Magie a čáry hor v Seiser Alm

Seiser Aům 2
Vesnička Seis leží na úpatí mohutného pohoří Sciliar v nadmořské výšce 1000 m.
Zábava 11. května 2012

Díky impozantním tvarům tyrolských skal lehce uvěříte historce o čarodějnici, která v nich žije. Zejména děti bude bavit vydat se po jejích stopách.

Seiser Alm se právem přezdívá „největší vysokohorská pastvina v Evropě“. Jen pro představu: 365 salaší, chat a selských chalup je roztroušeno na ploše o velikosti 8000 fotbalových hřišť.

Vyvezte se lanovkou z vesničky Seis am Schlern a užijte si procházku po této obrovské náhorní plošině, která je od poloviny června do poloviny července v plném květu.

Turistickou trasou za Martou

Na první pohled vás upoutá skála Langkofel (3181 m). Podle pověsti právě tady žije čarodějnice Marta, po jejíchž stopách se tu děti mohou vydat. Dřevěné kůly se symbolem čarodějnice informují, jak se v přírodě chovat, jaké vzácné druhy rostlin zde rostou a mnoho dalšího. Nacházejí se na různých vrcholcích a děti je hledají, značí si je v knížce, kterou zdarma dostanou v infocentru nebo v hotelu.

Zajímavý je i obrovský balvan uprostřed náhorní plošiny. Ten sem podle pověsti zahodil velmi silný chasník, když se na Langkofelu o Martu ucházel a ona ho odmítla.

Seiser Aům 5

Horu Langkofel obývá podle pověsti čarodějnice Marta.

foto:
Seiser Aům 4

Seiser Alm je přímo protkaný cyklistickými trasami. A kvůli řídkému vzduchu právě tady trénují ti nejlepší závodníci. Přidejte se k nim s celou svou rodinou.

foto:

Škola vaření knedlíků

Určitě se zastavte v některé ze salaší a ochutnejte místní speciality. Patří k nim jablečný závin s vanilkovou omáčkou a taky špekové, sýrové a špenátové knedlíky. Jsou kulaté a podávají se polévané máslem. Jen se rozplývají na jazyku!

Pokud vám zachutnají a zatoužíte si je uvařit i doma, přihlaste se do školy vaření Marie Anny Plunder v Kastelruthu. „Nadrobno nakrájíte veku, přidáte vajíčka, sůl, mléko, čerstvé byliny a pak podle příchutě nakrájenou sušenou šunku, sýr nebo špenát. Vše uhnětete, necháte hodinu odležet a pak uvaříte v osolené vodě,“ říká Marie, která výhradně používá suroviny ze svého statku.

Přijdete-li s dětmi v době, kdy těsto odpočívá, vyrobí si prcek vlastní čarodějnici Martu a odnese si ji jako dárek. No a na závěr si všichni pochutnáte na knedlících s hlávkovým salátem, které jste si připravili.

Seiser Aům 1

Zejména děti baví škola vaření Marie Anny Plunder v Kastelruthu.

foto:
Seiser Aům 3

Voda je tu tak čistá, že se klidně můžete napít přímo z horského potůčku.

foto:

Golfové hřiště v jednom kilometru

Když už tu budete, doporučujeme aspoň vyzkoušet golf. Vesnička Seis se totiž chlubí nejkrásnějším golfovým hřištěm v Jižním Tyrolsku.

18 jamek leží na úpatí mohutného pohoří Sciliar v nadmořské výšce 1000 m, mezi farmami a mlýny. Nezapomenutelný odpal...

Skvělým tipem na výlet je návštěva zříceniny Hauenstein. Bývalé sídlo potulného zpěváka a básníka Oswalda von Wolkensteina pochází z 12. století. U příležitosti 600. výročí umělcova narození začaly restaurátorské práce na troskách. Díky tomu teď můžete zdarma obdivovat jeho letní rezidenci, v níž se ukrýval po letech bojů.

Rady na cestu:

  • Cesta do Seiser Alm trvá asi 7 hodin, ale jede se pohodlně po dálnici přes Plzeň, Mnichov, Innsbruck a Brenner. Sjedete na Seiser Alm a po 17 km se ocitnete v Seisu. Na cestu budete potřebovat rakouskou dálniční známku. Na 10 dní stojí asi 250 Kč. Ve stejné výši si připravte poplatek za dálnici v Itálii.
  • Vyvezte se lanovkou i s kolem a užijte si cyklistické trasy na Seiser Alm. Rodinná jízdenka stojí 21 eur.
  • Pod vesničkou Seis u St. Oswald navštivte na strmém svahu bylinkovou zahrádku Marty. Ráj vůní a chutí! Uvidíte více jak 200 druhů bylinek - jak se pěstují, suší a zpracovávají. Ochutnáte čaje a můžete si koupit bylinný polštář nebo bylinnou sůl. Otevřeno je v pondělí, středu a pátek od 10 do 16 hodin.
  • Více na www.seiseralm.it anebo v češtině na www.suedtirol.info.

DALŠÍ TIPY NA CESTOVÁNÍ, ALE I PRO ZDRAVÍ, DOMÁCNOST A SAMOZŘEJMĚ SPOUSTU HER A KŘÍŽOVEK O SKVĚLÉ CENY NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 19/2012.

banner Překvapení předplatné