Jiří Mádl: Domácí práce miluju, dokážu se na ně hodiny dívat

Zábava 19. dubna 2012

Sympatický herec, kterého přirovnávají k Jaromíru Hanzlíkovi, našel lásku - Evu Josefíkovou. Tu zas pro krásu a nevinnost přirovnávají k mladičké Libušce Šafránkové.

Svoji partnerku jste potkal při natáčení nové komedie Probudím se včera, ve které se vracíte do studentských let, abyste získal srdce spolužačky. Jak jste si roli studenta užíval?

Opravdu jsem si ji užíval, skoro až dosyta. Moje studentská léta totiž nejsou pryč zase tak dávno. Po gymnáziu jsem studoval obor Sociální a masová komunikace na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. A ještě jsem se rozhodl nasbírat nějaké zkušenosti v zahraničí, takže jsem se loni pustil do studií scenáristiky v New Yorku.

Navíc, když mě Milda (režisér Miloslav Šmídmajer, pozn. red.) posadil do školní lavice a obklopil Filipem Cílem, Jakubem Štáfkem a kupou holek, tak mi šlo samo od sebe chovat se jako hovado.

Pan režisér prozradil, že jste některé vtipy ve filmu vymyslel sám.

Pár scén jsem vymyslel nebo předělal, ale ráz filmu jsem nějak výrazně nezměnil. Spíš ráz svojí postavy. Svoje vtipy nechci konkretizovat, dají se uhádnout. Ale moc mě potěšilo, že fungují a lidé v kině se jim smějí.

Ve filmu nosíte paruku, která vám zrovna dvakrát nesluší...

Všichni tvůrci si uvědomovali, že paruka nebyla úplně nejúžasnější. Jenže jsem ve stejné době natáčel drama Čtyři slunce, kde jsem měl vyholené číro. To by opravdu nešlo použít i do této komedie. Na druhou stranu - v osmdesátých letech některé účesy vypadaly i jako moje paruka...

Na čem pracujete teď?

Ke Čtyřem sluncím a Probudím se včera přibude na podzim film Konfident, kde hraju agenta STB. No a pár věcí je ještě v plenkách, ale doufám, že zase brzo půjdu před kameru.

Jiří Mádl probudim se doleva

Jiří září v nové komedii Probudím se včera

Jiří Mádl probudim se doprava

V komedii hraje po boku své nové lásky Evy Josefíkové

Jdete z role do role, od roku 2004 jste natočil přes třicet filmů. Na jaké natáčení vzpomínáte nejraději a proč?

Na Ro(c)k podvraťáků, Peklo s princeznou, Konfidenta a Probudím se včera. Ani nevím proč. Prostě je to jako, když vám někdo ukáže fotku vaší lásky - vysvětlete, proč vám buší srdce.

Na filmovém plátně jste se sešel se spoustou vynikajících českých herců. Poutá vás k někomu z nich velké přátelství, anebo stále platí, že je vám nejbližší Vojta Kotek, s nímž jste se proslavil filmem Snowboarďáci?

Ještě bych moc rád do sbírky Michala Suchánka, Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse. Třeba se mi někdy poštěstí s nimi točit. A právě při práci na filmu Probudím se včera jsme si padli se spoustou kolegů do noty a dosud se stýkáme. Bylo to opravdu výjimečné složení. S Vojtou jsme pořád kamarádi, ale každý máme trochu jiný život a už se tak často nevídáme.

Jako populární herec si jistě přijdete na slušné honoráře. Za co utrácíte nejvíce?

Není to tak, jak si myslíte. Herec je v průměru jedno z nejhůře placených zaměstnání u nás vůbec. Ale ano, když je někdo hodně úspěšný, může si žít jako střední třída. Než si něco koupím, vždycky si kladu otázku, jestli to potřebuju. A zjišťuju, že toho moc nepotřebuju. Mám neřesti, za které utrácím, třeba jídlo. A nesmím chodit kolem obchodů s DVD a CD, to bych tam skončil. Líbí se mi jazz, blues i rock. Prostě mám rád dobrou muziku.

