Co si prohlédnout o víkendu

Zábava 2. března 2012

Kam to máte nejblíž na nějakou zajímavou výstavu? Našli jsme pro vás pár tipů po celé republice.

Pardubice tančí retro

Tuhle akci stihnete jen taktak, končí totiž už v neděli 4. března. Ale jestli jste trošku romantička, stojí vám za to se na ni vypravit. Jmenuje se Pardubice ve víru tance a na pozadí historických událostí projdete pardubickými tanečními sály s oblíbenými orchestry.

Prohlédnete si dobové šaty, vějíře, taneční pořádky a kotiliony ze sbírek pardubického muzea. Naladíte se na nostalgickou atmosféru plesů, bálů, tanečních zábav, věnečků, odpoledních čajů a šibřinek z časů dávno minulých.

Kde: Východočeské muzeum v Pardubicích, www.vcm.cz

TIP-Pardubice

Zatančete si na pardubickém zámku

zdroj: Isifa.com

České Budějovice padělají

Tedy nepodezíráme Budějovičáky z nepravostí, ale jako téma pro výstavu si vybrali dobrovolně Padělatelství: druhé nejstarší řemeslo. Tedy říkají oni... Pokud vás toto téma zajímá, najdete zde originální a padělané mince a bankovky od 16. století.

Tip redakce

Zúčastněte se soutěže o nejlíp padělanou bankovku. Vzor si stáhněte na www.muzeumcb.cz. (Ovšem ale to už jen do 9. března, ačkoli výstava trvá do 1. dubna.)

Falšování měny ale není záležitostí novověku. První opatření proti padělání vládních mincí prý musela zavést hned první státní mincovna na světě, založená v 2. století př. n. l. v Číně. Tresty bývaly velmi tvrdé a každý si dobře rozmyslel, jestli má riskovat deportaci, useknutí rukou či hození za živa do vařící vody.

Kde: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, www.muzeumcb.cz

TIP-padělatelství

Prohlédněte si, jak se padělaly bankovky

zdroj: Archiv

Praha vzpomíná na Rusko

Taky na úžasnou výstavu Carský dvůr pod žezlem Romanovců máte čas jenom do neděle. Takže honem! Ano, to je ona akce, na niž loni doprovodil korunovační klenoty, zbraně a šperky ruských carů prezident Dmitrij Medveděv.

Kremelské poklady patří k nejskvělejším na světě a kromě okázalých šperků tu najdete i běžné věci denní potřeby, jako jsou knoflíky nebo boty carevičů a careven. Ilustruje třistaleté panování Romanovců na Rusi, které ukončila až sovětská revoluce.

Kde: Císařská konírna Pražského hradu, www.hrad.cz

TIP-Praha

Kremelské klenoty si prohlédnete v Praze

zdroj: Isifa.com

Brno umělecky fotografuje

Máte-li výtvarnou duši, mohla by vás potěšit brněnská expozice Jana Haubelta 2. plán. Trvá do 14. března, takže času máte víc.

Dovolte nám citaci z katalogu, protože chytřeji bychom to stejně neřekli: „Práce Jana Haubelta tematizují kolize mezi viděným a zobrazeným, mezi reálnou předlohou a fotografickou reprodukcí. Při práci s fotografií využívá rozporů pramenících z jejího pojímání coby nezkresleného otisku reality a současně statičnosti a plošnosti fotografického obrazu. Vytváří fotografie bez jakýchkoli postprodukčních zásahů prostřednictvím mechanického vrstvení jednotlivých obrazových komponentů“.

Tak. Tenhle umělec začínal jako sochař a přiklonil se k fotografii. Jak to dopadlo, uvidíte v Brně.

Kde: Galerie Kabinet T., www.kabinett.cz

TIP-haubelt

Výtvarně založené potěší výstava Jana Haubelta

zdroj: Archiv

Jeseník si hraje

Jestli potřebujete zabavit nejenom sebe, ale i své drobné miláčky a manžela, zajděte s nimi na výstavu Fenomén LEGO (do 20. května). Určitě všechny pobaví zjištění, co všechno se z téhle oblíbené hračky dá vytvořit.

A zvlášť příjemné je, že pro děti (o manželích se na plakátě nemluví) jsou v přilehlém sále připraveny na hraní kostičky. Cestou domů se rovnou můžete zastavit v hračkářství.

Kde: Vodní tvrz Vlastivědného muzea Jesenicka, https://muzeum.jesenik.net

TIP-Jeseník

V Jeseníku se ponořte do Lega

zdroj: Isifa.com