Véronique Genest: Rusovlasé tornádo

Zábava 23. března 2012

Její páteční návrat na obrazovky nám připomněl, jak dlouho už seriálovou komisařku Julii Lescautovou a její hereckou představitelku Véronique Genest známe – dvacet let!

Tvůrci seriálu dali atraktivní štíhlé rusovlásce ve službách zákona do vínku nejen zaujetí pro práci, ale i starost o dvě pubertální dcery Sarah a Babou (z nichž za ta léta, co se seriál vysílá, vyrostly rozumné a atraktivní mladé dámy).

Jako čerstvě rozvedená matka dvou dětí musela vystudovaná právnička Julie Lescautová skloubit náročnou práci policejní komisařky s každodenní banální starostí o rodinu a také si vydobýt respekt u svých převážně mužských kolegů.

Když se s ní potkáme na obrazovkách dnes, máme pocit, že ji důvěrně známe. I její empatii pro lidské slabosti, smysl pro spravedlnost i smysl pro humor. Za ta léta jí přibyly nejen vrásky, ale i nějaké to kilo navíc, což jí však na šarmu neubralo. Ne nadarmo si získala přezdívku „rusovlasé tornádo“.

Život Julie Lescautové sledujeme takříkajíc v přímém přenosu, stále se točí nové epizody (letos zřejmě naposledy – prý do stovky). Víte ale, jak vypadá životní příběh její představitelky Véronique Genest?


Když se dětské touhy vyplní

V životopisech herců se většinou proplétá realita a fikce. Pravdou je, že se Véronique Raymonde Marie Combouilhaud narodila 26.6.1958 v Meaux. A shodou okolností (anebo taky ne?) se právě na policejní stanici tohoto města natáčel pilotní díl seriálu Julie Lescautová, který Véronique tak zásadně změnil život.

Její matka Colette byla sekretářka. Otec Xavier, povoláním lékař, zemřel, když byla dcera ještě v pubertě. Přesto stačili oba coby členové amatérského divadla ve své dceři vzbudit lásku k herectví. A traduje se, že se holčička už v šesti letech rozhodla, že chce být herečkou. Naprosto ji totiž okouzlilo divadelní představení Mary Poppins.

Ve filmu debutovala v roce 1980 snímkem Bankéřka. První její velkou televizní rolí byla titulní postava v seriálu Nana podle slavného Zolova románu. Svým výkonem na sebe atraktivní Véronique upoutala pozornost diváků i režisérů. Ovšem ohlas se nedal srovnat s úspěchem nekompromisní policistky Lescautové.

Julie Lescautová seriál

Veronique jako Julie Lescautová se svými seriálovými potomky

zdroj: Archiv TV Prima

Lescautová – nenápadná životní šance

Když jí její kamarád, producent Jean-Pierre Guérin, nabídl roli nekompromisní policistky, oslavila zrovna šestatřicet let. Ani jeden nemohli tušit, jak úspěšně si projekt povede v silné konkurenci záplavy francouzských kriminálních seriálů.

„Přiznám se, že jsem nabídku tohoto žánru vůbec neočekávala. Už jsem za sebou měla dvanáct let herecké kariéry. Účinkovala jsem ve filmech a mnoho krásných rolí jsem si odehrála i na divadelních prknech. Většinou jsem ztvárňovala spíš klasické ženské role, které mi byly velmi blízké.

V té době jsem prostě byla pravým opakem policejní komisařky. Proto jsem byla velmi překvapená, když se mi dostal do rukou scénář o Julii Lescautové. Nechala jsem se však přesvědčit,“ vzpomíná Véronique. A dobře udělala.

Smlouvu však podepsala pouze na pilotní snímek. Až teprve podle reakce diváků se mělo rozhodnout o natáčení dalších dílů. Po odvysílání prvního dílu rozpaky zmizely. Divácký ohlas byl natolik příznivý a vřelý, že se ihned začaly natáčet další epizody.

Julie Lescautová

Komisařka Lescautová s kolegy

zdroj: Archiv TV Prima

Chce to dekolt a sáčko

„Když se teď ohlédnu, myslím si, že to byla právě Julie Lescautová, která postupně nastolila rovnocennost mezi mužskými a ženskými rolemi v kriminálních seriálech. Julie je kombinací tvrdé policistky a křehké ženy," bilancuje po letech herečka.

„Dřív byly ženské role velmi schematické, dnes jsou mnohem strukturovanější. Nejde již jen o to být krásná a svůdná.“

Přestože tvrdí, že ženské zbraně jako eleganci a svůdnost by neměla policistka používat, sama věnovala image své seriálové postavy velkou pozornost. „Hned od prvního dílu si pečlivě vybírám kostýmy. Dříve byli diváci zvyklí, že ochránkyně zákona musí nosit koženou bundu a oprané džíny.

Já jsem hledala ženskou alternativu této postavy. Nebylo to jednoduché, protože Julie je velmi aktivní osoba, která tráví většinu času v terénu a reprezentuje policejní autoritu.

Vyloučila jsem tedy sukni a vysoké podpatky, ale nechtěla jsem slevit nic ze ženskosti. Chce to jen nenápadný dekolt, perfektně střižené sáčko a upravený účes,“ prozrazuje tajemství sportovní elegance své hrdinky.

julie lescautová veronique genest 2
zdroj: Isifa.com

Rodinná firma

Ve stejném roce, ve kterém natočila pilotní díl Julie Lescautové, tedy 1992, se Véronique provdala za lékaře, příležitostného herce a dnes producenta Meyera Bokobzu. O čtyři roky později se jim narodil syn Sam. Později podle něho nazvala rodinnou produkční společnost „Sam & Compagnie“.

Jako úplně první projekt v ní vznikl televizní film Naprosto dokonalá žena, k němuž herečka napsala scénář a také v něm ztvárnila hlavní roli. Tématem byla toxikomanie mladistvých. V produkci jejich rodinné firmy vznikl i úspěšný miniseriál Paní z Izieu, který byl natočen před pěti lety ve francouzsko-české koprodukci.

V dojemném příběhu herečka ztvárnila skutečnou postavu zdravotní sestry Sabine Zlatinové, která se za války snažila zachránit před smrtí čtyřicítku židovských dětí.

„V rodinném podniku mám naprosto nejlepší pozici,“ pochvaluje si Véronique. Role scenáristky je patrná i v její povaze:

„Ráda řídím a vedu ostatní. Jsem velmi náročná a vyžaduji maximální preciznost.“

Při natáčení jí nejde prvotně o peníze. Vždy ji zajímá především umělecká stránka věci. Hlavou podniku je její manžel, který se stará o ostatní právně-finanční záležitosti.

Společně zakoupili pozemek v přístavním městě Calvi na Korsice a postavili si vysněný dům. Kromě profese je spojuje také jejich koníček – motorky. Mají jich dvacet! A nejen proto, aby je oprašovali v garáži, rádi si užívají společné vyjížďky po ostrově.

genest
zdroj: Isifa.com
genest
zdroj: Isifa.com