Jičín láká na dva chlapy: Rumcajse a Valdštejna

Zábava 12. července 2012

Pokud vím, tihle dva pánové se nikdy nepotkali. Ale vy je při toulkách Jičínskem potkáte oba. A můžete si vybrat, kdo je větší sympaťák.

Rumcajs má proti Valdštejnovi rozhodně náskok. Má roztomilou manželku a prima kluka a celý je, jak od malička víme, spravedlivý. O Valdštejnovi jsme si naopak zapamatovali ze školy především to, že ho zapíchli v Chebu, což nějak naznačuje, že si to asi zasloužil.

V dospělosti k tomu přibyla informace, že měl pravděpodobně syfilis, což se o Rumcajsovi nejspíš říct nedá. Nicméně když vás děti přesvědčí, abyste se vydali za loupežníkem, zkuste dát šanci i loupežníkovi ve větším, totiž Valdštejnovi. Minimálně jeho stavební činnost vás přesvědčí, že si zaslouží shovívavost.

albrecht

To je ten muž, co byl zabit v Chebu. Ale kolem Jičína vytvořil mnoho krásného.

foto:
jičín manka

O co, že ji znáte? Jasně, nejproslulejší česká manželka, loupežníkova Manka.

foto:

Do ševcovny

Nejdřív ale pochopitelně přijde řada na Rumcajse. S malými dětmi musíte rozhodně zavítat do jeho ševcovny, kterou najdete v uličce mezi dvěma hlavními náměstími, vedle vysoké věže, v ulici Pod Koštofránkem. Děti nadšeně ocení figury celé „svaté rodiny“ a třeba i talířek s prohlášením, že z něj jedl Cipísek. Taky si tady prohlídnou živé králíky, což je pro městské ratolesti zajímavé, a mohou si hrát se stavebnicemi a dalšími zábavami. Rodiče si zatím klidně koupí něco k pití.

Je všeobecně známo, že jičínský švec se po rozmíšce se starostou Rumpálem musel svého poctivého živobytí vzdát a odstěhovat se do lesa Řáholce. Ale zatím jste v Jičíně, takže si pak v informačním centru na náměstí nezapomeňte vyzvednout brožury s názvem Pohádkový průvodce a Rodinný průvodce Jičínem a okolím. Ukáže vám přehledně nejen celé město a okolí, ale zároveň jde o omalovánky a hry, které dětem cestování ještě zpříjemní. A vám tudíž taky.

jičín family malá

V Rumcajsově ševcovně, kterou najdete kousek od náměstí, budou děti u vytržení. Rodiče si zatím můžou dát kávu nebo pivo.

foto:

Větší loupežník?

A proč do Jičína za Albrechtem Václavem Eusebiem z Valdštejna? Protože tento vévoda si právě z tohoto města chtěl vytvořit hlavní město svého panství a zanechal tady stavení a duchovní stopu, kterou by od válečníka nikdo nečekal. Dodnes můžeme obdivovat záměr, se kterým přetvářel krajinu, přestože mu s jeho dílem další generace opravdu zamíchaly. Například velké finále jeho krajinné kompozice, klášter ve Valdicích, dnes slouží jako vězení. Ale při cestách za Valdštejnem začněte třeba uvědoměním si, že tento šlechtic si zaslouží taky hodnocení jako politik, finančník, obchodník a zakladatel nových průmyslových odvětví.

Malá rekapitulace: základ jmění získal dvěma sňatky a potom při velké konfiskaci jmění poražených českých stavů v pobělohorské době. V roce 1625 přebral vedení císařských vojsk. Válečná kořist, závist, ohrožení suverenity říšských knížat byly asi hlavním důvodem, proč byl o pět let později velení zbaven. Císař ho sice povolal zpátky, ale mezitím už Valdštejn byl v kontaktu s protivníky.

Valdštejn byl prohlášen za zrádce a tedy v Chebu na příkaz císaře zavražděn. Tak došlo k naplnění obou astrologických předpovědí hvězdáře Keplera. Ten mu předpovídal slávu a bohatství, ale nepříznivý rok 1634, tedy rok jeho smrti.

jičín náměstí

Jičínské náměstí je památné nejen díky Rumcajsovi, ale také pro vzpomínku na historickou bitvu u Jičína. Můžete jít naučnou stezkou po jejích stopách.

foto:

Vysněná krajina

Nicméně zaživa toho na samotném Jičínsku stihl dost. Podařilo se mu vetknout území pevný řád. Začíná na čedičovém vrchu Veliši, odkud je nejkrásnější výhled až ke Krkonoším. Stával zde hrad, kde míval Valdštejn nějakou dobu hlavní sídlo. Dnes se z něj zachovaly jen malé zbytky. Mezi Velišem a Valdicemi je linie sedmi kilometrů, která na sebe navléká jako korálky významná místa. Od Veliše je to pak na náměstí zámek, kde dnes sídlí muzeum i informační centrum.

Vedle najdete kostel sv. Jakuba Většího, který vévoda zamýšlel jako katedrálu budoucího jičínského biskupství. U kostela je Valtická brána, zbytek původního městského opevnění.

jičín lodžie

Valdštejn sice proslul jako vojevůdce, ale nebyly mu cizí vědy ani umění. Jeho lodžie na kraji města je součástí úchvatné osy, kterou plánoval vybudovat.

foto:

A odtud se vydejte nádhernou čtyřřadou lipovou alejí s 980 stromy, dlouhou 1,7 kilometru. Bývalo jich původně 1125. A na konci aleje vás uvítá perla, která ještě čeká na důkladnou rekonstrukci: Valdštejnská lodžie s terasovitě členěnou zahradou, dnes zvanou Libosad. Můžete se podívat dovnitř, odehrávají se tady taky nejrůznější kulturní představení.

A jak už bylo zmíněno, osa aleje a staveb pokračuje do komplexu kartuziánského kláštera s kostelem ve Valdicích. Vévoda jej nechal založit jako okázalé místo svého posledního odpočinku. Nicméně po zrušení byl klášter postupně používán jako úřadovny a byty a od roku 1857 slouží jako věznice pro nejtěžší zločince, takže se dovnitř bohužel – nebo spíš naštěstí – nedostanete.

Tak co, je zajímavější Rumcajs, nebo Valdštejn? Hlasovala bych pro oba, a tak v Jičíně a okolí hledejte stopy obou těchto velikánů naší historie.

Výletní itinerář

  1. Dobrý termín k návštěvě města je festival Jičín - město pohádky, letos 12. - 16. září.

  2. Po stopách Valdštejna můžete jít každý pátek - od 16 do 18 hodin otevře vévoda svoji polní úřadovnu na nádvoří jičínského zámku. Další tipy pro setkání s ním na celé léto najdete na www.albrechtzvaldstejna.cz.

  3. Rumcajsova ševcovna má otevřeno denně od 10 do 17 hodin (a prodává se tam i občerstvení).

  4. Můžete si také projít stezku na památku bitvy u Jičína z roku 1866.

  5. Informace najdete na www.jicin.org, www.valdstejnovazahrada.cz.