Národopis, punk, piano: copak si zítra vyberete?

Zábava 1. června 2012

Našli jsme program pro hospodyňky, intelektuálky, romantičky i rockerky. Vždyť každá z nás má v sobě od toho všeho trošku.

Chotěboř paří na Rockfestu

Přiznám se, nic mi to neříká. Ale jestli sice chodíte do práce v kostýmu, ale ve skříni máte džísku, tak byste si tuhle akci mohla užít. Hrát budou Fofrton, Civilní obrana, Defragment a Artery, a to hudební žánry pop punk, punk rock a hardrock metal.

Jak to asi bude znít, zjistíte na tomhle videu:

Kdy a kde: sobota, 19 hodin, Aréna Chotěboř, www.cekus.eu

Šumperk slaví historicky

Slaví teda už od pátečního večera, ale spoustu z toho nejlepšího ještě stihnete. Nechte se nalákat popisem: „Hlasité bubny rozvíří v 10 hodin sobotní slavnostní veselí. Hned na začátku se ti nejmenší mohou těšit na školu kouzel, v pravé poledne začne vystoupení komedie ze středověku s názvem Posel Míru v rytířských zbrojích, plné šermu a dějových zvratů. Poté zaúřaduje mistr kat a vybere si do své mučírny několik nešťastníků z publika.

Jak žili vojáci během třicetileté války, ukáže vystoupení Dezertér. Po 14 hodině přijde vystoupení barokního cestovatele Gullivera. Nejen chůzi po střepech a žhavých uhlících můžeme očekávat od fakíra a půvabné turecké tanečnice. Že verbování do války mohlo být i legrační, dokáže vystoupení vojáků s příznačným názvem Veselé verbování. Od 18 hodin proběhne jeden z vrcholů sobotních slavností, rytířský turnaj v plné plátové zbroji o růži krásné dámy.“

No a pak bude koncert.

Kdy a kde: sobota, od 10 hodin, Šumperk, www.sumperk.cz

program 2 červen šumperk

Šumperk vás zve na povyražení všeho druhu. Pokud jste v pátek nestihli začátek slavností, čeká vás celá sobota plná zábavy.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Uherské Hradiště učí metyju

Že nevíte, co to je? No to já taky nevěděla. Takže prosím vás, metyja je jídlo z vařených brambor smíchaných s moukou, mazala se povidly a sypala mákem a v okolí Uherského Hradiště bývala v chudších rodinách na stole skoro každý den.

Metyju se můžete naučit připravovat v muzeu v sobotu dopoledne – učit budou Božena Stašková a Marie Habartová z Kunovic. Říkalo se tady: „S metyjou a krajancem není hospodyňka smutná, neboť lépe než maso chutná.“ Takže učit se budete ještě i krajanec, pečenou moučnou přílohu k omáčkám nebo zelí.

Kdy a kde: sobota, 9 až 12 hodin, Slovácké muzeum, Uherské Hradiště, www.slovackemuzeum.cz

program 2 červen metyja

Nějak takhle mohlo vypadat nejčastější historické jídlo na Uherskohradišťsku. Jmenuje se metyja a můžete se ji v sobotu naučit připravovat.

foto:
zdroj: Kuchyne.cz

Kamenice nad Lipou nabízí kulturu

A to pro děti i dospělé. Jestli jste v pátek zapomněla na Den dětí, můžete to tady okamžitě napravit – kupte lentilky a vyrazte na pohádkové divadélko (od 17 hod.).

Jestli divadlo netřeba, můžete si potěšit srdce účastí na 3. ročníku mezinárodní Novákovy klavírní soutěže pro mladé pianisty. Ta probíhá po oba dny. A informace pro ty, kdo mají jako já mezery v hudebním vzdělání: Vítězslav Novák, který se v Kamenici roku 1870 narodil, byl žákem Antonína Dvořáka a patří k nejvýznamnějším skladatelům české hudby 20. století.

Vstup na obě akce zdarma!

Kdy a kde: sobota a neděle, Kulturní dům Kamenice, www.kamenicenl.cz

program 2 červen piano

V Kamenici nad Lipou vás zvou na zušlechtění duše poslechem hry na piano. Koná se tu mezinárodní soutěž a vstup je zdarma.

foto:
zdroj: Isifa.com

Na Loučeni straší Bílá paní

Teda nestraší, ale provází. Pro milovnice historie, které tak úplně nebaví suché výklady průvodců ve stylu „hrad byl postaven, obležen, vypálen, šlapte jenom po koberci“, se nabízí neotřelá prohlídka zámku Loučeň.

Bílou paní loučeňskou byla Tereza Berková z Dubé, která bude hlavní postavou slavností z doby Rudolfa II. Mimo jiné by měl dorazit sám císař se svým dvorním astrologem, skupinou alchymistů a mušketýry. Na pozvání místního strašidla dorazí prý i kolegyně: karlštejnská Bílá paní, Perchta z Rožmberka, a taky Černá paní buchlovská.

A můžete si tady zahrát velkou rodinnou hru Otevřete 13. komnatu. Mimochodem zámek je finalistou prestižní soutěže o Excelentní evropskou destinaci – Eden.

Kdy a kde: sobota 10.30 až 17. hodin, Loučeň, www.zamekloucen.cz

program 2 červen loučeň

Bílá paní loučeňská má v sobotu pohotovost - bude provázet svým zámkem nejen turisty, ale taky rudolfinskou delegaci včetně samotného císaře.

foto:
zdroj: Zlatý pruh Polabí