Aby se dětem na táboře líbilo

Zábava 24. května 2012

Pryč je doba nástupů u vlajky a pionýrských šátků. Letní tábory ale naštěstí přetrvaly. Vybírejte ale s rozvahou. Pomůže vám náš manuál.

Až na výjimky jezdí děti na tábory rády. I když se jim ze začátku může stýskat, brzy si uvědomí, že nemusí poslouchat rodiče, ale trávit čas se svými vrstevníky, bavit se, zažívat dobrodružství…

V Česku nabízí tábory bezpočet organizací a vybrat si je můžete podle jejich zaměření. Váš vitální „drobeček“ se určitě vyřádí třeba na táboře indiánském, sportovním, poznávacím či jezdeckém. Klidnější dítě možná přihlásíte spíše na umělecký nebo počítačový pobyt. Tábory jsou odstupňované i podle věku, takže se nemusíte bát, že by si vaše dítě s ostatními nerozumělo.

Určitě však potomkovi vysvětlete, kam jede a kdy se vrátí. Rozhodně byste ho neměli odesílat někam do neznáma proti jeho vůli. Nesmí mít pocit, že se ho chcete „zbavit“.

Na co se při výběru soustředit

Budete-li si prohlížet nabídky dětských letních táborů, první, na co vám padne oko, bude nejspíš cena. Možná vás odradí vyšší částka, a tak některé pobyty rovnou vyloučíte. Ovšem předtím, než podlehnete „lákavějším“ nabídkám, prostudujte si podrobněji následující informace.

příroda

Místo

Lokalita, kde se tábor koná, je zásadní. Zajímavější a pestřejší program pro děti se dá připravit spíš v přírodě než v městském prostředí. Určitě si zjistěte, kde se dané rekreační zařízení nachází a co je v jeho blízkém okolí.

autobus

Doprava

Ověřte si, jestli se váš potomek dopraví na místo pobytu autobusem společně s ostatními dětmi, nebo jestli ho tam budete muset dopravit jinak. A také je-li cena dopravy zahrnutá v celkové ceně za tábor.

stan

Ubytování

Za nízkou cenou tábora se mohou skrývat nevyhovující ubytovací podmínky. Měli byste předem vědět, jak bude vaše dítě bydlet. Pro menší je vhodná velká zděná chata s pokoji se dvěma až čtyřmi postelemi a vlastní toaletou, případně sprchou. Je fajn, když se v zařízení nachází i velká společenská místnost, která se hodí za nepříznivého počasí nebo při večerní zábavě. Ubytování v chatkách zvládnou lépe děti nad deset let, přičemž chatky by také měly mít vlastní příslušenství. Stanové a indiánské tábory „kousnou“ spíše starší děti. V takovém případě si ale předem zjistěte, jak budou trávit čas během deštivých dnů a taky jak je zabezpečená hygiena.

děti délka pobytu

Délka pobytu

Optimální je 11 až 14 dnů. Kratší pobyt většinou nestačí na aklimatizaci a delší zase zvedne cenu tábora, nebo se dítě může začít nudit. Když budete porovnávat dvě různé nabídky, spočítejte si cenu za jeden den. Jestliže je částka za ubytování v porovnání s jinými podezřele nízká, prověřte: jestli nemá organizátor nějaké sponzory, jde-li o cenu včetně DPH, nebo zda za tím není nějaká velká nevýhoda.

vedoucí

Organizátor

Napoví dobré jméno nebo zkušenosti známých. Věnuje se vaše dítě přes rok nějaké zájmové činnosti? Informujte se, zda klub, do kterého chodí, náhodou neorganizuje tábory. Už před zahájením pobytu musí být zajištěný kompletní program, který by vám měl být k dispozici. Solidní organizátor by vás měl upozornit i na případné příplatky nebo přibližnou výši kapesného a poskytnout vám seznam potřebných věcí, které byste měli dítěti s sebou zabalit. Dříve, než tábor zaplatíte, zeptejte se, jestli vám vrátí alespoň nějakou část peněz v případě, že vaše ratolest před odjezdem onemocní.

peníze

Pojištění

Mělo by být automaticky zahrnuté v celkové ceně pobytu. Pro klid v duši si ale raději ověřte, jestli si za něj náhodou nebudete muset připlatit, případně si ho zařídit sami. Zvažte, zda by se vám nevyplatilo sjednat pojištění odpovědnosti za škodu - při dětských hrách nikdy nevíte.

Tábor za humny

Pokud se obáváte vyslat děti někam daleko s neznámými lidmi, nebo je prostě jen chcete mít každý večer doma, zkuste se poohlédnout po tzv. denním táboře. Ráno tam potomka odvedete a po práci ho zase vyzvednete.

Tento typ táborů nabízí nejrůznější aktivity: soutěže, sportovní a tvořivé hry, návštěvy koupališť, muzeí, výlety do přírody... Bývají určené dětem od 4 do 12 let a pořádají je většinou domy dětí a mládeže. Na táboře je zajištěná strava, pitný režim a zdravotní péče.

Vizitka Michala Hrůzy:

  • Jaká je dodávka vody (místní vodovod, studna, dovážená voda)
  • Jestli je na táboře elektřina
  • Jestli táboru nehrozí zaplavení
  • Vezměte si kontakt na hlavního vedoucího tábora

Trochu humoru: Jak si děti umí užívat bez rodičů

Milá maminko a tatínku, moc vás zdravim z tábora. Máme se tu dobře a pořád něco děláme. Vůbec se nenudim. Představte si, že sem včera nad Martinem vyhrál svačinu! Vsadili sme se, jestli se Eliška po tom žihadle od fčely, co dostala do krku, začne dusit nebo ne. Maličko se dusit začala, tak sem vyhrál. Vedoucí Míra se na nás ale trochu zlobil, protože sme hned nezavolali doktora a čekali, co žihadlo s Eliškou udělá.

Dneska ráno všichni kluci skákali ze skály do zatopenýho lomu, kterej pak měli přeplavat. Ale protože já neumim plavat a Ondra se bál, že se utopí, tak nám vedoucí dal kánoje, abysme se přeplavili. Ani sme nedostali nafukovací vesty, ale nechtěli sme Míru votravovat, protože ležel pod autem. A taky sme všichni dostali odznak za kurz první pomoci. Michal se totiž v tom lomu potápěl a pořezal si nohu.

Já sem v pořádku, jenom sme s pár klukama dostali vyrášku. Vedoucí řikal, že to bude z toho zkaženýho ovoce. On povídal, že takovou podobnou vyrášku chytil, když bydlel ve spacáku pod mostem. Sem rád, že se odtamtud dostal a je naším vedoucím. S ničim si nedělá hlavu, můžeme si dělat, co chceme. Už budu končit, jedeme do města poslat dopisy a koupit náboje. Budeme se učit střílet.

Ahojte, váš Jiřík

střílet kluk

S klukama se budeme učit střílet.

zdroj: Isifa.com