bílé, jak elegantně dekantovat červené, jak otevřít sekt šavlí… ehm, no tak tohle možná potřebovat nebudete, ale informace o nejčastějších vadách vína by se hodit mohla.

Lístek sice stojí 490 korun, ale je v něm ochutnávka dvanácti druhů vín! Jestli už nebude místo, na hezké vinné zážitky máte šanci do konce března, protože teprve tehdy táborský festival končí.

Kdy a kde: sobota 17. března ve 20 hodin, Tábor, Malý sál Střelnice, www.festival-vina.cz

červené víno, degustace
zdroj: Isifa.com



Praha nabízí nákupy

Že se na pražské Tržnici nedá koupit nic, co byste si ráda vzala na sebe? Chyba lávky, teď je to jinak! Tedy pokud máte ráda nezávislou módu a design. Protože v tomto termínu se na jarním trhu módy, šperků a designu s názvem Holešovice Fashion Market sejde přes sedmdesát návrhářů a designérů a budou se tu konat i módní přehlídky.

Jestli ale máte spíš ráda tradice a špetku luxusu, můžete zajít na Malou Stranu, kde se koná velikonoční trh dekorací, dárků, šperků, kosmetiky a módy. Prý se tu bude prezentovat i jedna úplně nová anglická kosmetická značka.

Kdy a kde: Fashion Market v hale č. 7 Pražské tržnice v Holešovicích (v pátek a sobotu), Family Spring Market v hotelu Rezidence Lundborg (v sobotu od 15 do 19 hodin), https://lovemusic.cz a www.lundborg.cz.

oblečení žena nákup
zdroj: Isifa.com



Přerov nad Labem maluje vejce

Ano, Velikonoce jsou tu cobydup, a tak je načase porozhlédnout se po kraslicích a jiných jarních atributech. Ideálním místem bude vesnický skanzen. V sobotu se v něm budou vyrábět a prodávat košťata, pometla a další výrobky z proutí a ozdobičky z korálků. Taky péct na Velikonoce a v neděli malovat obrázky na sklo a vejce madeirovou technikou.

Velikonoční akce se tady budou konat každý víkend, takže když to teď nestihnete, můžete příště. Navíc se tu v sobotu otevírá expozice Jaro na vsi, která potrvá až do poloviny května.

Kdy a kde: do 12. května, Přerov nad Labem, Polabské muzeum v přírodě, www.polabskemuzeum.cz

velikonoční kraslice
zdroj: Isifa.com



Zbiroh prodlužuje Leonarda

Tuhle neděli měla končit výstava s obrazem, kvůli kterému byla česká média v lednu „auf“. Totiž obrazem, na němž je podle všeho tvář Leonarda da Vinciho a který byl teprve nedávno objeven v Itálii. Jeho doprava k nám pak vzbudila ten obrovský mediální rozruch. A protože ho chce vidět spousta lidí, na zámku Zbiroh prodloužili výstavu o templářích, na níž je k vidění, až do 10. května. A pak že nejsou Češi kulturní!

Pozoruhodná na téhle výstavě je taky otvírací doba - denně od osmi ráno do osmi večer. Poslední prohlídka začíná v 19 hodin, rodinné vstupné dva dospělí a dvě děti je za 700 Kč.

A kdybyste chtěli spojit kulturu s túrou, pak můžete jet vlakem (trasa Praha – Plzeň) a jít ty čtyři kilometry od nádraží pěšky.

Kdy a kde: do 10. května, zámek Zbiroh, www.zbiroh.com

Zámek Zbiroh
zdroj: Isifa.com