Hurá zpátky na stromy!

Cestování po stromech 1
Dobré ráno do loýnice může díky svému dlouhému krku popřát i pasoucí se žirafa
Zábava 28. dubna 2012

Že z trampského nepohodlí už jste vyrostla a trdlování někde v koruně stromu s usínáním ve spacáku si klidně necháte ujít? Ukvapené závěry nejsou v případě pobytu v stromoví na místě.

Ve Španělsku jsem už byla třikrát, v Itálii jakbysmet, v Řecku to vzhledem k jejich finančním nesnázím může být problém a Kanárské ostrovy byly zase posledně nuda.

A střevní potíže, které mě trápily u egyptských pyramid, si už znova mohu odpustit. Kam se tedy propánajána vydat?

Tak jestli přesně takhle váháte, je dost pravděpodobné, že se vám vegetování ve větvích bude zamlouvat, stejně jako se zalíbilo i mně. On totiž není strom jako strom. Ty, o kterých mluvím, vás přenesou do pohádkové jihoafrické provincie Limpopo skýtající úžasné zážitky nedalekého divokého safari Kruger.

Živá televize

Do košaté koruny se dostanete pohodlně po klikaté rampě. Zařízení bungalovu Pezulu Tree House, jak se komplex jmenuje, splňuje standard jakéhokoliv slušného evropského hotelu. Široká postel s moskytiérou, koupelna s jacuzzi, z níž máte kouzelný výhled na všudepřítomné žirafy, i splachovací záchod jsou samozřejmostí.

Nejnádhernější ze všeho je však ranní probuzení. Komu se běžně podaří sledovat skákající opičky, pasoucí se antilopy či zebry už přímo z postele?

Leč přesto se na lůžku zahálet nedoporučuje. Na hosty Pezulu komplexu, což v jazyce zulu znamená příznačně „vysoký“, čeká v centrální budově lodge bohatá snídaně.

Ostatně skutečně úžasná je pak i společná večeře pro všechny zdejší obyvatele „spadlé ze stromu“. Sejít se totiž po celodenním harcování v automobilu či člunu u stolů s tříchodovým opulentním domorodým menu při otevřeném ohništi a vyměňovat si s ostatními osadníky bungalovů z nejrůznějších koutů světa neopakovatelné zážitky, stojí skutečně za to.

Cestování po stromech 2

Na člunu lze proplout Blyde Canyonem

foto:
Cestování po stromech 3

Výlet za zvířenou v Kruger safari je nezapomenutelný zážitek

foto:

Na souši, vodě i ve vzduchu

Oceňuji, že profesionálně připravený je i program, který svým hostům nabízí majitelé nezvyklých bungalovů Lydia a Claude Hubertyovi. Nezapomenutelné jsou výlety samozřejmě vždy s odborným doprovodem třeba do ptačí rezervace, nebo do nedalekého proslulého safari Kruger, kde se dá z terénních vozidel nerušeně sledovat život lvů, gepardů či slonů.

Kdo raději plavbu po vodě, může se projet ve člunu Blyde Canyonem. Pezulu přeje i odvážným vzduchoplavcům - na křídlech ultralehkého letadla nebo v koši balonu lze na všechnu tu krásu koukat z ptačí perspektivy. Na své si přijdou i milovníci jízdy v koňském sedle.

A kdo nechce to ani to, může se jednoduše jen ráchat ve stylovém kamenném bazénu v osadě. Zvířat k pozorování je i zde mraky. Divokých predátorů se však bát nemusíte. K večeru je sice z dálky možné zaslechnout jejich děsivý řev, ale do mírumilovného ráje Pezulu naštěstí nezabloudí.

Cestování po stromech 4

Ložnice Tree Housu si nezadá s luxusním hotelovým ubytováním

foto:
Cestování po stromech 8

Ve společných prostorech lze snídat, večeřet, i jednoduše odpočívat

foto:

Domluvou ušetříte

Léto začíná v Jihoafrické republice v říjnu, což je z hlediska snížených cen letenek úžasná příležitost. Španělská letecká společnost Iberie nabízí lety z Vídně do Johannesburgu za cenu kolem 11 000 Kč. Týdenní pobyt v Pezulu včetně jídla vyjde v přepočtu zhruba na 14 400 Kč a za výlet se účtuje průměrně 1 200 Kč.

Nevšedně milí majitelé mluví díky svému lucemburskému původu plynně anglicky, francouzsky i německy, a domluvit si tak lze vše osobně. V době mailů a levného skype volání to rozhodně není žádný nepřekonatelný problém. Uvidíte, jak levně se dá pořídit pohádková dovolená, která by s cestovkou určitě stála majlant.

Cestování po stromech 6

Komu se nikam nechce, může u lahvinky jihoafrického červeného polenošit u kamenného bazénku

foto:
Cestování po stromech 5

A hle prťavý noční kamarád - maki trpasličí, z rodu lemurovitých pomalých poloopiček

foto: