O víkendu nebudete vědět, kam dřív skočit

Zábava 18. května 2012

To bych tedy chtěla vědět, jestli se dají stihnout všechny tyhle úžasné akce. Vlastně to vím. Nedají. Ach jo. Tak aspoň něco.

Lipno zve na dračí lodě

Marná sláva, léto je pomalu tady. Takže není divu, že se na Lipně zahajuje turistická sezona. A to ve velkém stylu, opět závodem dračích lodí. Je to už pátý ročník, přihlásit se může každý. Nemusíte mít ale zrovna loď a veslovat, můžete se jenom koukat.

K závodu bude patřit taky zábavný program (třeba dětská loď, lezecká stěna, bubnování, pohádky, ohňostroj nebo závod v přetahování lanem) a večerní koncert. Už je přihlášeno 34 posádek.

A jak že je to s těmi loděmi? Každá se skládá z dvaceti pádlujících, bubeníka a kormidelníka. Můžete prostě s partou přijet a přihlásit se. Všechno vám prý půjčí.

Kdy a kde: sobota a neděle, Loděnice Lipno a Kemp Modřín, Lipno nad Vltavou, www.lipno.info

Nasajte z videa atmosféru závodů dračích lodí na Lipně:

Ostrava otvírá noční brány

Já měla Ostravu vždycky za město horníků a průmyslu. Holt jsem ten ročník, co nám to ve škole pořád vtloukali do hlavy. Ale v posledních letech se z ní stalo město, na které prostě není možné zapomenout, když se zajímáte o hudbu, divadlo nebo výtvarné umění.

A letos se už počtvrté takhle představí 31 (!) institucí, které pro sobotní noc připravily koncerty, filmové projekce, přednášky nebo taneční vystoupení. Seznam míst, kam můžete zajít, najdete na webu, tak dám jen tip na letošní nováčky: třeba centrum současného umění Cooltour, Divadlo Petra Bezruče, galerie Jáma 10 nebo Industrial Gallery.

Vstup je zdarma a zdarma budou i zvláštní autobusové linky pro přepravu mezi jednotlivými místy. Perfektní akce, kéž by taková byla nejméně jednou ročně ve všech velkých městech.

Kdy a kde: sobota až neděle, od 17 hodin, Ostrava, www.ostravskamuzejninoc.cz

program 19 květen ostrava

Můžete se pochopitelně dívat s rodinou na televizi. Nebo s tou rodinou zažít v Ostravě jedinečnou noc.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Litomyšl oslavuje Magdalenu Dobromilu

A oslavuje ji už od začátku týdne. Vy ale můžete stihnout to nejlepší.

Třeba stánkovou prezentaci několika restaurací v soutěži o nejlepší svíčkovou. Nebo soutěž o nejlepší domácí bábovku (příjem bábovek v sobotu ve stánku Sboru paní a dívek, mezi 10. a 13. hodinou, s receptem, pocukrovat možno až na místě). Nebo běžeckou štafetu číšníků Vrchní, prchni. Nebo barmanskou show. Nebo školu vaření pro děti i dospělé. Nebo oblastní kolo soutěže o nejlepší kotlíkový guláš.

Můžete také zdarma do muzea na výstavu o Magdaleně Dobromile Rettigové. A taky přidat svůj recept do burzy rodinných receptů.

Teda mně se sbíhají sliny už teď...

Kdy a kde: sobota a neděle, Litomyšl, www.gastroslavnosti.cz

program 19 květen litomyšl

Nechte si místo v bříšku, součástí slavností v Litomyšli je soutěž o nejlepší svíčkovou.

foto:
zdroj: Kuchyne.cz

Okoř spadne do středověku

„Na hradě Okoříííí, svěěěětláá už nehoří…“ Chtěla bych mít stovku za každý případ, kdy jsem tu píseň zpívala. A na Okoři, i když ne na hradě, jsem se vdávala, tak k ní mám velmi pozitivní vztah.

A teď vás tedy zvu už na 16. ročník středověkého dne. Budou tady především šermíři a taky tradiční tržiště a řemesla i s trestáním nepoctivých kupců. A ochutnávka vín ve hradním sklepení a tombola a hudební a taneční výstupy a žebráci, kteří vybírají na opravy hradu... „Na Okoř je cééésta, jako žádná zééé sta…“

Kdy a kde: sobota, 10.00 až 18.30, https://okorslavnosti.albums.cz

program 19 květen okoř

Na hradě Okoři se sejdou rytíři, kupci, řemeslníci, hudebníci a všichni ti, koho baví návrat do minulosti.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Kunovice budou slavit krále

Málokterý folklorní rituál je tak proslulý jako Jízda králů – ne nadarmo se dostal na seznam kulturního dědictví Unesco. Tak jestli máte ráda kroje a lidovou muziku, o víkendu jeďte do Kunovic.

Kde se vlastně jízda vzala? V křesťanské chronologii jde o svátek svatodušní, tradičně pořádaný na svatodušní pondělí. Ale teď se termín přenáší do dnů pracovního volna.

Už v roce 1771 se něco podobného předvádělo při příležitosti návštěvy císaře Josefa II. na kunovické faře. Jízda králů se zřejmě jezdívala pravidelně až do roku 1914, kdy tradici přerušila válka. Po jejím skončení byly jízdy obnoveny a jezdily se až do roku 1944.

První poválečná jízda se konala v roce 1954, v následujícím roce byla zakomponována do spartakiádního průvodu - jinak by se zřejmě nemohla konat. A pak to bylo jak kdy, takže je prima, že se krásná tradice vrátila.

Kdy a kde: pátek, sobota a neděle, Kunovice, www.mesto-kunovice.cz

program 19 květen jízda králů

Možná vás folklór nebaví. Ale Jízda králů je na seznamu Unesco, takže vážně stojí za pozornost!

foto:
zdroj: Vlasta.cz