Twiggy: Být zralá neznamená nebýt krásná

Zábava 7. června 2012

Dívka jako proutek se stala v šedesátých letech slavnou modelkou. Módním světem hýbe i dnes, i když už dávno neváží 41 kilo (zaplaťbůh).

Svou postavou inspirovala zrod panenky Barbie Twiggy. Na vrcholu kariéry totiž měřila 168 cm a vážila 41 kilogramů. Říkali jí proto „pionýrka anorexie“. Dnes se v boji proti této vážné nemoci intenzivně angažuje.

Ta nejobyčejnější pod sluncem

Hubenost malé Lesley Hornby se nedala přehlédnout a dělala starost i jejím rodičům. Lékař však prohlásil: „Je zdravá, jen má rychlé spalování.“ Její ruce a nohy byly tenoučké, kamarádi na ni z legrace volali „sticks“ – tyčinky, nebo „twigs“ - proutky. Odtud později vznikla její přezdívka Twiggy, se kterou dobyla svět.

Bylo jí pouhých šestnáct, když padla do oka londýnskému kadeřníkovi Nigelu Davesovi. Udělal pár fotek, na kterých vynikly její obrovské oči, a snímky vystavil do výlohy. Osud šel okolo a vzal na sebe podobu Deirdre McSharry, reportérky novin Daily Express. Napsala o zajímavé dívce článek a ta brzy nato začala pracovat jako modelka.

Když o rok později odjížděla do New Yorku, málokdo by vsadil na to, že za oceánem udělá kariéru. Nevěřila tomu ani ona sama.

„Byla jsem ta nejobyčejnější holka pod sluncem. Ale šedesátá léta byla zvláštní doba, kdy i obyčejní lidé mohli dělat neobyčejné věci!“

Fotograf Barry Lategan udělal odvážný krok - nechal ji ostříhat nakrátko. A tajemství jejího hlubokého pohledu? Tři řady nalepených umělých řas. Ale co způsobilo lavinu šílenství, když její fotky vyšly na obálce módního časopisu? Byla jiná, zajímavá, tajemná. Všechny dívky zatoužily být jako ona - zkracovaly si vlasy a začaly hubnout jako o život. Vlastně doslova „o život“.

twiggy

Lolitka jak vystřižená z Nabokova.

foto:
twiggy

Fotograf Barry Lategan ji nechal ostříhat nakrátko.

foto:

Na plný plyn

Twiggy spolupracovala s předními fotografy, zakázky se jí hrnuly, stejně jako pohádkové výdělky. Rychle se stala topmodelkou, a to ani nemusela pobíhat po přehlídkových molech, stačily její módní fotky.

Spousta práce a fakt, že přišla do New Yorku z Londýna a nikoho v americké metropoli neznala, asi přispěly k tomu, že se nestihla zkazit. Nechodila na VIP večírky, nebrala drogy, nestřídala chlapy.

Po čtyřech letech na špici začal být pro Twiggy módní svět příliš jednotvárný. Skončila v nejlepším a přestoupila do filmové branže. V roce 1971 si zahrála ve filmu The Boy Friend a znovu zazářila. Získala filmové ocenění, dva Zlaté Glóby a stala se Objevem roku.

Jenže jako by se osud rozhodl, že mega slávy už bylo dost. Další filmové role byly menší a svět na Twiggy zapomínal. Měla více času myslet na sebe. Při natáčení snímku W se zamilovala do kolegy, téměř o dvacet let staršího amerického herce Michaela Witneyho a vdala se. Narodila se jim dcerka Carly, ale rodinné štěstí zaclonil mrak - Witney pil. Po šesti letech manželství náhle zemřel na infarkt.

Dalšího manžela přivedl Twiggy další film Madame Sousatzka. Leigh Lawson vnesl do jejího života jistotu a řád. Jsou spolu 24 let.

twiggy

Dcera Carly z prvního manželství zdědila po matce postavu a pěvecký talent.

foto:
twiggy

S manželem Leighem tvoří pár už 24 let.

foto:

62 let a zase modelkou

V rodné Anglii je Twiggy stále hvězdou. Vedle filmu zabodovala i v televizních seriálech, dokonce měla vlastní show. Nezřekla se ani módní branže, vytvořila vlastní značku oblečení a ložního prádla. A v devadesátých letech se znovu vrátila i k modelingu. „Být zralá žena neznamená nebýt krásná,“ prohlásila.

Vypadala skvěle a vypadá tak i teď, když v 63 letech navrhla kolekci pro značku MS, kterou také sama předvádí. „Jsou to kousky oblečení, které ráda nosím, a jsou za přijatelnou cenu,“ říká Twiggy.

Na fotkách vypadá mladě, což vede k otázce, zda přírodě trochu nepomohla. „Znám ženy, které plastickou chirurgii vyzkoušely, a vypadají dobře. Já zatím nic vylepšeného nemám, ale možná, až se mi přehoupne sedmdesátka, kdo ví…“

Podívejte se do fotogalerie, jak šel čas od Lesley Hornby po Twiggy.

„Jděte do všeho naplno! Podnikejte vše s vášní, jen tak se vám podaří překonávat překážky a být lepší než ti ostatní. Když něco opravdu chcete, dosáhnete toho.“

twiggy

Že nikdy není pozdě, dokazuje i tím, že letos vydala album Romantically Yours, na kterém zpívá se svou talentovanou dcerou Carly a slavným muzikantem Bryanem Adamsem.