Za čím do prosluněné Valencie

Valencie
Budova Město umění a věd od uznávaného architekta Santiaga Calatravy přitahuje miliony hostů ročně
Zábava 3. dubna 2012

Za španělským temperamentem, okázalými festivaly, výhodnými nákupy, dechberoucími plážemi, spoustou památek a samozřejmě za tou nejchutnější paellou na světě!

Procházka po malebném historickém centru Valencie zvaném Ciutat Vella vás omámí kombinací prohlídky úžasných památek a ochutnávky těch nejlepších valencijských pokrmů a nápojů.

Kde leží Svatý grál

Čtvrť El Carmen charakterizuje bludiště uliček a bohémská atmosféra - středověké budovy se tu totiž přirozeně prolínají s moderními bary a kavárnami. V této oblasti leží i známý kostel Carmen ze 13. století a klášter, který dnes slouží jako muzeum umění. Najdete ho na pěší zóně Playa del Carmen, obklopený pomerančovníky a fontánami.

Určitě byste si neměla nechat ujít návštěvu valencijské katedrály La Seu na náměstí Plaza de la Reina, která je považována za místo odpočinku mytického Svatého grálu. Kombinuje románský, gotický, barokní a renesanční architektonický styl a zdejší kaple svatého Francise Borgii obsahuje dva Goyovy originály! Vyšplhejte se i na zvonici zvanou Micalet, odkud se vám naskytne nádherný výhled na město a pole v dáli.

Od katedrály zamiřte na Lonja de la Seda, na místo, kde se obchodovalo s hedvábím. Tahle vzpomínka na zlatý věk Valencie a zároveň památka světového dědictví UNESCO je jedním z nejzachovalejších příkladů gotiky v Evropě. Nachází se ve čtvrti Mercat, která vznikla díky intenzivnímu obchodování během 16. století. Prohlédnete si spirálovité sloupořadí, několik architektonických stylů a extravagantní prvky, které ohromí každého, kdo sem vkročí.

Valencie

Návštěva pláží je příjemná po celý rok, ale přijedete-li v období některé ze slavností, zažijete opravdovou Valencii se vším španělským nadšením

Město má zelenou

Stejně jako stará Valencie vás ale nadchne i její současná, moderní tvář. Jen kousek od centra města leží dvě překrásné pláže, které omývá Středozemní moře. Kontrastem k nim je futuristická budova Město umění a věd od uznávaného architekta Santiaga Calatravy, která přitahuje miliony hostů ročně.

Na procházky se místní vydávají do deset kilometrů dlouhého parku ve vyschlém korytě řeky Turia, díky němuž je Valencie jedno z nejzelenějších měst v Evropě.

Na konci řečiště pak vzniklo zoo ve stylu safari s názvem Bioparc. Užijí si ho hlavně děti, protože na některých místech se mohou zvířat doslova dotknout.

Ve Valencii mají vůbec ke zvířatům blízko. Můžete zde navštívit i podmořský svět L´Oceanogràfic, který se pyšní nejdelším podmořským tunelem v Evropě. Prohlédnete si v něm na 4500 živých mořských ryb!

Valencie

Mezi nejznámější slavnosti patří Fallas, kdy místní vystavují v centru města dvacet metrů vysoké sochy

Valencie

Lonja de la Seda je místo, kde se obchodovalo s hedvábím. Jedná se o vzpomínku na zlatý věk Valencie a zároveň památku světového dědictví UNESCO považovanou za jeden z nejzachovalejších příkladů gotiky v Evropě.

Španělé se umějí bavit

Obyvatelé Valencie jsou velmi pyšní na své festivaly, které obvykle překypují zábavou a divokými večírky. Mezi nejznámější patří slavnosti Fallas, které Valencii promění v pět intenzivních dní a nocí bujarého veselí.

Oslavy oficiálně zahajuje dechová kapela, která v osm hodin ráno pochoduje ulicemi a za hřmotu rachejtlí odtroubí budíček La Despertà. Ve dvě hodiny odpoledne se v centru města pořádá (s maximální opatrností) ještě hlučnější přehlídka pyrotechniky.

Na začátku slavnosti se v noci po celém městě umístí ninoty - dvacet metrů vysoké sochy, obvykle karikatury známých osobností. A v poslední den proběhne tzv. La Cremà neboli spálení vítězných ninotů v obrovském ohništi.

Ovšem i další slavnosti mají své kouzlo. Například rajčatová bitva zvaná Tomatina, která se koná každou poslední středu v srpnu ve 30 kilometrů vzdálené vesničce Buñol. Nebo ta úžasná záplava květů při procesí na počest Panny Marie, patronky všech opuštěných. Taky červencový veletrh plný barevných květin. V říjnu, kdy se slaví Den zamilovaných a Národní den, zas uvidíte všude kolem spoustu marcipánu.

Obyvatelé Valencie prostě berou své festivaly vážně, a proto se vyplatí si naplánovat cestu při některém z nich.

Valencie

Místní zoo ve stylu safari si užívají zejména rodiny s dětmi

Valencie

Na procházky a projížďky na kole se místní vydávají do deset kilometrů dlouhého parku ve vyschlém korytě řeky Turia, díky němuž je Valencie jedním z nejzelenějších měst v Evropě

Rady na cestu:

  • Do Valencie se dostanete s nízkonákladovou leteckou společností SmartWings, která létá z Prahy třikrát týdně. Za zpáteční letenku dáte 4000 Kč. Více na www.smartwings.com.
  • Po celý rok je tu příjemné klima, takže sem klidně můžete vyrazit v kterémkoli ročním období. Průměrná teplota se pohybuje okolo 19 °C.
  • Jednou z nejlákavějších událostí je Velká cena Formule 1, která se koná přímo v ulicích Valencie. Letos proběhne od 22.-24. června.
  • Více na www.turisvalencia.es, anebo v češtině na www.spain.info