Káva, lahodný nápoj z rozmarného stromu

Zábava 22. března 2012

Kávovník opravdu není jen tak s něčím spokojený. Pěstování kávy je kvůli specifickým nárokům této dřeviny těžká disciplína. Když však potom káva zavoní ze šálků, vše je odpuštěno.

Strom dospělého kávovníku dosahuje výšky šest až deset metrů. V takové výšce by se však těžko sklízelo, a tak se na plantážích rostliny udržují od 1,5 do 3 metrů. Než se z jednoho kávového zrna vyvine sazenice, trvá to osm měsíců. A do první sklizně tři roky.

Zelený prstenec kolem zeměkoule

Kávovníky jsou dost citlivky: nesnášejí nízké teploty, ale ani horko a sucho a daří se jim pouze v tropickém podnebí. Představte si, jak se kolem Země podél rovníku (mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou) táhne pás kávových plantáží, který je přerušen pouze v chladné chilské vysočině a afrických pouštích.

Díky tomuto stále zelenému prstenci se káva pěstuje asi v 80 zemích, avšak pouze 50 ji exportuje v množství, které stojí za zmínku.

Absolutně největší kávovou velmocí na světě je samozřejmě Brazílie. V Jižní a Střední Americe jí zdárně sekundují Kolumbie, Guatemala a Kostarika. V Africe jsou největšími producenty kávy Etiopie, Keňa a Uganda. A v Asii se káva pěstuje hlavně ve Vietnamu, Indii a Indonésii.

káva

Kávovníky jsou citlivky, manipuluje se s nimi ručně

zdroj: Isifa.com
káva

Kávovou velmocí je Brazílie. Zdejší plantáže jsou opravdu obrovské

zdroj: Isifa.com

Rozvíjej se, poupátko

Květy se otevírají jen na několik dní v roce a vydávají líbeznou vůni podobnou jasmínu. Každý trs se skládá z 15 jemných, rychle uvadajících kvítků. Rostliny kávovníku se na plantážích pěstují s mimořádnou pečlivostí a průběžně se kontrolují, protože přemnožení škůdců nebo kolísání podnebí mohou pěstitele rychle ekonomicky zruinovat.

Aby byla zaručena dobrá úroda, musí být na plantážích konstantní teplota (15 až 25 stupňů) a stálé povětrnostní a srážkové podmínky (1 500 až 2 000 mm ročně). Na těch posledních záleží obzvlášť. Pokud totiž neprší, kávovníky prostě nevykvetou.

Jenže globální oteplování a s ním spojené změny mají za následek i zkracování období dešťů a ubývání srážek, což do budoucna ohrožuje produkci kávy. Proto se společnosti, jako je například Tchibo, kterým záleží na trvale udržitelné produkci kávy, dlouhodobě angažují v aktivitách na ochranu klimatu.

kafe
zdroj: Isifa.com
kafe
zdroj: Isifa.com

Kolik z jednoho stromu?

Barva plodů se v průběhu zrání mění od zelené přes žlutou až po svítivě červenou. Uvnitř kávových třešní bývají dvě semena - ona vytoužená kávová zrna. Jeden vzrostlý kávovník nese maximálně 5 až 8 kilogramů kávových plodů, z nichž lze získat 1 až 2 kg zelených kávových zrn.

Káva se hlavně v horských oblastech dodnes sklízí ručně. Zkušený pracovník sebere oběma rukama za den 20 až 100 kg kávových třešní.


A za jak dlouho nasbíráte v článcích našeho partnerského webu kafe.cz 30 kávových zrnek vy? Zapojte se do Velké jarní soutěže Tchibo o pohádkové výhry!


Věděla jste, že...

  • ... káva má svůj rodný list? V průvodních dokladech, případně přímo na žocích, je vyznačena země původu, pěstební oblast nebo vývozní přístav, vývozce, způsob zpracování (suchý, mokrý) a jakostní třída. To vše má, podobně jako například u vína, vliv na senzorické vlastnosti a cenu kávy.
  • ... kávová zrna Tchibo poznáte nejen podle chuti, ale i zrakem? Jsou totiž výrazně větší než ostatní. Kvalita je ostatně pro společnost Tchibo tím nejdůležitějším. Vyzkoušejte některou z jednodruhových káv Tchibo Exclusive Origins, prodávaných v obchodech Tchibo, a dáte nám za pravdu.