Olomouc nejsou jen tvarůžky, ale taky želvy a delfíni

Zábava 9. května 2012

Ne že bych tvarůžky neměla ráda. Ale město, které jim dalo jméno, toho nabízí stokrát víc.

Dobrý dojem z výletu dělají určitě malé a velké maličkosti. Poctivost hostinských, čisté chodníky, opravené fasády a pocit, že vás místní nechtějí jen zneužít jako zdroj peněz.

Všechna čest, Olomouci! Nejenže je krásná, ale turista se tady cítí jako velmi vítaný host.

Tak třeba už jen fakt, že v jedné z nejvzácnějších památek, v chrámu svatého Michala, se dostanete až nahoru na zvonici, aniž by vás někdo kontroloval nebo okřikoval. Přenádherný chrám a klášterní chodby jsou volně přístupné. Můžete si sami rozsvítit světla na místech, kde je špatně vidět, jen vás zdvořilé cedulky požádají, abyste za sebou zase zhasli.

olomouc chodba

Chrám svatého Michala v Olomouci si můžete prohlédnout kdykoli. Ale tohle město i všechna další jsou plná památek, otevřených výjimečně právě jen tento týden.

foto:
zdroj: Vlasta

Můžete v klidu popřemýšlet v malé poustevně s jezírkem v podzemí. Můžete vylézt až nahoru na gotickou zvonici a tam se potěšit výhledem na město nebo zblízka prozkoumat čtyři městské zvony. Ten posledně zavěšený, Panny Marie, váží 2720 kilo a nahoru se dostal teprve předloni. Přispívali na něj (nejen) místní farníci - pokud darovali částku alespoň deset tisíc korun, měli nárok na uvedení svého jména na zvonu. (Obnovu ve městě potřebují i další zvony, takže pokud jste to nestihli, můžete přispět na další.)

Mimochodem, už otvírací doba chrámu je půvabná: „Od svítání do setmění.“ A nějakou chytrou hlavu konečně napadlo, že dnešní lidé obvykle neumí latinsky, a tak si můžete přečíst na nástěnce v klášterní chodbě překlady latinských nápisů.

Město kašen

Na Horním náměstí si povinně prohlédněte slavný orloj, který zdobí mozaika Karla Svolinského s motivy výzkumníka, dělníka nebo družstevnice. Pak samozřejmě také sloup Nejsvětější Trojice, už proto, že je to památka UNESCO. Jeho vysvěcení se v roce 1754 zúčastnila samotná Marie Terezie. Sloup v sobě ukrývá malou kapli, která je v turistické sezoně přístupná veřejnosti.

olomouc sloup vršek

Zářivý vršek sloupu u radnice, který chrání UNESCO.

foto:
zdroj: Vlasta
olomouc orloj

Na orloji najdete výzkumníka, dělníka i družstevnici.

foto:
zdroj: Vlasta

Ale hlavně se tady potěšte krásou kašen, ty jsou olomouckou chloubou. Ne proto, že jsou národní kulturní památkou, ale protože jsou opravdu krásné. Jejich názvy a zdobení pocházejí z antické mytologie.

Na Horním náměstí jsou tři, na Dolním dvě včetně nejstarší Neptunovy z roku 1683, v ulici 8. května je kašna Merkurova a na náměstí Republiky kašna Tritónů. Pokud budete v městě v noci, nenechte si ujít jejich nasvícení.

Nejmladší z kašen bude určitě probouzet vaši fantazii - Ariónova, dílo olomouckého rodáka Ivana Theimara. Horní náměstí zdobí teprve pár let a v létě láká děti k brouzdání. Na obří želvě (vidíte ji na naší úvodní fotce) vedle ní se nechte určitě vyfotit na památku.

olomouc delfín

Ariónova kašna je ve městě nejmladší a nejrozpustilejší.

foto:
zdroj: Vlasta

Muzeální kousky

Dole ve městě určitě stojí za vidění také katedrála sv. Václava, vedle níž stojí Arcidiecézní muzeum pro výtvarnou kulturu 12. až 18. století. Sídlí ve starém Přemyslovském hradě, kde byl roku 1306 zavražděn poslední český král z tohoto rodu, Václav III. Mají tady mimo jiné překrásný kočár biskupa Troyera.

Milovníci přírody ocení botanickou zahradu, milovníci vojenské historie pozůstatky pevnostního opevnění. V informačním centru dostanete speciální mapu opevnění a fortů, podrobnosti najdete i na www.forty.cz.

Ta zvláštní hranatá věž, kterou z mnoha částí města uvidíte, patří ke kostelu svatého Mořice - to kdybyste zvládli ještě trochu kultury. Jinak se vydejte kousek nad a za město, na Svatý Kopeček. Tamní barokní bazilika Navštívení Panny Marie patří k našim nejvýznamnějším poutním místům. Můžete k ní dojet pohodlně autem nebo se vydat do kopečka pěkně postaru pěšky. Nedaleko pak navíc najdete zoologickou zahradu, otevřenou denně (vstupné dospělí 90 korun, děti 50 korun).

Za jeden víkend se v Olomouci tohle všechno skoro ani nedá stihnout. A proto vám brzičko nabídnu o Olomouci další informace!

Někam si zapište:

  • Od 30. května do 2. června si tady užijí hlavně milovníci piva, představí se tu totiž přes 40 pivovarů z celého Česka (www.pivnifestival.cz).

  • Do 2. června probíhá festival klasické hudby Dvořákova Olomouc (www.mfo.cz).

  • Večer 2. června zazpívá na Horním náměstí za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc fenomenální José Cura.

  • Rozhodně se vyplatí pořídit si Olomouc region Card, s níž se dostanete v celé oblasti na 69 turisticky atraktivních míst zdarma a zdarma máte i městskou hromadnou dopravu. Pro dospělého na dva dny stojí 180 korun, pro dítě 90 korun (www.olomoucregioncard.cz).

  • Informace najdete na https://tourism.olomouc.eu.