Med, sýry, pivo: lákadla na víkend. Nebo vám jde o duši?

Zábava 6. července 2012

Pokud máte mlsný jazýček, jistě se vám zachce ochutnávat dobroty. O víkendu ale můžete taky zdokonalovat duši nebo středověce křepčit.

Hradec nad Moravicí oslavuje včely

Dnes máme výjimečný tip pro milovnice včel. A medu. Nebo včelařů. Prostě tentokrát se v Hradci sjedou všichni, kdo rádi med mlsají, z něj pečou a vaří, ale taky se o včely starají a mají je rádi. Tradiční včelařská slavnost nabídne medové občerstvení (budou perníky i medovina), a taky speciální včelařskou přednášku. K tanci a poslechu je slíbena živá hudba.

Kdy a kde: neděle, Hradec nad Moravicí, Kajlovec, www.mujhradec.cz

program 7 července

Na včelařské slavnosti si nemusíte jenom vyslechnout přednášku o správném bzučení, ale hlavně ochutnávat medové výrobky.

foto:
zdroj: Kuchyně

Příkazy vaří domácí pivo

Spojte příjemné s příjemným a zajeďte se podívat do Hanáckého skanzenu, kde se bude předvádět vaření domácího piva. V průběhu dne se pivo uvaří (doba vaření je zhruba osm hodin) a následně po zchlazení zakvasí. O ukázku a zodpovězení otázek se postará domovařič Petr Melichárek, na čepu bude Svatokopecké pivo z minipivovaru Svatý Kopeček u Olomouce, Moritz z minipivovaru Olomouc a Poutník z pivovaru Pelhřimov. O tom, že tady ve skanzenu mají dobrou představu, jak se postarat o zábavu, svědčí naše video: na něm se místní pokusili rekonstruovat slavný Ladův obraz Hospodská rvačka z roku 1943. Jen místo hospodského se objevil dobrý voják Švejk.

Koukněte, jak si v Příkazech hrají:

Kdy a kde: sobota od 9 hodin, Hanácké skanzen Příkazy u Olomouce, www.hanackeskanzen.cz

Valašsko soutěží o nejlepší sýr

Už podruhé se koná soutěž O nejlepší valašský sýr, kam se můžou přihlásit všichni farmáři z regionu, kteří takový domácí sýr vyrábějí. Skvělá akce pro mlsné jazýčky, které jsou ochotné uznat i jiné dobroty než brie a parmazán. O nejlepším sýru rozhodne odborná porota, hrát u toho bude cimbálovka Jánoš Petra Zetka. Navíc tady budou sommelieři, kteří poradí, jak správně kombinovat chutě sýra a vína. Ve stejný den se v Karlovicích koná také Hrnčířský den v místním muzeu, takže o program na celý den je postaráno.

Kdy a kde: sobota, 12 až 15 hodin, Velké Karlovice, www.valachy.cz

program 7 července syr

Za dobrým sýrem nemusíte jezdit do Švýcarska nebo Francie. Na Valašsku ho umíme vyrobit taky. A zrovna se koná sýrová soutěž!

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha školí sebejisté ženy

Jestli máte ovšem chuť místo jídla na trochu sebezvelebování, pak můžete zaběhnout na seminář o sebejistotě. Tu totiž potřebujete ve vztazích, kariéře i duchovním rozvoji. Nejdřív zjistíte, jak na tom jste, slibuje lektorka, a pak budete vylepšovat, co se dá. Objevíte prý, že i vy můžete zářit jako hvězda a žít život podle sebe, aniž byste tím omezovala život členů své rodiny, kolegů a lidí ve vašem okolí. A hlavně se prý zbavíte pocitu, že něco musíte.

Kdy a kde: neděle, od 11 hodin, Hotel Mamaison, Praha, www.sebejistazena.cz

program 7 července sebejista

Věříte, že sebejistota se dá naučit? Můžete to vyzkoušet na nějakém kurzu nebo semináři. Třeba hned o víkendu.

foto:
zdroj: Thinkstockphotos.com

Kámen se propadá do středověku

Ani se propadat nemusí, on vlastně středověký je. Původně gotický, ze 13. století, patřil králi a pak Malovcům. Kámen se ostatně jmenuje proto, že stojí na velkém skalisku. No nicméně teď se opravdu dostaví velká středověká iluze, protože se tady bude odbývat skutečné vojenské a tržní ležení. Čeká vás klasika: historické tance, šermířské souboje, divadelní vystoupení, dobová řemesla. A kde že to vlastně je? U Pelhřimova.

Kdy a kde: sobota, od 10 hodin, Kámen, www.hradkamen.cz

program 7 července

Hrad Kámen je krásná vzpomínka na středověk. Pokud se chcete někdy cítit jako princezna v dlouhých šatech, zavítejte sem na sváteční oslavy.

foto:
zdroj: Vlasta.cz