V Makadi Bay léto nikdy nekončí

egypt2
Kdo si chce užít velký výběr egyptského jídla a pití a má s sebou děti, ať zamíří do Sunrise Select Royal Makadi.
Zábava 12. dubna 2012

V Egyptě se nikdy nemusíte starat o to, jak bude zítra. Vždycky je teplo a slunečno. Tak proč si za sluníčkem nevyjet už teď?

Nekonečné písečné pláže, azurově modré moře plné barevných korálů a ryb a spousta slunce – to je letovisko Makadi Bay. Rozprostírá se 40 km jižně od Hurghady a největším problémem tu bývá vybrat si z velké nabídky all inclusive hotelů ten správný. Doporučíme vám dva.

Jestli míříte do Egypta hlavně kvůli šnorchlování a korálům, zvolte hotel Al Nabila Grand Makadi, který se chlubí nejhezčí písečnou pláží, a kousek od břehu se nacházejí velké korálové útesy. Nevýhodou je, že nemá směnárnu, takže si peníze vyměňte hned na letišti.

Pokud si chcete spíš užít velký výběr egyptského jídla a pití a máte s sebou děti, zamiřte do hotelu Sunrise Select Royal Makadi. Po celý rok je zde k dispozici dětská animátorka, která vede dětský Croco Club se speciálním konceptem šitým dětem a rodičům přímo na míru. Animace probíhají v češtině, takže odpadá jazyková bariéra.

Croco club je koncipován tak, aby si každé dítě odneslo na sklonku dne za odměnu nejen malý dárek, ale hlavně nové poznatky o dané zemi. I u tohoto hotelu se nachází menší korálový útes lákající nejen potápěče.

egypt 6

Na pláži hotelů Al Nabila Grand Makadi i Sunrise Select Royal Makadi najdete potápěčské centrum, kde si můžete půjčit výstroj. Potápění v Rudém moři opravdu stojí za to!

foto:
egypt1

Kdo míří do Egypta kvůli šnorchlování a korálům, ať zvolí hotel Al Nabila Grand Makadi. Chlubí se jednou z nejhezčích písečných pláží a kousek od břehu se nacházejí velké korálové útesy.

foto:

Delfinárium

Před dvěma lety vzniklo na Makadi Bay delfinárium, ve kterém budete svědky nevšední show: Tuleň se představí jako pravý gentleman, který své družce předvede, jak se nabírá voda do kyblíku, jak se drží balon na čumáku, aby pak ona mohla všechno zopakovat. Stejně úchvatný je i mrož – zahraje sólo na trubku a přidá sérii kliků a odvypráví historku, jak se podíval na poušť.

Na závěr hodinového představení přijde zlatý hřeb – dva delfíni. Synchronní přemety ve výšce několika metrů vás nadchnou. Když pak zmizí se svým cvičitelem pod hladinou, aby ho vymrštili do výšky, to už se vám bude tajit dech.

Delfín vás přesvědčí i o tom, že je umělec. Namaluje totiž obraz (fakt!), který se pak následně draží v publiku.

No a největší lákadlo přijde na konec: Po show se můžete chytit obou delfínů za ploutve a oni vás povozí pět minut v bazénu. Za nevšední zážitek však účtují nevšední cenu - za pět minut zaplatíte v přepočtu 1425 Kč. Možná budete mít štěstí a cenu usmlouváte. V celém Egyptě je totiž zvykem o cenách smlouvat.

egypt 3

Před dvěma lety vzniklo na Makadi Bay delfinárium, kde budete svědky nevšední show.

foto:
egypt 5

Z lodi můžete obdivovat pestrobarevné domky na nábřeží v Hurghadě a hlavně novou, slonově bílou mešitu až pro 500 věřících.

foto:

Ostrov snů

Spousta místních se snaží prodat na plážích nejrůznější výlety. My vám však doporučujeme zakoupit výlet od delegáta cestovní kanceláře. Ty od místních prodejců totiž nebývají pojištěny, takže se vystavujete zbytečnému riziku, pokud by se cokoli stalo.

A kam vyrazit? Určitě na ostrov Mahmya. Po snídani vás vyzvednou v hotelu a dopraví autobusem do nově zrekonstruovaného přístavu v Hurghadě. Přesednete na loď, z které pak můžete obdivovat pestrobarevné domky na nábřeží a hlavně novou, slonově bílou mešitu pro až 500 věřících. Zhruba po hodinové plavbě dorazíte k ostrovu Giftun, přírodní chráněné rezervaci. Bárkou vás od lodě dopraví ke břehu soukromé pláže Mahmya, která se nápadně podobá plážím v Karibiku. Jemný bílý písek omílá tyrkysové moře a barevné korály jsou z břehu na dohled.

Celý den můžete strávit šnorchlováním přímo na pláži, anebo se vypravit lodí na otevřené moře. V poledne je oběd formou bufetu a těsně před západem se lodě vracejí s návštěvníky zpět, aby stihli večeři v hotelu.

egypt 4

Soukromá pláž Mahmya se nápadně podobá plážím v Karibiku.

foto:

Rady na cestu:

  • Do Egypta budete potřebovat platný cestovní pas s minimální dobou platnosti 6 měsíců a vízum zakoupené na letišti v Hurghadě (stojí 15 dolarů) nebo přímo v cestovní kanceláři při nákupu vašeho zájezdu.
  • Egyptskou měnou je tzv. egyptská libra, která stojí zhruba 3 Kč. Cizí měnu (ne však české koruny) můžete vyměnit v hotelových směnárnách, na letišti v Hurghadě, anebo v bankách. Ty bývají otevřeny zhruba od 10 do 16 hodin. Výjimku tvoří pátek (den volna) a sobota, kdy je otevírací doba kratší.
  • Vstup do delfinária včetně dopravy z hotelu stojí na osobu 20 eur, pro děti do 12 let 11 eur. Musíte si ho ale objednat den předem. Představení probíhají denně kromě soboty. Za výlet na Mahmyu zaplatí dospělý 60 eur a dítě do 12 let 36 eur. Oba uvedené výlety bývají v nabídkách CK, takže se dají koupit přímo od českých delegátů.
  • Při cestách do Egypta se raději vyhněte pojídání všeho, co se omývá místní vodou, ať už v hotelech, nebo mimo ně. Obsahuje totiž nebezpečné mikroorganismy. Pozor si dejte také na vodu a jiné nápoje s ledem. Rozhodně nepijte vodu z kohoutku, a to i při čištění zubů - raději si vyplachujte balenou vodou.