Když Londýn hostí pět kruhů

Zábava 27. března 2012

Fandí váš partner nebo potomek českým sportovcům? Vezměte je na Letní olympijské hry v Londýně – oni si zafandí a vy budete mít prima výlet.

Britská metropole se stane centrem světového sportu letos v srpnu. V severovýchodní části Londýna sice roste zbrusu nový olympijský park s novým atletickým stadionem, sportovní soutěže však proběhnou po celém městě.

Vybraná budoucí olympijská sportoviště si můžete projít v rámci organizovaných jednodenních pěších pochodů už teď. Trasa vede od olympijského stadionu ve čtvrti Straford až po North Greenwich Arenu v Greenwichi a je skutečně pro zdatné chodce. Její délka totiž měří 41 kilometrů. Vede však centrem Londýna kolem největších a nejznámějších pamětihodností.

Abyste ale nebyla úplně „mimo mísu“ (anglicky „off-beam“), přinášíme vám několik základních informací. Nastudujte si je, zaručeně svými olympijskými znalostmi Londýna přinejmenším oslníte.

Olympijský park: Srdce her

Přes 2,5 km² rozlehlý park vyrostl na místě průmyslové zóny ve východním Londýnu. Znečištěná plocha se během několika let proměnila v zelenou oázu více než 4 tisíc stromů a 300 tisíc rostlin.

Nachází se zde olympijská vesnice pro 17 tisíc sportovců a 9 sportovišť. Například moderní tenisový park, plavecký stadion, velodrom a především hlavní olympijský stadion s kapacitou 80 tisíc míst. Ten bude hostit všechny atletické soutěže a zahajovací a závěrečný ceremoniál.

Po skončení her má olympijský park sloužit Londýňanům jako nové místo oddychu s řadou kaváren, restaurací a obchodních mol.

1 londýn

K Olympijskému parku vás dovezou tradiční doubledeckery

foto:

Lord´s Cricket Ground: Nejméně nákladné sportoviště

Nachází se u brány do slavného Regent´s parku a od roku 1814 hostí domácí i mezinárodní soutěže v kriketu. Během olympijských her zde budou probíhat soutěže v lukostřelbě.

Pro nás Čechy je toto místo obzvláště významné - zdejší futuristickou tribunu pro média navrhl v roce 1999 český architekt Jan Kaplický.

2 londýn

Mezi soutěžemi si návštěvníci utkání mohou zkrátit chvíli procházkou po krásném Regent´s parku, kde se nachází londýnská zoo, nebo plavbou lodí po kanálech ve čtvrti Malé Benátky

foto:

Hyde park: Sport v centru města

V nejslavnějším a největším evropském parku se uskuteční soutěž v triatlonu. Zúčastní se jí na 110 atletů. Plaveckou trať dlouhou 1,5 km překonají ve zdejším jezeře Serpentine, 40kilometrovou cyklistickou trasu a následnou 10kilometrovou běžeckou trať absolvují závodníci na speciálně upravené dráze po obvodu parku.

3 londýn

Hyde park se během olympijských her stane také místem konání řady doprovodných hudebních, filmových a divadelních představení, která rozhodně budou stát za to. Přijedou ty největší hvězdy showbyznysu. Rihanna už je potvrzená, hovoří se však také o Madonně.

foto:

The Mall: Maratón na červeném asfaltu

Samotné centrum Londýna a zřejmě nejdůležitější londýnská cesta. Každý rok po ní míří do nedalekého parlamentu kočár s královnou, aby svým projevem slavnostně zahájila zasedání obou jeho komor.

V srpnu odtud vystartují maratónští běžci a chodci na svůj nejdůležitější závod. Sem se budou také vracet do cílové rovinky. The Mall bude rovněž startem a cílem pro soutěžící v silniční cyklistice.

4 londýn

The Mall vede od Buckinghamského paláce na Trafalgar Square

foto:

Horse Guards Parade: Nejatraktivnější dámský sport – pro muže

Před sídlem královského jezdectva a jen kousek od sídla britského premiéra na Downing Street 10 se budou konat turnaje v plážovém volejbalu. Ke stavbě dočasných hřišť se na plochu před budovami Horse Guards Parade položí 3 tisíce tun písku.

5 londýn

Na Horse Guards Parade vystřídají koně plážoví volejbalisté

foto:

Greenwich park: Pod dohledem světového dědictví UNESCO

Právě tady se uskuteční všechny parkurové závody a klání v moderním pentatlonu. Dostanete se sem buď nejnovější trasou londýnského metra, nebo lodí po Temži. Doporučujeme druhý způsob, jelikož tak máte šanci si během jedné hodiny prohlédnout ta nekrásnější místa, jež Londýn nabízí.

Projedete pod Millennium Bridge, kolem katedrály Sv. Pavla, úchvatné budovy galerie Tate Modern, Toweru a hlavně moderní čtvrtí Docklands. Zakotvíte pod samotným úpatím kopce, na němž se rozkládá Greenwich, kde máte celý Londýn jako na dlani.

6 londýn

Do Greenwich park se svezte lodí a uvidíte známý Tower Bridge z úplně jiné perspektivy

foto:

North Greenwich Arena: Hypermobilita v praxi

Co by kamenem dohodil od Greenwich park. Moderní sportovní halu otevřela královna v roce 1999 jako Millennium Dome. Poté nesla nějaký čas název O2 Arena. Dnes se jmenuje North Greenwich Arena a v době konání olympijských her bude hostit všechny závody v gymnastice.

Rady na cestu:

  • Do Londýna se nejlépe dostanete s leteckou společností British Airways, která jako jediná létá z Prahy na hlavní mezinárodní letiště Heathrow, a to pětkrát denně. Bez problémů si tak vyberete čas odletu a příletu, který vám bude nejlépe vyhovovat. Za zpáteční letenku dáte 5500 Kč. Více na www.ba.com.

  • Velká Británie je členem EU, na cestu vám postačí občanský průkaz.

  • Platí se zde ale anglickými librami, přičemž současný kurs je 1 libra za 28 Kč.

  • Více informací najdete na www.visitbritain.cz.


SPOUSTU DALŠÍCH PRAKTICKÝCH TIPŮ, RAD A ZAJÍMAVOSTÍ, ALE HLAVNĚ KŘÍŽOVEK, SOUTĚŽÍ A VÝHER NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 13/2012.

banner Překvapení předplatné