Za chutí pasteveckého sýra

Tennengau 2
Tennengau se rozkládá hned pod Salcburkem. Tak úchvatnou alpskou kulisu si zamilujete stejně jako místní delikatesy.
Zábava 16. května 2012

Salcburský region Tennengau si zamilujete. Lahodná chuť místního sýra ze „senného“ mléka v kombinaci s výhledem na idylické horské pastviny ve vás zůstanou ještě dlouho.

Tento tradiční sýr se v sýrárnách v Tennengau vyrábí už po generace. Základ jeho dobré chuti tvoří rozmanitost zdejších rostlin a bylin, které v letních měsících spásají krávy, kozy nebo ovce. V zimě pak sedláci krmí zvířata výhradně senem z místních luk. Sýr z Tennengau tím získává nezaměnitelnou lehce kořeněnou chuť.

Při návštěvě tohoto regionu si proto určitě naplánujte prohlídku některé ze sýráren nebo útulných chalup na horských pastvinách. A jestli máte rádi kolo, vydejte se na Ochutnávkovou trasu. Měří 35 kilometrů a vede přes Tennengau do Kuchl. Samozřejmě i při pěším výletu okusíte úžasné sýry a užijete si svět hor a čistou přírodu.

Na většině horských chalup chovají nejrůznější zvířata. Psi, kočky, ale také kuřata, prasata, koně, kozy, krávy nebo ovce jsou tu členy rodiny, sedláci se o ně náležitě starají a dětem je moc rádi ukážou. Vaše ratolesti si je tak mohou důkladně prohlédnout a pohladit. Lepší než v zoo!

Podívejte se, jak se už 120 let vyrábí tradiční pastevecký sýr Tennengauer Almkäse. Samozřejmě v biokvalitě!

Ráj orchidejí

Postalm je druhou největší náhorní plošinou Evropy a vůbec největší rakouskou náhorní oblastí s chovem domácích zvířat a výrobou vlastních produktů. Dostanete se sem panoramatickou vysokohorskou silnicí. Budete žasnout nad divokými horskými rostlinami, nejvíc asi nad orchidejemi.

Přímo v této oblasti se nachází farma s názvem Schnitzhofhütte, která nabízí různé druhy sýrů a domácí pálenku z hořce.

Mezi významné přírodní památky patří stezka vedoucí mezi korunami stromů v lammertalském pralese. Rostou zde nejvyšší stromy v Rakousku! Tito obři se tyčí až do výšky téměř padesát metrů a je potřeba nejméně pět dospělých osob, aby bylo možné obejmout jeden kmen. Některé z nich jsou až 312 let staré!

Tennengau 3

Cyklisté se mohou vydat na Ochutnávkovou trasu, která je 35 km dlouhá a vede přes Tennengau do Kuchl.

foto:
Tennengau 4

Po generace se v sýrárnách na pastvinách v Tennengau vyrábí podle starých tradic lahodný sýr.

foto:

Bílé zlato

Určitě se vyplatí zavítat i do nejstarších dolů na světě v Halleinu. Založili je Keltové, když začali vyřezávat sůl z hory. Skupina osadníků Illyrian zde postavila vesnici a dřevěné opevnění. I ty si můžete prohlédnout. Když budete mít štěstí, uvidíte v dolu archeology při práci. Tady pořád probíhá nějaký výzkum.

Nejprve si ale navléknete bílé montérky, abyste se neumazali, a nasednete do vláčku, který vás odveze přímo do nitra hory Dürrnberg. Tady na vás čeká multimediální show o vzniku solných dolů a dva 42 metrů dlouhé sjezdy dřevěnou tratí. Prohlídka končí v obchodě se suvenýry, ale vstupenka vám platí i do muzea nad zemí.

Komu by vláček a dřevěné klouzačky nestačily, ať se z Dürrnbergu vyveze dvousedačkovou lanovkou na horu Zinkenkogel (1312 m). Odtud vede nejdelší salcburská bobová dráha, která měří 2,2 km. Té neodoláte...

Tennengau 6

Z Abtenau podnikněte výlet na farmu s názvem Schnitzhofhütte anebo do vodního parku Erlebnisbad.

foto:
Tennengau 5

V okolí hory Dürrnberg navštivte solné doly, keltskou vesnici a keltské muzeum.

foto:

Rady na cestu:

  • Do Dürrnbergu se jede pohodlně po dálnici přes Plzeň, Mnichov a Salcburk. Z Prahy je to 480 km, z Brna 540 km. Cesta vám potrvá asi 6 hodin a budete potřebovat rakouskou dálniční známku. Na deset dní stojí asi 250 Kč.
  • Vyplatí se koupit si kombinovanou vstupenku na návštěvu solných dolů, keltské vesnice, keltského muzea a jízdy na toboganu. Pro dospělého stojí 24 eur, pro dítě 13,50 eura. Více na www.duerrnberg.at.
  • Ochutnávky, kurzy vaření, prohlídka statků, nebo sýrové menu. To vše je možné vyzkoušet od 19. do 28. května při Tennengauském týdnu požitků. Na horské chatě Rottenhofhütte v Annaberg-Lungötz se koná 15. července hostina s ochutnávkou sýrů a při každoročním festivalu sena v Lammertalu 26. srpna budete svědky tvoření uměleckých soch ze sena. O zábavu se postará tradiční lidová hudba a přehlídka krojů.
  • Více na www.tennengau.com anebo v češtině na www.austria.info

DALŠÍ TIPY NA CESTOVÁNÍ, ALE I PRO ZDRAVÍ, DOMÁCNOST A SAMOZŘEJMĚ SPOUSTU HER A KŘÍŽOVEK O SKVĚLÉ CENY NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 20/2012.

banner Překvapení předplatné