Nejste jen herec, ale i scenárista. Napsal jste hru, s níž jste pak vyhrál divadelní soutěž. Chystáte nějaký další scénář?

Ale to mi bylo třináct let! Taky si občas zpívám ve vaně a za zpěváka se nepovažuju. Takže scenárista ještě nejsem. Teprve až se něco z mých scénářů natočí, budu se za něj považovat. Do té doby ne. Ale jinak se mi pořád honí hlavou skvělý námět, na který mě přivedla moje bývalá slečna. Teď už jen najít na sepsání v této divočině čas. Ale snažím se a něco málo už napsaného mám.

Jiří Mádl snowboarďáci

Do povědomí diváků se zapsal díky teenagerovské komedii Snowboarďáci

Jiří Mádl láska rohatá

Jako čert v pohádce Láska rohatá

Zbude vám ve vašem zápřahu vůbec nějaký čas na odpočinek? Ruku na srdce - kdy jste naposledy pořádně odpočíval?

Snažím se, ale zas tolik odpočívat nepotřebuju. Moje práce je mým koníčkem. Kdybych měl volno, stejně bych kromě hokeje myslel na film. Ale vyloženě jsem se flákal asi před měsícem na chalupě s mamkou, dědy a bráchy. Povídali jsme si u kachny se zelím, knedlíky a pivem a bylo nám spolu fajn.

Pomáháte doma? Jaké domácí práce máte na starosti?

Předstírám, že nic neumím a často něco „nechtěně“ rozbiju. Oni mi pak nic nesvěřují a nikomu to, zdá se, zatím nechybí. Ale domácí práce jinak miluju - dokážu se na ně hodiny dívat.

Máte nějaký sen, který byste si ještě rád splnil?

Mám jich spoustu. Sním a jdu snům naproti. A už se na ně ani nezlobím, když mi zdrhají. Štěstí zatím sehrálo v mém životě velkou roli a bylo by hloupé nadávat, že bych ho chtěl ještě víc. Věk je v tomhle velkorysý. Čím dál tím víc si vážím toho, co mám.

Objevil jste se také v Bathory, která si nedávno odbyla televizní premiéru. Tak teď by mohla třeba přijít role z Londýna…

Bohužel nikdo z Londýna nevolá. Obecně mám dojem, že už máme v Česku dost lidí schopných hrát v jiných jazycích, ale neumíme tomu pomoci. Člověk neví, co udělat, aby mohl jít dál. A tak nějak automaticky se počítá s tím, že tu zůstane napořád.

A vám se chce zůstat?

Ne, že by se mi nechtělo, ale chci i ven. Ne pro peníze a slávu, ale pro uměleckou svobodu, víc možností a práci s jinými lidmi.

Jazyky vám jdou, takže kam vyrazíte na zkušenou či na studia?

Tam, kde mě budou chtít. Svůj sen mám, ale neprozradím. Není to Evropa a není to Hollywood. Chci někam, kde nebude moc krajanů, ale kde si nebudu připadat jako cizinec.

Jiří Mádl 3

Proč zrovna Tatiana?

  • Narodil se ve znamení Štíra.
  • Na maminčino naléhání v 16 letech vyrazil na konkurz filmu Snowboarďáci. Režisér Karel Janák ho vybral ze 700 uchazečů.
  • Na karlovarském festivalu získal cenu za výkon ve snímku Děti noci.
  • Devět let hrál hokej, s nímž musel skončit kvůli vážnému zranění ruky.
  • Herecký vzor nemá, ale líbí se mu Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr. a Javier Bardem.

O TOM, ŽE BY RÁD VYRAZIL NA ZKUŠENOU DO ZAHRANIČÍ A KAM, VYPRÁVÍ JIŘÍ MÁDL V PŘEKVAPENÍ 16/2012.

banner Překvapení předplatné