Dovolená? Kdo je připraven, není překvapen

Zábava 26. června 2012

Zákeřné nemoci, propastné kulturní rozdíly, nefungující karty a mobily... Držte se našeho dovolenkového desatera a eliminujete problémy na minimum.

Češi se zbláznili do last minute nabídek. Pokud na šanci koupit na poslední chvíli zájezd ve slevě teprve čekáte, vězte, že plánovat cestu byste měla začít už teď. Zejména pokud hodláte navštívit vzdálenou exotickou destinaci.

Obecně platí, že čím vzdálenější je místo pobytu, tím dříve by se měla dovolená začít plánovat. Vzhledem k tomu, že dovolená většinou přijde na poměrně dost peněz, není od věci si ji užít v klidu a pohodě a vrátit se s těmi nejúžasnějšími zážitky.

1. Kam přesně se vydáte a co zvládnete?

Nedělejte z dovolené další úkol ze seznamu, který musíte splnit. Vybírejte s rozvahou, jaké místo navštívíte a co tam budete dělat. Pokud například ráda sportujete a chystáte se k moři, prověřte, zda jsou na místě k dispozici sportovní aktivity jako vodní lyže, potápění a podobně. Berete s sebou děti? Zaměřte se na nabídku dětských hřišť a jiného vyžití pro nejmenší i teenagery. Starší ročníky by zase měly sledovat teplotu vzduchu v destinaci, délku letu či zda je vstup do moře pozvolný.

Někdy není od věci vyjet na takovou dovolenou, která je protipólem k vašemu každodennímu životu. Důležité však v takovém případě je stanovit si hranice a nepřepnout své síly. Respektujte svůj zdravotní stav i fyzickou kondici!

2. Na jak dlouho jedete?

Podle odborníků by pro udržení vyrovnaného duševního zdraví měla dovolená trvat alespoň čtrnáct dní. Pokud vám to finanční či pracovní možnosti nebo jiné okolnosti neumožňují, natáhněte týdenní dovolenou alespoň na deset dní - stačí z každé strany týdne prostě „přilepit“ víkendy a případně ještě pátek nebo pondělí navrch.

Protože u týdenní dovolené hrozí, že než se stihnete na místě aklimatizovat, budete zpátky v kanceláři. A to se moc nezrelaxujete. Jestliže hodláte strávit aktivní dovolenou poznáváním památek nebo třeba v sedle bicyklu, případně pokud vám hrozí jet lag (posun času při přeletu pásem), myslete na minimálně jeden ponávratový den domácího odpočinku.

děti

Berete děti? Zamyslete se nad možnostmi vyžití.

zdroj: www.thinkstock.cz
kola

Plánujete aktivní dovolenou? Po návratu si rezervujte ještě den odpočinku.

zdroj: www.thinkstock.cz

3. S kým dovolenou strávíte?

Výběr parťáka je samozřejmě důležitý. Nemá smysl přemlouvat sportovně založeného manžela k dvoutýdennímu válení na pláži, stejně tak těžko přesvědčíte pohodlného přítele s chromou nohou k vysokohorským výstupům či neplavce ke sjíždění divoké řeky na raftu.

Platí to i opačně: Nenechejte si nic diktovat! Při výběru dovolené byste měla respektovat své vlastní potřeby, přání a představy. Pokud se neshodnete s partnerem na kompromisu, jeďte raději sama nebo s podobně naladěnou kamarádkou. Jinak by se z vaší dovolené mohla stát noční můra!

4. Jaké doklady potřebujete?

Pokud se chystáte jen po Evropské unii, stačí vám občanský průkaz. Do ostatních zemí je však nutné mít cestovní pas. Od 26. června nově potřebují doklad i děti do 15 let. Myslete také na to, že pokud jedete autem a budete projíždět zemí, která není v EU, budete rovněž potřebovat pas - a to ačkoliv je vaší cílovou destinací země EU. Prověřte, zda potřebujete vízum. Tuto povinnost vyžadují například Egypt, Tunis nebo Turecko.

Pro případ, že byste si chtěla zapůjčit na dovolené automobil, nezapomeňte na řidičský průkaz. Samozřejmostí by měla být karta pojištěnce. Pokud u některého dokladu končí platnost, vyřiďte si pro jistotu rovnou nový. A před odjezdem si všechny z nich naskenujte a pošlete na e-mail, kdybyste doklady v cizí zemi ztratila.

kamarádky

Klidně na dovolenou vyrazte s kamarádkami.

zdroj: www.thinkstock.cz
auto

Pokud si budete chtít půjčit auto, nezapomeňte na řidičský průkaz.

zdroj: www.thinkstock.cz

5. Cestovní pojištění

Na území Evropské unie sice máte nárok na základní zdravotní péči, nad její rámec jste však bez cestovního připojištění povinna hradit vše sama. V destinacích mimo Evropskou unii platí pro nepojištěného cestovatele dokonce plná finanční zodpovědnost za jakékoli ošetření u lékaře.

