Všechno nejlepší, Heleno!

Zábava 26. června 2012

Na jevišti byste jí hádali čtyřicet, ve skutečnosti Helena Vondráčková slaví 65. narozeniny. Jak to dělá, že je pořád tak vitální a vypadá tak dobře?

Například její postava – tu by jí mohla závidět kdekterá dvacítka. Jasně, že zčásti je to genetika, která Heleně Vondráčkové prostě přála.

Ale to je jen předpoklad, zpěvačka dodržuje základní pravidla životosprávy a zapracovala i na tom, aby odbourala stres.

Pod tou skálou, kde proud řeky hučí...

„Lidi by neměli s přicházejícím večerem zapomínat na to, co přes den snědli. A taky se nepřeplácávat moučnými jídly. Samozřejmě, že i já si občas dopřeju občas knedlo-vepřo-zelo, kachnu nebo svíčkovou, ale taky se snažím jíst hodně ovoce a zeleniny.“ Přiznává, že červené maso hodně omezila. Zato však miluje ryby a – to byste asi nečekali – taky rybaření.

Tomu propadá hlavně na svém hausbótu, který „parkuje“ na Slapech. Dělá jí to tam ohromně dobře na duši. Vyrůstala totiž ve Slatiňanech v bezprostřední blízkosti Chrudimky a láska k vodě jí zůstala. „Koneckonců jsem narozená ve znamení Raka,“ poukazuje Helena na svoji příslušnost k tomuto vodnímu znamení.

„Miluju plavání, jako holka jsem jezdívala na vodácké tábory, kde jsem pak pořádala nekonečné koncerty složené z písniček mých tehdejších idolů. A taky nesmíte zapomenout, že můj první hit se jmenoval Červená řeka,“ vypočítává vitální zpěvačka.

Heleniny triky pro štíhlou figuru:

  • CO SI DOPŘÁT: zeleninu, ovoce, ryby, mořské plody, bílé maso.
  • CO OMEZIT: sladkosti, červené maso (hlavně prorostlé), tučná jídla, těžké omáčky.
  • CO PÍT: 2 litry vody denně, zelené, bylinkové a ovocné čaje, dle chuti je míchejte s mlékem. Kávu maximálně jednu denně a nešetřete na ní mlékem.
  • CO S ALKOHOLEM: 1 až 2 deci vína jednou denně k jídlu neuškodí. Chmel blahodárně působí na hlasivky, takže malé pivečko přijde vhod. Tvrdý alkohol vynechejte úplně.
  • CO S PŘÍLOHAMI: Pokud chcete zhubnout, alespoň na čas je vynechte.
  • CO PO RÁNU: Trpíte-li na žaludek nebo na štítnou žlázu, vypijte ráno nalačno a večer před spaním sklenici vlažné vody s 1 lžičkou medu a 2 lžičkami jablečného octa (přírodní, chemicky neupravovaný seženete v bioprodejnách).
  • CO S ČASEM JÍDLA: Když si po 17. hodině jídlo odpustíte, půjdou kila dolů rychleji.

Tričko, holínky, prostě žádný stres

Teď v létě ji můžete, ať už v okolí slapské přehrady, nebo poblíž Řitky, kde bydlí, potkat buď v kraťasech a tričku, anebo v teplácích a holínkách. V tom prvním, když se vydává na dlouhé procházky do přírody nebo na tenis, ve druhé variantě, když vyrazí na houby, což je další její velká letní vášeň. Kromě toho je Helena akční i na zahradě u domu v Řitce. „Já prostě nemám sicflajš,“ směje se Helena.

A co vás příjemně překvapí, když ji oděnou právě třeba takhle do tepláků, potkáte? Že je to normální příjemná ženská, že je nad věcí a udržuje si úroveň. Navíc je neobyčejně vtipná. Skoro až „lidová vypravěčka“, která sype z rukávu příhody z natáčení. Prostě že je v pohodě.

„Naučila jsem se odbourávat stres, ale nebylo to jednoduché,“ přiznává Helena. „Strašně důležité je být duševně i tělesně v pohodě. Pečovat o sebe, třeba sportovat nebo si pořídit psa. Prostě dělat něco, co vás baví.“

„Žádné „Já nemám čas!“. Jde o to odpoutat se od stresu a věcí, které by vás mohly přivést třeba až k nemoci.“

vondráčková

Helena na turné s Michalem Davidem.

zdroj: Archiv Roberta Rohála
vondráčková

Helena v novém recitálu, který bude mít letos premiéru letos v létě.

zdroj: Archiv Roberta Rohála

Do kostýmu, na jeviště a zpívat!

Ať už doma v Řitce, na svém hausbótu na Slapech, nebo na Floridě, všude se snaží obklopovat svými blízkými, což je především její manžel a současně i manažer Martin Michal, jeho děti anebo Helenina sestra Zdena s manželem. A když je volno, rozjedou se za ní podívat i přátelé, kterým pak vyvařuje samé dobroty.

Sama teď ale sotva ochutná, potřebuje se totiž vejít do kostýmů, které jí na její právě probíhající česko-slovenské turné zhotovila módní návrhářka Táňa Kovaříková. „Ona umí vymyslet bezvadný kostým, má pro to ohromný cit a skvělé nápady. Nepodřizuji se jí úplně a ve všem, občas zasahuju, ale naštěstí je Táňa taková, jaká je, a tak si vždycky porozumíme,“ pochvaluje si spolupráci Helena.

S kým ještě ve svém jubilejním roce spolupracuje? Na koncertech s kapelou Charlie Band ji doprovází v roli hosta mladý charismatický zpěvák David Deyl. Spolu s novinářem Petrem Mackem připravila další knižní memoáry Každá trampota má svou mez. Letos vyjdou Heleně i dvě alba: trojdiskový komplet toho nejlepšího (včetně Heleniných jazzových nahrávek) a záznam její show Helena On Broadway, na němž po jejím boku zpívají Pavel Kolář, Vladimir Boldt, Miro Dvorský nebo Marian Vojtko. Letos to prostě bude solidní hudební hostina!

Podívejte se na nový videoklip k písni Fuoco Nel Fuoco, kterou Helena Vondráčková převzala od Erose Ramazzottiho. Spolu s italskými zpěváky Andreou Andreim a Davidem Mattiolim ho natočila (kde jinde taky) ve slunné Itálii: