Mléčné hody, pouť i krajinky: víkend nebude nudný

Zábava 17. srpna 2012

Léto ještě neskončilo, tak si najděte čas na výlety. Máme něco pro každé gusto, ať už máte radši stravu duševní, nebo hmotnou.

Praha si hraje na Partu hic

Vzpomínáte na tuhle příjemnou, i když normalizační komedii? V ní šlo o to, aby horníci pili dobrovolně co nejvíce mléka, a tím se zásadně utužilo jejich zdraví. Čas sice oponou trhnul, ale s faktem, že mléko je dobré pro zdraví, to opravdu nehnulo.

A tak se právě koná (do 26. srpna) festival Mléko na talíři. Ano, ne ve skleničce, ale na talíři, protože probíhá v několika pražských restauracích a jde o tříchodová menu plná mléka po 290 korunách. A co je dobrého? Třeba telecí pečeně v mléce s česnekem a zeleninou, filet z mořského vlka pošírovaný v mléce nebo kulajda.

Připomeňte si, jak ve filmu holdoval mléku pan Božský:

Kdy a kde: sobota i neděle, Praha, www.mlekonataliri.cz

Světlá nad Sázavou potěší krajinkami

Pozor, už jenom do neděle máte šanci navštívit výstavu obrazů krajináře Antonína Waldhausera. Jeho životopis zní pro dnešní svět zábavně:

Kupříkladu tatínek byl výrobce fezů a mladý pán se občas, z hrdosti na český původ, sám prezentoval jako Lesodomský. Učil malovat v pražských vlasteneckých rodinách, třeba druhou manželku Bedřicha Smetany nebo syna Boženy Němcové Jaroslava. I když dostával nabídky na stálé místo, jen cestoval po Evropě a maloval.

To by se asi líbilo každému, kdyby měl z čeho platit nájem… Nicméně konec drbů, podstatné je, že jeho krajinky jsou opravdu půvabné a pro potěchu a zklidnění prázdninové mysli jako dělané.

Tak ať to stihnete!

Kdy a kde: sobota a neděle, od 13 do 17 hodin, Světlá nad Sázavou - Kytice, www.kyticesvetla.cz

program 18 sren malíř

Ve Světlé nad Sázavou máte poslední možnost potěšit oko romantickými krajinkami Antonína Waldhausera. Býval to prý skutečný bohém a měl oko pro krajiny i holky.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Zliv holduje mrkvi

Kdysi mívala Zliv hanlivě znějící přezdívku Mrkvanov. A protože se to místním nelíbilo, rozhodli se moudře udělat z toho přednost a letos pořádají už druhý ročník Slavností mrkve.

K ochutnání bude nejen čerstvá mrkvička, ale taky všechna možná mrkvová jídla, včetně loni velmi dobře hodnocené zmrzliny. A není jako v tom vtipu o zajíčkovi :-) Navíc se bude soutěžit v pití mrkvového džusu, strouhání mrkve, hodu mrkví nebo o nejlepší mrkvový výpěstek.

Kdy a kde: sobota, od 13 hodin, parkoviště před městským úřadem, Zliv, www.zliv.cz

mrkev dve
foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Teplice budou debatovat o jídle

Určitě znáte z televize odborníka na zdravou výživu Petra Havlíčka. Takže pokud se nechcete o víkendu prostě jenom dobře natlásknout a nepřemýšlet o tom, ale naopak o jídle mluvit a dumat, můžete právě s tímhle člověkem strávit dopoledne.

Bude povídat o tom, jaká váha je zdravá, který sport je k něčemu dobrý a taky proč diety někdy nefungují, i když už jíte jenom vzduch a vodu.

Tohle setkání se mimochodem koná ve studiu Jany Burdové, což je Kadeřnice roku 2011, takže třeba tam získáte inspiraci nejenom pro změny těla, ale i pro změny na hlavě (a taky v hlavě).

Kdy a kde: sobota, 8.30, Teplice, www.egoo.cz

havlíček burdová ilustračka

Specialista na výživu Petr Havlíček vám poradí, jestli si můžete dát k obědu jen jeden lupen, nebo projdou dva.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Nová Paka pořádá pouť

Pouť se jmenuje Hrubá a patří k ní velký kulturní program. Tak třeba v sobotu na dvoře Městského kulturního střediska ve 14 a 16 hodin pohádky pro děti a v osm večer koncert kapely Člověče, nezlob se.

V neděli od 10.30 bude historický šerm a kejklíři skupiny Ordures, po nich tanečnice s hadem. A v kostele Nanebevzetí Panny Marie to bude duchovnější program, v neděli ve čtyři bude hrát Volné ochotnické umělecké sdružení Montalban z Jilemnice Krkonošské poudačky a v pět se koná koncert skvělé houslistky Ludmily Pavlové.

A když už tam budete, můžete do muzea na výstavu o 140 letech pivovarnictví v Nové Pace pod heslem Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.

Kdy a kde: sobota a neděle, Nová Paka, www.kultura-novapaka.cz

program 18 srpen had

Nevíme, jestli bude pouťová tanečnice s hadem v Nové Pace vypadat přesně takhle, ale nakonec to nevadí. Kromě ní nastoupí i kejklíři a pohádkáři.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Okoř zve na skvělou hudbu

Už podvanácté se koná podařený jednodenní hudební festival na hradě Okoři. V programu se slibuje Nightwork, MIG 21, Mandrage, David Koller, Anna K nebo Tomáš Klus, a nehudební dětičky se zatím zabaví třeba vodním zorbingem, hrami v dětském sportovním koutku, ve stánku s hračkami a stavebnicemi.

Kyvadlovou dopravou můžete z Prahy z Vítězného náměstí a z Kladna. Když pojedete autem, hodí se na místě připravený tester měření hladiny alkoholu v dechu certifikovanými přístroji. Nebo se můžete do rána vyspat pod hradem ve stanovém městečku.

Jako lákadlo vám nabízíme Tomáše Kluse. Záznam je z televize, naživo bude stoprocentně lepší!

Kdy a kde: sobota, od 13 hodin, Okoř, www.festivalokor.cz