Bea Benková: Po čtyřicítce už nemusíte nikomu nic dokazovat

Zábava 16. května 2012

Profesionální koučka objevuje ve svých klientkách „ženskost a dynamiku bohatství“. Co to znamená?

Před pěti lety odešla z bankovnictví a dala si roční pauzu. Během té doby přemýšlela, kým je, na čem jí v životě záleží a jaký je cíl jejího života. Scházela se s odborníky, vědci a léčiteli, absolvovala kurzy a tréninky.

„Při tom všem jsem si začala uvědomovat důležitost žen. Pochopila jsem svoje poslání na planetě a vytvořila si svoji práci,“ říká Bea Benková, která od května spouští své jednodenní workshopy pro výjimečné ženy i v Praze. A právě proto s ní startujeme náš cyklus zajímavých a výjmečných žen 40+.

Co si mám představit pod tím termínem „výjimečná žena“?

Každá žena je výjimečná. Už jen to, že se nad sebou zamýšlí, ji činí výjimečnou. Jsou dva druhy lidí: Jedni, kteří život pouze přežívají. A druzí, kteří vědí, že život o něčem je, chtějí po sobě něco zanechat a chtějí být přínosem - pro rodinu, pro přátele, okolí nebo pro společnost. Mezi ně může patřit úspěšná lékařka, ale i žena, která je v domácnosti, stará se o rodinu a činí ji to šťastnou.

Je mnoho výjimečných žen, o kterých nikdo neví. A mým cílem je, aby vytvářely bohatství v tom, co jim jde lehce, co je naplňuje a dodává jim energii při poselství, které přišly splnit.

Proč se zaměřujete právě na ženy?

V této době mají ženy na planetě silný vliv, takový tu snad nikdy nebyl. Ale častokrát, když se dostanou k moci, se z nich za pár let vytratí ženskost. Mají pocit, že nemohou být samy sebou, protože jsou v práci převážně v mužském prostředí. A tak svoji ženskost potlačují. Mým úkolem je právě pomáhat jim, aby byly samy sebou.

Ale pozor aby nedošlo k omylu: některá žena v sobě má více mužské energie, a to je v pořádku, tedy když je přitom sama sebou. Nesmí nic potlačovat. A to je moje práce a taky moje radost - rozvíjet ženy, aby byly silné a zároveň ženské, dělaly to, co je nejvíc baví, a měly přitom spoustu energie.

S jakými problémy se na vás ženy nejvíc obracejí?

Záleží, v jaké fázi života právě jsou. Když nemají partnerství, tak je trápí, že jsou samy. Jsou třeba i úspěšné, ale málokdy naplněné. Někdy jsou v úspěchu jakoby hodně zaseknuté a odtud se těžko odchází. Hodně mých klientek překročilo čtyřicítku. Jsou to pracující matky, které nejvíc řeší prostor pro sebe.

Víte, pro ženu jsou dvě věková rozcestí: mezi 25 až 35 lety a potom od 40 let a výš. Okolo třicítky ženy řeší rodinu a vztahy, přemýšlejí nad kariérou a nad tím, co je naplní. Po čtyřicítce a padesátce pak mají čas pro sebe a najednou nevědí, co s ním. Protože už nemají jako záminku děti a starost o rodinu. Najednou se dívají samy na sebe a přemýšlejí, co v životě chtějí.

Jsou dnešní čtyřicátnice něčím jiné než dřív?

Bea Benková 2

Na Beu Benkovou se nejčastěji obracejí ženy mezi 25-35 lety a pak po čtyřicítce.

Dřív se stávaly brzy babičkami a neřešily tolik svoje naplnění. Měly vnoučata a byl to rychlejší koloběh než dnes, kdy je všechno posunuté. Některé dnešní čtyřicátnice ještě ani vlastní děti nemají, nebo je mají, ale malé a starají se o ně. Vypadají skvěle, mají vitalitu, oblékají se mladistvě.

Čtyřicítka pro mě značí přelom, vyspělost, zkušenosti, kdy jsou ženy už klidnější a mají jasnou vizi. Je totiž kalendářní věk a věk biologický. A někdy je na tom ve čtyřiceti tělo lépe než ve dvaceti. Mám pocit, že žena po čtyřicítce už nikomu nemusí a nechce nic dokazovat. Jen sama sobě a v tom je právě její síla a zralost.

Co může očekávat žena, která se rozhodne, že budete její koučka?

Nejdůležitější je, aby to byla její vůle. Pokud není otevřená, žádná změna se s ní nestane. Mnoho klientek začne o svém problému mluvit, ale dalo by se říct, že je tolik nepálí a dál setrvávají tam, kde jsou. Ovšem ty, které jsou odhodlané dozvědět se více a pracovat na sobě, se dočkají velkých změn.

K tomu, aby se žena „posunula“, stačí jedna vaše konzultace, nebo je to dlouhý proces?

Nejkratší program trvá šest týdnů. Abych klientku komplexně pochopila, nejdříve se ptám, co chce, co ji naplňuje a co ji trápí. Mám tři hlavní pilíře práce: Prvním je transformace, kde využívám své tréninky osobního rozvoje. Druhá je dynamika bohatství, což je cesta nejmenšího odporu k vytváření skutečného bohatství. Třetí jsou vibrační esence.

Mně by se líbilo to bohatství...

