V hlavní roli: ČTYŘICÍTKA

Jiřina a Jiřina
Šéfredaktoka týdeníku Vlasta Jiřina Pavlíková a ředitelka on-line obsahu Vlasty.cz Jiřina Köppelová
Zábava 23. března 2012

Stejně jako značka VLASTA spojila tištěný svět s tím digitálním, i jméno Jiřina překlenuje papír a displej počítače. A takhle si dvě Jiřiny povídají...

Jedna (Pavlíková) je šéfredaktorkou týdeníku VLASTA, druhá (Köppelová) stojí za webem VLASTA.CZ.

Jiřina (tisk): Čtyřicátnice se za posledních dvacet let neuvěřitelně proměnily. Když to porovnám s obdobím třeba před dvaceti lety, dnešní čtyřicítky jsou výkonné, atraktivní ženy plné energie a životních plánů. Přesně vědí, co je opravdu důležité, takže se neztrácejí v „bočních uličkách života“. Jen mám pocit, že česká média, především internet, tuhle razantní proměnu doposud tak nějak tiše ignorovala...

Jiřina (on-line): Právě proto jsme spustili VLASTU.CZ. Zaměřuje se přímo na ženy přes čtyřicet, které si ve svém životě znovu přidělily hlavní roli. Už se nemusí podřizovat potřebám dětí a partnera. Už se bezhlavě nehoní za posledními módními trendy. Už vědí, co jim sluší. Znají své silné i slabší stránky, mají své názory a hodnoty, takže je nikdo neopije rohlíkem. VLASTA.CZ se věnuje generaci žen, kterým je přes čtyřicet. Tedy holkám, které po roce 1989 zakládaly rodiny. A teď jsou - řečeno sportovní terminologií - znovu na startu. A my je v té druhé půlce života chceme doprovázet, radit, pomáhat, ale taky popichovat, aby neustrnuly.

Jiřina (tisk): K tomu je ale potřeba, aby čtenářky na tenhle server chodily. Jaký máš plán? V čem je VLASTA.CZ jiná než ostatní ženské weby?

Jiřina (on-line): Samozřejmě nechybí tradiční okruhy jako krása, móda, zdraví, psychologie, kariéra, vztahy, sex a podobně. Netradiční je ale poctivé zpracování. Jdeme více do hloubky a na jednotlivá témata se díváme z vícero úhlů, než je na jiných webech běžné. K tomu spousta návodných obrázků, animací, postupovek a dalších praktických záležitostí. A za hodně důležité považuju i to, že texty pro nás budou psát novinářky, které velmi dobře chápou svět čtyřicátnic, protože jimi samy jsou.

Jiřina (tisk): Zrovna včera jsem z ateliéru slyšela vlny smíchu. Nějaké vtipné modelky?

Jiřina (on-line): Žádné modelky, ale čtenářky! Reálné ženy s reálnými postavami. Na nich předvedeme, co která figura „unese“, kde a jak za pomoci stylistických triků opticky přidat, ubrat, omladit...

Jiřina (tisk): Tak to závidím. Já tištěný časopis „nenafouknu“, pro módu budu mít vždycky jenom omezený počet stránek. V papírové Vlastě holt nemůžeme jít tak do detailu.

Jiřina (on-line): Jasně, internet má své výhody. Skvělá je třeba možnost archivace článků. Můžeme je vzájemně provázat a vytvářet tematické seriály o módě, životním stylu, vztazích, vzdělávání a podobně. A čtenářky budou moct jednotlivé články komentovat. Diskuze teď mají prioritu, spustíme je v nejbližších dnech.

Jiřina (tisk): Nebojíš se přímé konfrontace? Přeci jen – obrazovka unese víc než papír.

Jiřina (on-line): Naopak, já se na to těším! Budeme tak mít lepší a rychlejší zpětnou vazbu než v týdeníku. Ale pozor: VLASTA.CZ rozhodně nechce konkurovat papírové Vlastě! Moje představa je, že ty dvě budou kamarádky. Nechceme být přívěškem, proto články jen tupě nepřeklápíme, chlubíme se vlastním, unikátním obsahem. Nicméně máš pravdu – obrazovka unese víc než papír. A právě na to při výběru a zpracování témat spoléháme.

Vlasta.cz písmenka

Zleva: ředitelka on-line obsahu Jiřina Köppelová, šéfredaktorka webu Lenka Jindrlová, redaktorka Marcela Černá, fotoprodukční Vlaďka Jelínková, fotoeditorka Lucie Průchová, grafička Jana Šimková, redaktorka Klára Michalová, šéfredaktorka časopisu Jiřina Pavlíková, redaktorka Jana Zbyňková, redaktorka Jitka Musilová

foto:
zdroj: Vlasta.cz