Tip redakce

Typy pojištění můžete porovnat na webu www.top-pojisteni.cz.

Ve srovnání s cenou zájezdu je částka za pojištění tak nízká, že se nevyplatí riskovat. Nutností je pojištění léčebných výloh. Sjednat si však můžete i připojištění zavazadel a rovněž odpovědnosti za škodu způsobenou na zdraví anebo majetku druhé osoby.

6. Čím budete platit?

Nespoléhejte se jen na platební a kreditní karty, mějte s sebou nějakou hotovost v měně cílové destinace. Pokud je problematické takový cash v Česku získat, hodí se i eura či dolary, které můžete směnit kdekoli.

Zjistěte si výši poplatků za výběr z bankomatu či placení kartou, předejdete tak nemilému překvapení po návratu. Pokud platnost karty vyprší dříve než za tři měsíce, raději si ji vyměňte rovnou za novou, někteří obchodníci by ji mohli odmítnout.

Praktickým pomocníkem pro ustrašence, kteří se bojí okradení, mohou být šeky, které se dají v bankách či směnárnách směnit za hotovost, a v případě odcizení je za ně vyplacena náhrada v plné výši.

7. Čím se proočkovat?

Cestujete-li do cizokrajných zemí, zjistěte si vhodné očkování. Někdy je potřeba zahájit vakcinaci už i dva nebo tři měsíce před odjezdem. Naprostým cestovatelským základem je očkování proti žloutence typu A a B, které je možné podat v kombinované vakcíně. Žloutenkou se můžete nakazit i v Evropě, ať už v dopravním prostředku, konzumací kontaminovaného jídla, při nechráněném pohlavním styku, nebo třeba při manikúře.

Do některých zemí se pak doporučuje ještě třeba očkování proti břišnímu tyfu, žluté zimnici nebo choleře. Pamatujte, že všechna tato očkování musíte zaplatit z vlastní kapsy. Doporučení týkající se ochrany zdraví během cestování najdete na webu www.bezpecnadovolena.cz.

hotovost

Vždy u sebe mějte alespoň malou hotovost.

zdroj: www.thinkstock.cz
očkování

Než vyrazíte, myslete také na očkování.

zdroj: www.thinkstock.cz

8. Co s sebou do lékárničky?

Léky, které užíváte pravidelně, si s sebou vezměte v dostatečném množství a raději i něco navíc pro případ, že by se zpozdil váš návrat. Pokud letíte letadlem, do příručního zavazadla si přibalte tabletky alespoň na tři dny, kdyby se vám někam zatoulalo velké zavazadlo.

Do příruční lékárničky přidejte léky proti bolesti a horečce, dezinfekci, obinadlo, obvaz a náplasti, případně i přípravky na žaludeční nevolnosti a průjem. Je dobré mít po ruce rovněž repelent a zklidňující přípravek na štípance od hmyzu. A samozřejmě nezapomeňte na opalovací krémy s vysokým faktorem.

9. Za kolik budete volat a psát?

Než vyrazíte vstříc rekreaci a dobrodružství, ověřte si u svého mobilního operátora, zda máte aktivní roamingové služby. Od věci není zjistit si podmínky, a to nejen ceny za volání, ale také za přijaté hovory, odeslané SMS, MMS a v neposlední řadě i za datové služby.

Pokud jste totiž majitelkou chytrého telefonu a nevypnete si příjem mobilních dat, může se vám stát, že kvůli pravidelné aktualizaci aplikací se poplatky za internet vyšplhají do závratných částek, a dovolená se vám tak nemile prodraží.

10. Jak se domluvíte a máte se bát?

Střet s cizími kulturami může přinést nejeden problém či nedorozumění. Seznamte se předem s místními zvyklostmi a naučte se základní fráze daného jazyka. Ačkoliv se dnes už téměř všude domluvíte anglicky, někde můžete přesto narazit na jazykovou bariéru.

Vhodné je vědět, kde je potřeba chodit se zahalenými částmi těla nebo kde platí prohibice. Zároveň se nezapomeňte informovat o případných nepokojích nebo přírodních jevech. Řadu informací z nich poskytuje Ministerstvo zahraničí ČR.

A co dělat, když se nečekané události začnou dít až po vašem příjezdu? „Doporučujeme uložit si před cestou do mobilu číslo na ambasádu či prodejce zájezdu, a kontaktovat je,“ říká Michal Tůma ze společnosti Invia.cz a dodává, že v případě organizované dovolené by se měli klienti obrátit v prvé řadě na delegáta zájezdu.

léky

Léky, které berete pravidelně, si sbalte do příručního zavazadla.

zdroj: www.thinkstock.cz
exotika

Vyrážíte do neznámých krajin? Prvně se informujte o místních zvyklostech.

zdroj: www.thinkstock.cz