Nenechte se mýlit, skutečné bohatství ovšem není to, kolik peněz máme, ale všechno to, co by nám zůstalo, kdybychom o své peníze přišli. Tedy zkušenosti, reputace, vědomosti a jistota, že víme, jakým směrem se vydat.

Protože je jedno, že o všechno přijdete, s tímto skutečným bohatstvím to dokážete zas vytvořit znovu.

Čím více budete mít vědomostí a více budete rozvíjet svůj talent, tím více budete vědět o tom, co vás naplňuje, a tím lépe dokážete vytvořit víc peněz za kratší dobu. A v neposlední řadě se budete cítit svobodněji.

Můžu být přece úspěšná v mnoha odvětvích, nebo ne?

Jen jednu věc ale budete dělat zcela přirozeně a s radostí. Téměř bez úsilí. Můžete se věnovat několika různým sportům, ale jen v jednom budete vynikat - ten vám půjde lehce a navíc s radostí. Bohužel celé naše školství je založeno na tom, abychom byli průměrní.

Čili když vynikáme v nějakém předmětu a v druhém se zhoršíme, musíme vylepšit ten, ve kterém jsme horší. A ten, v němž jsme dobří, necháváme stranou. Tak se z nás stávají průměrní žáci, studenti i lidé.

Bea Benková 1

Laserová depilace

Narodila se v roce 1975 v Žilině. Dvanáct let žije v Británii, kde se věnuje profesionálnímu koučinku výjimečných žen. Absolvovala studia makroekonomické a měnové politiky na Ekonomické univerzitě v Bratislavě, studovala na Oxford University, získala titul magistra v oblasti řízení rizik a bankovní regulace na prestižním ICMA Centru v Readingu a dalších pět let pracovala v City of London pro mezinárodní finanční instituce. Je vdaná za odborného kouče Jána Poláka. Více na https://21dnu.cz/obchod/akce nebo https://beabenkova.com.

Zmínila jste vibrační esence. Povězte mi o nich víc.

Vymyslela a tvoří je má kamarádka Sandra Epstein v Brazílii. Sandra vystudovala umění, pedagogiku, psychologii a praxi šamanismu. V polovině 70. let založila se svými přáteli komunitu u São Paula a od té doby tráví většinu roku v prostředí atlantského deštného pralesa. Tyto tisícileté lesy jsou totiž odrazem nejstarších částí našeho bytí a současná devastace světových pralesů zrcadlí stav naší vnitřní emocionální krajiny.

(Bea vytahuje z kabelky čtyři malé skleněné lahvičky.)

V chemické laboratoři naměří v těchto lahvičkách vodu a alkohol. Vodu, protože přenáší informace, a alkohol, protože konzervuje. Ve fyzikální laboratoři naměří u každé z nich jinou vibrační frekvenci. Protože každá v sobě uchovává jinou informaci.

Používají se jako kapky, několikrát denně a fungují na odblokování starých programů, které v sobě nosíme, a brzdí nás v postupu. Postupně se začnete chovat přirozeně, napadají vás lepší myšlenky. Například si začnete vzpomínat na to, co jste chtěly v minulosti dělat. Mám zkušenost, že za půl roku se moje klientky posunou tam, kam by se jinak dostávaly velmi tvrdě několik let.

Jak poznám první známky změny?

Je to různé. Ženy začínají mít mnohem víc energie, začnou si uvědomovat a vidět věci, které předtím nevnímaly. Realita kolem nich se začne měnit. Uvědomují si silněji, s kým rezonují, kdo je jim opravdu oporou a kdo je inspiruje. Jakmile se začnou posouvat dál, můžou například zjistit, že už je to netáhne k lidem, kteří byli dříve součástí jejich života.

Není to z důvodu, že by jimi snad nějak opovrhovaly, ale protože samy začnou „růst“ a síť kolem nich se „čistí“. A lidé v jejich okolí se buď posouvají s nimi, nebo ne.

Některé klientky vyprávějí, jak si začaly uvědomovat, že je někteří lidé zdržují. Okolí buď roste s vámi, nebo je necháte za sebou.

Nezůstanu tak bez přátel?

Hodně lidí, kteří prochází změnou, se cítí velmi osamělí a taky zmatení. Ve skutečnosti ale sami nejsou, jen postupují do vyšších pater, kde už je plno jim podobných lidí. Tento proces není jednoduchý, proto je nejlepší posouvat se společně, například v komunitě, která se transformuje.

Známka kvality není, že máme stále stejná přátelství a partnery. Důležité je, aby lidi okolo nás měli stejné hodnoty a principy jako my a mohli jeden druhého efektivně podporovat.

Napadá mě – a co jejich partneři?

Když na sobě moje klientky začaly pracovat, některým z jejich partnerů to začalo velmi vadit - ztráceli nad svými ženami kontrolu. A tak se stává, že se některé rozhodnou pro rozchod nebo rozvod.

Není to příliš sobecké?

Ne, není. Je to o tom žít si svůj život co nejlépe podle svých možností. Někdy jste mnoho let s někým, s kým nejste spokojená. Tušíte, že to není v pořádku, ale máte spoustu výmluv, proč neodejít. Mezi nejčastější patří děti a taky to, že „muži nejsou, a proto budu radši s tím svým“. Ale ve svém nitru nejste naplněná. A věřte, že to cítí i vaše děti.