Proč musíte do Třebíče?

Zábava 3. května 2012

Jméno má tohle město nenápadné a jeho sláva bohužel vedle Krumlova nebo Kutné Hory taky dost zapadá. Tak já vás tam zvu.

Taky jsem koukala jak puk, když jsem tam byla prvně. A to náhodou, protože jsme kolem jeli někam úplně jinam. Přitom není pro zapomínání na Třebíč nejmenší důvod. Naopak, důvody pro slávu jsou přinejmenším dva, jak odhalila i přísná komise UNESCO.

Ta totiž zapsala na svůj seznam kulturního dědictví hned dvě části tohoto městečka z Vysočiny. První je dost obvyklá - krásný kostel. Druhá je ale mimořádná - a hned se k ní dostaneme.

třebíč střechy katedrála

Dvě památky UNESCO najednou: přes střechy židovského města je vidět katedrála.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Tak nejdřív k tomu kostelu

Bazilika svatého Prokopa byla původně zasvěcená Panně Marii a postavená u benediktinského kláštera roku 1250. V polovině 15. století, když Třebíč obléhala vojska Matyáše Korvína, bohužel utrpěla. Naši předkové přehnanou úctou k architektuře a svatostánkům opravdu netrpěli a postupně v ní ustájili koně, skladovali obilí a vařili pivo.

Nicméně v 18. století byla obnovena a vy si ji nenechte ujít, protože tak krásné sloupové vstupní prostory a kamenné klenby se vidí málokdy. Vedle baziliky se nachází taky Muzeum Vysočiny, a to v prostorách bývalého Valdštejnského zámku, přestavěného právě z benediktinského kláštera.

Potěšte se záběry města i baziliky:

123 domů

Při vší úctě k bazilice se ale musí uznat, že krásné kostely mají ledaskde, zatímco druhý unikát, zachovalé židovské město se hřbitovem, opravdu skoro nikde jinde nenajdete. Však právě proto je to ta další památka pod ochranou UNESCO.

Dostanete se do něj velmi snadno - prostě od baziliky přejdete hlavní cestu. Anebo můžete jít po nábřeží řeky Jihlavy a do uliček jednoduše vplout.

třebíč nábřeží

Jen přejdete most přes řeku Jihlavu a ocitnete se v jiném světě.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Mezi řekou a skalami Hrádku a ostatní křesťanskou zástavbou postupně vznikaly uzavřené tenoučké uličky, veřejné průchody, verandy a balkony, které si naštěstí dodnes zachovaly originální kolorit.

Celkem tu můžete vidět 123 domů, dvě synagogy, bývalou školu, rabinát, špitál, chudobinec a hřbitov se třemi tisíci kamennými náhrobky, z nichž nejstarší pochází z roku 1625. V Zadní synagoze je dnes informační středisko, výstavní a koncertní síň a velká expozice o městě.

Bohužel, člověk se nemůže ubránit mrazivé vzpomínce na to, že naprostá většina z místních stovek obyvatel se nevrátila z vyhlazovacích táborů 2. světové války. Jak absurdní - jen po pár desetiletích celý svět chrání jejich domy jako památky nezměrné hodnoty. Ale pozor, ještě v 80. letech minulého století bylo území určené k likvidaci.

Mimochodem, ta modrá kostička na fotce v úvodu článku se jmenuje drejdl a je to židovská hračka, s níž si děti hrají při svátku Chanuka. Sama jsem to netušila.

třebíč židovská ulička

Židovské město s jeho uzoučkými uličkami mělo být ještě před třiceti lety zbouráno.

foto:
zdroj: Vlasta.cz
třebíč

Na náměstí si prohlédněte Františkovský dům, jehož sgraffita unikla zázrakem zničení.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Dramatická Polná

Pokud vás zaujala židovská historie, můžete popojet pár kilometrů a dostat se do Polné. Ovšem pozor, nečekejte rozlehlost a zachovalost Třebíče, zdejší domy v židovském městě byly dost přestavěny.

Nicméně návštěva smysl určitě má. Židé zde žili od 15. století a ghetto se synagogou vzniklo ve století sedmnáctém. Synagoga je opravená a najdete v ní expozici o dějinách místních obyvatel. Opět se dozvíte, že válku přežili z 63 lidí jen tři.

Vzpomenout si na oběti můžete i na hřbitově, který najdete na druhé straně Polné. Směr budou ukazovat šipky a za návštěvu hřbitůvek určitě stojí. Najdete tady devět set barokních, klasicistních i novodobých náhrobků.

K Polné se mimochodem váže i hilsneriáda - prvorepubliková štvanice na domnělého židovského vraha mladé křesťanské dívky.

Její připomínky najdete v muzeu v synagoze. A když už tady budete, prohlédněte si určitě křesťanský chrám s ostatky svatého Liguriáše, který by - vzhledem k velikosti - patřil spíše do Říma než na tichou Vysočinu. A můžete navštívit i opravený zámek s muzeální expozicí - mimo jiné historických hodin a staré lékárny.

Třebíčská nej nej

  • Ve městě si ještě prohlédněte na Karlově náměstí malovaný Františkovský dům. Nechal si ho postavit v 16. století italský kupec. Sgraffitovou výzdobu další majitelé nechali zamalovat vápnem, což se ukázalo jako štěstí, protože v roce 1903 tak mohla být odhalena.

  • Zdejší věžní hodiny patří mezi největší v Evropě, průměr ciferníku je 5,5 metru. A město má taky jedno z největších náměstí v Česku – zdejší Karlovo náměstí má rozlohu 22 000 metrů čtverečních.

  • Okres Třebíč se chlubí nejvyšším průměrným věkem v rámci ČR, což souvisí s jedním z ekologicky nejčistších regionů v republice.

  • Informace najdete na www.trebic.cz, www.mesto-polna.cz.

  • Co můžete navštívit: 4. až 5. května slavnosti piva, 5. května rockové vítání jara, 26. a 27. května festival mažoretek a roztleskávaček, 27. května sraz historických vozidel O zlomenou poloosu.