Dobré jídlo, dobré pití - o víkendu živobytí

Zábava 25. května 2012

Dobře najíst se můžete samozřejmě doma, nebo se nechte pozvat na některou z akcí, které jsme pro vás vytipovali. I výstavu si můžete osladit v kavárně dortíkem!

Praha hoduje

Pro milovníky jídla už se stala Praha v době Food Festivalu Mekkou, kam je třeba doputovat a zjistit, které restaurace mají pořád dobrého kuchaře a jaké dobrůtky nám můžou zpříjemnit život. Kromě obvyklých degustací tady bude navíc poprvé otevřený přímý prodej českých i mezinárodních lahůdek.

Taky se bude ochutnávat pivo a zkušený sládek bude radit, jaké k čemu pít. A když už jsme u piva, tak mistr světa v čepování roku 2010 Lukáš Svoboda zas bude radit, jak správně pivo natočit.

No a degustace vína povede jedenáctinásobný vítěz sommelierských soutěží v Česku Ivo Dvořák. Těšit se můžete na pravý kubánský bar a minikurz salsy.

Uvidíte v akci známé kuchaře Zdeňka Pohlreicha a Riccarda Lucqua. A nechte se překvapit, co se skrývá pod termínem „výtvarné performance Umění české kuchyně“. Chystá se taky zdravý koutek s ochutnávkami a radit budou výživoví specialisté. Dobrou chuť!

Kdy a kde: sobota i neděle, Praha, Královská zahrada Pražského hradu, www.praguefoodfestival.cz

program 26 květen pohlreich

Na pražském festivalu jídla se představí nejlepší a nejznámější kuchaři, mezi nimi taky Zdeněk Pohlreich. Můžete zjistit, jak vaří!

zdroj: Vlasta.cz

Podmitrov duní kopyty koní

Česko je kupodivu země, kde je snad poměrově víc milovníků country a westernu než někde v Texasu. Pokud k nim patříte, nenechte si ujít sérii závodů Black Angus Championship 2012. Nejbližší kolo se koná právě teď na Lesním penzionu Podmitrov na Vysočině.

Westernové ježdění ale není jenom taková hra na Divoký Západ. I když se dneska využívá jako atrakce pro turisty nebo pro čundry na koních, westernoví jezdci jsou velmi užitečnými pracovníky na dobytkářských farmách. A jak jsem se dočetla, naši závodníci patří ke světové špičce! Loni nás úspěšně reprezentovali v kvalifikaci na světové finále v Las Vegas.

Tak jestli máte taky tuhle romantiku v krvi, hurá na Vysočinu hrát si na Limonádového Joea.

Kdy a kde: sobota a neděle, Podmitrov na Vysočině, www.tpacz.cz

program 26 květen western

Jestli máte duši obyvatele Divokého Západu, potom máte právě teď jedinečnou příležitost podívat se na soutěž ve westernovém ježdění.

zdroj: Vlasta.cz

Třebíč neví, co dřív

V tomhle městě se tento víkend nemáte šanci nudit, protože se zde sešlo akcí povícero. A stoprocentně tam dostanete i mužské členy rodiny. Třeba v neděli odpoledne se koná přehlídka mažoretek a roztleskávaček (k výročí založení souboru Cheerladies).

Kdyby ženské půvaby jako lákadlo nezabraly, probíhá tady taky po celý víkend slavnostní otevření Podklášterního pivovaru s ochutnávkami a prohlídkou.

Dalším tipem je sobotní burza sběratelských předmětů (od 8 do 12 hodin), kde půjde o známky, mince, odznaky… Čapek ve svých povídkách napsal, že ženy nemají pro sběratelství náturu, no ale třeba by se to líbilo i vám.

A nakonec soutěž Veteran car clubu O zlomenou poloosu. Už 21. ročník! Na místě zvaném Bažantnice.

Kdy a kde: sobota a neděle, Třebíč, www.trebic.cz

program 26 květen mažoretky

Tyhle holčičky umí pochodovat a kouzlit s hůlkou stejně jako velké mažoretky. Můžete se přesvědčit v Třebíči.

zdroj: Vlasta.cz

Slavkov finišuje s Kounicem

Milovnice historie mají poslední šanci projít si výstavu o kancléři čtyř panovníků, Václavu Antonínu Kounicovi. Archivní poklady se prý v takovém množství sešly poprvé, takže je o co stát.

Uvidíte třeba unikátní faksimile listin, v nichž Marie Terezie či její manžel František Štěpán Lotrinský potvrzují zlepšení kounicovského rodového erbu, nebo plány zámku a zámeckého parku ve Slavkově. Taky plány a návrhy Kounicových domů ve Vídni, provedené jak graficky, tak v podobě barevného pastelu. Dále kounicovské skleněné a porcelánové soubory nádobí, dobové hry, vědecké pomůcky a další.

Kdybyste potřebovala vzít s sebou mladší členy rodiny, je tady ještě zároveň floristická výstava, jejíž součástí jsou kostýmované prohlídky pro malé děti (v 10.30, 13 a 15 hodin).

Kdy a kde: sobota a neděle, Slavkov, www.zamek-slavkov.cz

program 26 květen slavkov

Na zámku Slavkov se můžete propadnout časem do doby kancléře Kounice. Ale pozor, velká výstava v neděli končí.

zdroj: Isifa.com

Netolice zvou řemeslníky

Řemeslnický jarmark v Netolicích je proslulý. Celou sobotu od rána do večera (ještě v deset večer je ohňová show) vás budou bavit hudebníci, šermíři, zpěváci a především představitelé nejrůznějších řemesel: přadlena, šperkař, kovář, dráteník, sklář, keramik, květinář… Není asi nic tradičního, co byste tady nepotkali.

Na děti tu čekají různé hry, pro dospělé neomezené možnosti hodování a nákupu tretek i užitečných věcí. Takže peněženku nezapomeňte. Anebo si ji možná radši nechte doma – to podle aktuálního stavu rozpočtu.

Navíc tam můžete jet parním vláčkem mezi Netolicemi a Dívčicemi. Pojedou vláčky Peklík, Netolická Jiskra a Bimba.

Kdy a kde: sobota, 9 hodin, Netolice, www.netolice.cz

program 26 květen netolice

Takhle oslavovali letos v Netolicích Den pohádek. O tomto víkendu vás čeká neméně atraktivní slavnost řemesel.

zdroj: Vlasta.cz