Hurá, prázdniny! Užijte si je, i když jste velká

Zábava 29. června 2012

Minulý týden jsme vás zvali na hudební festivaly. Dneska máme pozvánky „pro dámy“: začněte léto uměním a zámky.

Praha připomíná druhého Čapka

Jasně že je chudák Josef ve stínu svého slavnějšího bratra Karla. Ale právě aby nebyl, můžete si dojít do Národní knihovny, kde už jen pár dní potrvá výstava na jeho počest. Letos totiž je 125. výročí narození Josefa Čapka a 70 let od jeho internace v Sachsenhausenu.

„Jeho básně z koncentračního tábora, jež knižně vyšly až po jeho smrti a konci války, pomáhaly přežít i jeho spoluvězňům, kteří je přepisovali a šířili mezi sebou,“ líčí Kristina Váňová z Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše.

Ale nebojte se, není to jen depka, uvidíte i vzpomínky na tvorbu pro děti a spolupráci s bratrem. Josef k jejich společnému psaní podotkl: „Přišlo to tak, že Karel napsal jakousi povídačku, kterou odhodil, protože s ní nebyl spokojen. Mně se zdálo, že by jí bylo škoda, a nějak jsem ji předělal. A pak ji zas předělal Karel. A pak jsme zase na ní vrtali oba… A tak jsme mysleli, že bude nejlépe, když budeme dělat literaturu spolu.“

Kdy a kde: sobota 9 až 19 hodin, do 4. července, přízemí Národní knihovny, Praha, www.nkp-cz

program 30 červen

Takhle blbli dva dospělí Čapci. O tom méně proslulém, Josefovi, se můžete něco dozvědět z dalších fotek v pražské Národní knihovně.

foto:
zdroj: NK

Mníšek vítá císaře Karla

Letos máte poslední možnost si na zámku v Mníšku poslechnout Lásko má, já stůňu nebo Řekni mi, můj pane ctihodný a tak dál. Můžete si samozřejmě pustit doma na dývku film Noc na Karlštejně, ale naživo to je zas něco jiného.

Mimochodem: asi jste věděla, že melodie napsal Karel Svoboda, ale že je otextoval Jiří Štaidl, to taky? Já tedy ne. No prostě může to být hezký večer.

Na Mníšku čeká hvězdné obsazení: Vladimír Čech jako Karel IV., dále Jan Rosák, Lumír Olšovský nebo Petr Jančařík. Hraje se pod romantickou oblohou za každého počasí, jednotná cena 190 Kč na osobu zahrnuje i volnou prohlídku části zámeckých interiérů, kterou můžete absolvovat mezi 19. a 20. hodinou.

Kdy a kde: sobota, 20.30 hodin, Mníšek pod Brdy, www.zamek-mnisek.cz

program 30. června mníšek

Máte rádi filmové melodie z Noci na Karlštejně? Kdo by neměl, že. Aktuální divadelní zpracování nabízí Mníšek pod Brdy, v roli císaře je Vladimír Čech.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Lipno láká na nový cirkus

Jestli máte ráda umění, akrobacii, divadlo, balet, hudbu… tak se můžete od neděle na týden odstěhovat na Lipno. Bude tam totiž probíhat „dependance“ skvělého festivalu Letní Letná, konaného na konci léta v Praze. Uvidíte perfektní představení spojující cirkusové dovednosti s divadelní poezií. Nedá se to moc popisovat, musí se to vidět.

Taky tady budou zdarma cirkusové a výtvarné dílny, Vanda Hybnerová otevře divadelní fotoateliér Le Petit Cheval, najdete tu celodenní cirkusový bar a čajový stan. A večer se bude po skončení programu, asi od půl desáté, zdarma hrát, třeba Saša Rašilov a Galantní jelen - funk experimental kapela.

A jako lákadlo přidám třeba heslo z baru: „Pivo-limo, koktejl, káva, během dne Ti maringotka dává. Hudba v noci roztančí Tě, večer s milou, přes den dítě.“ A navíc pozvánka: přijede excelentní italský komik Paolo Nani, který sbírá po celém světě jednu cenu za druhou.

Kdy a kde: neděle, od 11 hodin, Centrální parkoviště Lipno, www.letniletna.cz

program 30. červen cirkus

Kouzla nového cirkusu, který spojuje akrobatickou šikovnost s divadelním uměním, můžete na začátku léta hledat na Lipně. A za pár týdnů v Praze.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Pelhřimov představuje porcelánové dámy

O porcelánových panenkách si můžete myslet, že jsou kýč, nebo že jsou rozkošné. Jestli je vám blízká ta druhá možnost, pak při cestě kolem Pelhřimova zatočte ke knihovně, kde v přízemí uvidíte právě tyhle malé něžné dámy. Tematicky je spojuje to, že jsou to slavné ženy světové literatury, takže uvidíte třeba to, jak se oblékala Anna Karenina, madame Bovary, Jana Eyrová nebo lady Chatterleyová.

A třeba vás to přiměje znovu si o dovolené sednout s knížkou, na jejíž stránkách se „naživo“ procházejí. Osobně bych si z těchto čtyř dala nejspíš Janu Eyrovou.

Kdy a kde: do 31. července, Městská knihovna Pelhřimov, www.knih-pe.cz

program 30. června pporcelán

Tuhle porcelánovou krásku už v Pelhřimově neuvidíte, kotě mělo jiné plány. Ale další dámy světové literatury zůstávají.

foto:
zdroj: Isifa.com

Hradec nad Moravicí pořádá slavnosti

Tedy v neděli pořádá slavnosti a v sobotu můžete do zámku na večerní prohlídku. Nejdřív k těm slavnostem: dopoledne bude program dětí z mateřinky a základních škol, pak promenádní koncert Dechového orchestru, odpoledne do čtyř šermíři, dobové tance, a pak vystoupení kapely Country s.r.o.

A k zámku: prohlídka bude zábavná a dlouhá - 240 minut! Začíná se v sobotu v šest večer, průvodci budou v kostýmech. No a ještě je tady taky speciální výstava historických jízdních kol.

Kdy a kde: slavnosti neděle od 10 hodin, Hradec nad Moravicí, prohlídka sobota v 18 hodin, www.zamek-hradec.cz

program 30. června hradec

Město a zámek Hradec nad Moravicí slaví léto: městskými slavnostmi a večerní superdlouhou kostýmní prohlídkou.

foto:
zdroj: Isifa.com