Broumov by nadchnul i Indianu Jonese

Zábava 19. července 2012

Věřila byste, že slavný filmový archeolog by našel dostatečně vzrušující tajemství v nenápadném východočeském městě? Ale jo, našel! A vás ty záhady zaujmou taky.

Velkému broumovskému benediktinskému klášteru, který ještě čeká na důkladnou opravu a dokonalé znovuzrození, vtiskl dnešní podobu slavný stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer. Sám o sobě je klášter krásný, jak se při chůzi po širokých schodištích a nádvořích přesvědčíte, ale váže se k němu i vskutku záhadný nález. Indiana Jones by jistě nepohrdl.

Bylo to v roce 1999 v opatském kostele svatého Vojtěcha. Nad kaplí svatého Kříže za zlaceným štukovým věncem s nápisem Sancta sindon se při restaurování náhle objevila dobře schovaná dřevěná schránka. A v ní: unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651!

U plátna byla přiložena taky průvodní listina, ze které je zřejmé, že plátno daroval v roce 1651 turínský arcibiskup Julius Caesar Bergiria opatu u svatého Mikuláše na Starém Městě pražském, pozdějšímu pražskému arcibiskupovi Matoušovi Ferdinandovi Sobkovi z Bílenberka. A ten je ještě za svého života daroval broumovskému klášteru.

Broumov 3

Na klášteru je vidět rukopis stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

foto:
Broumov 1

Kopie Turínského plátna se do Broumova dostala v roce 1651.

foto:

Jen čtyřicet na světě

V dokumentu je uvedeno, že kopie byla při slavnostním obřadu dotýkána s originálem a vyjmenovává slavné účastníky ceremonie. Zaznamenává také jména osob, které plátno z Itálie do Čech doručily.

Možná vám pořád není jasné, proč tolik rámusu… Turínské plátno je podle všeho to, do nějž bylo po ukřižování zabaleno tělo Ježíše Krista!

Takže už chápete, že jde o věc světového významu. Na světě je jen čtyřicítka podobných historických kopií. Broumovská je jediná severně od Alp a taky patří k nejzdařilejším. Rozměrově je totiž téměř shodná s originálem (4,36 metru délka a 1,1 metru šířka). Obraz na lněném plátně je namalován čtyřmi odstíny hnědavé barvy, což je přírodní pigment. Na plátně je zvláštním způsobem vidět postava o výšce 170 až 180 cm z přední a zadní strany. Uprostřed je namalován nápis Extractum ab originali, tedy „vytaženo z originálu“.

A super je, že broumovskou kopii můžete vidět v rámci prohlídky kláštera.

Broumov 8

Mumifikováni byli hlavně vamberečtí měšťané.

foto:

Mumií jak v Egyptě

Indiana Jones měl velké zkušenosti i s mumiemi a také těch se vám v Broumově může dostat. V rozsáhlých sklepeních kláštera je totiž uloženo 34 mumií pocházejících z krypty farního kostela ve Vamberku.

Kde se vzaly v Broumově? V 80. letech se totiž u kostela ve Vamberku konaly výkopy a někdo to buď špatně spočítal, nebo špatně kopal. Rozhodně pak kvůli porušení kanalizace do krypty teklo a mumie se začaly kazit. Původně jich bylo padesát, zachráněné našly nové místo posledního odpočinku právě v klášteře.

Nejstarší pocházejí ze 17. století a jde především o mumie vambereckých měšťanů, kněží nebo varhaníků. U některých je přiložena cedulka se stručným životopisem. Například: vamberecký farář Adam Damian Rozvoda, který zemřel 23. srpna 1774, „kněz to zvláště zasloužilý, znamenitě čilý a horlivý, který působil ve Vamberku 33 let“.

Jednou z nejvýznamnějších osobností, která byla do krypty pohřbena, je zakladatelka vambereckého krajkářství Magdalena Grambová. Mezi dospělými leží rovněž dvě mumie dětí.

Bez hřebíku

A kdyby to dobrodružnému milovníkovi historie stále nestačilo, může udělat pár kroků a najít další unikát evropského významu: dřevěný hřbitovní kostelík Panny Marie. Andělé ho chránili po staletí před válkami a požáry, takže se kostel, postavený v 15. století skutečně celý ze dřeva bez jediného hřebíku, zachoval ve výborném stavu.

Může se i dovnitř. Nechte si na něj čas, protože na jeho vnějších zdech si můžete přečíst opisy městské kroniky, z níž se dozvíte třeba to, jak dramaticky se v kterém století vyvíjela cena obilí či chleba nebo kdy zasáhly město povodně. Pohled do historie člověku často ulehčí současné starosti.

A kdybyste náhodou kostelů neměli dost, můžete se rozjet po okolních vesnicích. V 18. století tady totiž vznikl ojedinělý soubor krásných barokních kostelů, jejichž stavbu podporoval tehdejší opat kláštera.

Broumov 7

Muzeum stavebnice Merkur zabaví nejen kluky.

foto:

Zabavte kluky

A nakonec speciální tip pro osoby ženského pohlaví: Nasměrujte své drahé osoby mužského pohlaví do Muzea stavebnice Merkur v Polici nad Metují. Tolik rozzářených klukovských a mužských očí neuvidíte ani na Vánoce. Jen počítejte s tím, že se tam vaši miláčkové zdrží daleko déle, než jste myslela.

Kdybyste klukům chtěla udělat další radost, najdete v Šestajovicích Motogalerii v koutě, kde majitel sesbíral na padesát kousků různých motocyklů. Nejstarším exponátem je Jawa z roku 1937.

A aby se holky moc nenudily, je tady také expozice panenek, kočárků a nábytečku.

Takže co myslíte, našel by Indiana Jones v Broumově a okolí dost podnětů? A co vy? Nalaďte se naší fotogalerií.

Filmaři to tady milují!

  • Město i celá krajina kolem Broumova se moc líbí českým i zahraničním filmařům. Proto se tady točilo hodně filmů a seriálů. Od F. L. Věka v roce 1971 přes historické drama Řád, thrillerovou Ďáblovu lest, česko-americkou Kněžnu Libuši z roku 2009 až po světově proslulé Letopisy Narnie.

  • Klášterní informace najdete na www.klaster-broumov.cz. Na místě pak kromě mumií a plátna najdete taky kavárnu :-) Prohlídka včetně mumií je pro dospělého za 99 korun.