Tanečnice z Lúčnice (teda vlastně z úžasných filmů)

Zábava 24. července 2012

Pokud je vám pětatřicet a víc, určitě vás tenhle československý hit skupiny Elán neminul. Ukážeme vám ještě další holky, které to na parketě (a nejen na něm) umí pořádně rozjet.

A nejdřív něco opravdu výjimečného. A poučného. Jestli se chcete pustit někdy do tance, dělejte to s vášní jako tahle ženská – Josephine Baker. Není divu, že ve své době rozpoutávala zuřivé debaty a mimořádný zájem pánů. A to prosím v téhle ukázce z filmu Princezna Tam Tam z roku 1935 je na své poměry dost oblečená.

Tahle dáma je oblečená dost a tančí taky hodně vášnivě, ale úplně na jinou písničku. A přitom pozor, oba filmy, ze kterých jsou tyto ukázky, od sebe dělí jenom jeden rok! Swing Time, v české verzi Svět valčíků, kde jako učitelka tance exceluje Ginger Rogers, vznikl v roce 1936.

Tady se můžete podívat, jak to spolu rozjely dvě největší sexy dračice své doby: Marilyn Monroe a Jane Russell. Od doby vzniku filmu, což bylo v roce 1953, se pořád řeší, zda opravdu Páni mají radši blondýnky. Od obou se dá rozhodně okouknout erotické vlnění v bocích a naklánění hlavy.

Tahle dívka nebyla a priori tanečnice, ale krasobruslařka. Jenže hodně podařená, a na konci 80. let minulého století nejlepší vývoz z východního Německa. Její elegantní vášnivost a krása pak vedla filmaře k využití slavné sportovkyně ve filmu. Vznikla tak Carmen na ledě s Brianem Boitanem, fenomenálním bruslařským kolegou. Koukněte, jak na něj Katarina Wittová svůdně zírá.

A kdyby vám bylo vášně ještě málo, podívejte se na tohle. O co, že budete vědět, z jakého filmu to je, dřív, než vám to na konci článku prozradíme! A o co, že tu písničku znáte?

A protože jsme článek nazvali podle Tanečnic z Lúčnice, musíme si připomenout i tenhle klip veleúspěšné skupiny Elán. Holky z Lúčnice taky odjakživa tančily s vášní, že ano?

Odpověď na hádanku:

Jasně, byl to film Flashdance s Jennifer Beals z roku 1983.

Jestli jsme vás našimi ukázkami nalákali k tomu, abyste hned vyskočila a začala tančit, tak super. A můžete si k tomu pořídit další ze série výukových tanečních DVD, která vychází s Vlastou a připravil je pro vás Michal Kostovčík s Evou Krejčířovou. A jak oba zdůrazňují, vážně podle nich můžete tančit sama i bez partnera!