Podhůří Alp s dotekem Česka

Valle di Ledro 2
V údolí Valle di Ledro se organizují jak velmi snadné, příjemné vycházky do malebných zákoutí, tak středně obtížné výlety po okolní krajině i fyzicky náročné výšlapy vedoucí přes horské louky až na vrcholky Alp
Zábava 28. června 2012

Vážně, část obyvatel údolí Valle di Ledro totiž za první světové války utekla k nám. Takže i zdejší italská kuchyně vykazuje prvky té české.

Okouzlující zákoutí zeleně, oáza klidu zasazená mezi skalními věžemi horského masivu Brenta a břehy Gardského jezera... Valle di Ledro v italském Trentinu. Má tak trochu zvláštní tvar. Díky modulační činnosti ledovců je jakýmsi přirozeným visutým mostem spojujícím Gardské jezero a nedaleké údolí Valle del Chiese.

Sportovci zajásají

Jezero Ledro a hory porostlé hustými smíšenými lesy přímo vybízejí k dovolené. Každý den se tu můžete věnovat něčemu jinému: koupat se, vyjet si na plachetnici, kánoi, surfovém prknu nebo na nenáročném šlapadle. Sportovní plachtařský klub Circolo Vela Lago di Ledro organizuje každoročně letní kurzy plachtění pro děti a mládež a pořádá také regaty kategorie ženy Optimist J22, kterých se účastní závodnice z celého světa.

Na své si přijdou i milovníci horského kola – čeká je více než 200 km výletních tras a stezek, dokonale značených a zakreslených na speciální mapce, kterou tu dostanete zdarma. Trasy mají různé obtížnosti, od velmi snadných po náročné se strmými stoupáními. V každém případě vám odměnou budou úchvatná horská panoramata.

Takhle nějak to vypadá, když se vydáte „kolmo“ údolím Valle di Ledro:

Trasy vedou po lesních cestách a starobylých vojenských stezkách, v unikátním přírodním prostředí, které pozvolna přechází od typicky středomořské květeny v okolí jezera po vysokohorské kleče a alpské rododendrony.

Tip redakce

Výzva adrenalinu

A na ty nejodvážnější tu čeká i možnost volného letu dvoumístným padákem (parapendio) a vzrušující canyoning výmoly horského potoka Palvico. Samozřejmě za asistence odborných instruktorů.

Rozhodně si nenechte ujít starou cestu „strada del Ponale“, která vede od Gardského jezera do údolí Valle di Ledro. A taky senzační stoupání do horského průsmyku Passo Tremalzo.

A vyzkoušejte zcela novou cyklistickou stezku přes celé údolí od Biacesy až k malému jezírku Lago d´Ampola. Vine se přes louky, stinné lesy a malé horalské vesničky sestavené z domků shluknutých okolo klasických vesnických kostelíků.

Valle di Ledro 5

Kdo má rád via ferraty, zabezpečené skalní cesty ocelovým lanem, tady ho čeká horolezecký ráj

foto:
Valle di Ledro 4

Jezero Ledro si můžete objet po cyklistické stezce

foto:

Čím se vedle hor ještě kochat?

Asi před 4000 lety tu horalé, okouzlení půvabem místa, příjemným podnebím a průzračnými vodami, postavili na pozvolném břehu dnešního městečka Molina di Ledro charakteristické stavby na kůlech. Soukolí dějin sem přivedlo i půvabně se vinoucí starodávné cesty, antické mosty, terasovité pruhy zemědělské půdy vytesané do travnatých svahů hor, kapličky, kostely, žulové vstupní brány či fontány...

Nejzřetelnější stopy po sobě bohužel zanechaly války, zejména první světová. Italští vojáci na jihu a rakouští vojáci na severu tu do svahů hor vykopali dlouhé válečné zákopy, tunely, stezky, cesty a obranné stavby: Jejich rozměry vás překvapí a donutí k zamyšlení...

Valle di Ledro 3

Zdejší Alpy se připodobňují k obrovské přírodní zahradě, a to díky velmi různorodé květeně s unikátními druhy, jež stojí za to poznat

foto:
Valle di Ledro 1

Vody jezera Ledro přímo zvou k vyjížďkám na plachetnici či na kánoi

foto:

Rady na cestu:

  • Do údolí Valle di Ledro se dostanete pohodlně po dálnici z Prahy přes Regensburg, Mnichov, Innsbruck, Brenner, sjezd Trento. Z Brna se pak vydáte přes Linz, Salzburg, Innsbruck, Brenner, sjezd Trento.
  • Na cestu budete potřebovat rakouskou dálniční známku. Na deset dní stojí asi 250 Kč. Ve stejné výši si připravte poplatek za dálnici v Itálii.
  • Více na www.vallediledro.com nebo v češtině na www.visittrentino.it

DALŠÍ TIPY NA CESTOVÁNÍ, ALE I PRO ZDRAVÍ, DOMÁCNOST A SAMOZŘEJMĚ SPOUSTU HER A KŘÍŽOVEK O SKVĚLÉ CENY NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 26/2012.

banner Překvapení předplatné