Koupel v romantice, historii, adrenalinu a bylinkách

Trento 2
Jen patnáct minut jízdy autem z Trenta a dostanete se do nádherného údolí Valle dei Laghi s jezerem Toblino a jeho vodním hradem.
Zábava 29. srpna 2012

Vylouhujete se v bylinkách, zažijete romantiku jako trám a pak si vychutnáte sklenku mezi nejkrásnějšími vinicemi světa. Kde? V italském Trentu.

Vítejte v hlavním městě italského Trentina!

Jojo, to je ten Tridentský koncil, co jste se o něm učili. Tohle místo si dodnes uchovalo svoje vzácné monumenty, podávající svědectví o setkání italské a středoevropské kultury.

Nejprve „na chuť“ videoupoutávka:

Určitě musíte na hrad Castello del Buonconsiglio. Po staletí v něm žili tridentská knížata a biskupové a je odtud nádherný výhled na celé město. A pak absolvujte snad tu nejromantičtější procházku, jakou si umíte představit.

Vede tudy: Z hradu po „císařské cestě“, která prochází přes historické centrum, kolem náměstí Duomo s fontánou Neptuna, ulicí San Marco mezi nádhernými měšťanskými domy, ulicí Manci a ulicí Belenzani, náměstíčky s historickými budovami, pod podloubím v ulici Suffragio, pod starobylými věžemi a hradbami.

Trento 3

Na Monte Bondone rostou vzácné druhy rostlin.

foto:
Trento 1

Castello del Buonconsiglio bylo po staletí sídlem tridentských knížat a biskupů.

foto:

Laboratoř umění, přírody a sportu

A když už si budete myslet, že po krásách města už nemůže přijít nic úchvatnějšího, vydejte se na Monte Bondone, které místní také nazývají Alpe di Trento. Leží v těsné blízkosti města Trenta a nabízí velkolepé panoráma horských řetězců a vrcholů celého Trentina. Toto území ale doporučujeme poznat ve společnosti alpských průvodců a odborníků. Popíší vám stoletou tradici, ukážou místní přírodu a poradí, které místní kulinářské speciality ochutnat.

Pro milovníky aktivní dovolené nabízí Monte Bondone také projížďky na koni či zajímavé itineráře pro lezení na skále. A kdo opravdu má rád adrenalin v krvi, ať vyzkouší závratné lety na deltaplánu, anebo na paraglidingu.

Milovníci klidných procházek naopak vyrazí do okolních hor rozlehlé zelené doliny Viote. V rašeliništi žijí vzácné druhy rostlin a bezobratlovců. Při troše štěstí uvidíte ty nejvzácnější – vodní brouky čeledi coleoptera.

Určitě by vám neměla uniknout ani návštěva Přírodní integrální rezervace a Alpské botanické zahrady se svými více než dva tisíci druhů rostlin a květin z pěti kontinentů.

Trento 5

Z Castello del Buonconsiglio se vám naskytne úchvatný výhled na město.

foto:
Trento 6

Ve Valle dei Laghi ochutnejte místní vína Nosiola a Vino Santo. Jsou vynikající.

foto:

Přírodní ozdravovna

Ve výšce 800 metrů nad mořem, na východních svazích Monte Bondone pak navštivte Garniga Terme s prvním lázeňským objektem Bagni di Fieno. Jeho okolí připomíná divokou zahradu obklopenou jehličnatými lesy a vrcholy hor. Procházkou se dá dostat až na náhorní plošinu Bondone a k vrcholům Tre Cime na Monte Bondone – ten nejvyšší je Cornetto (2170 m n. m.).

Garniga Terme je v Itálii prvním místem, kde se začala praktikovat fytobalneoterapie neboli bylinkové koupele, a kde se tato tradiční metoda etablovala v moderní lékařskou terapii.

Využívá léčebných účinků rozličných druhů rostlin posekaných v brzkých ranních hodinách na lučinách Viote na Monte Bondone.

Bylinkové koupele, jejich teplo a vůně jsou univerzálním lékem pro všechny neduhy revmatického a osteoartrózního původu a uklidňují křeče a bolesti svalů a ztuhlost kloubů.

Trento 4

Náměstí Duomo s fontánou Neptuna patří v Trentu k nejkrásnějším.

foto:

Rady na cestu:

  • Do Trenta se dostanete pohodlně po dálnici z Prahy přes Regensburg, Mnichov, Innsbruck, Brenner, sjezd Trento. Z Brna se pak vydáte přes Linz, Salzburg, Innsbruck, Brenner (poplatek za přejezd 8 eur), sjezd Trento. Na cestu budete potřebovat rakouskou dálniční známku. Na deset dní stojí asi 10 eur. Poplatek v přibližně stejné výši si připravte za dálnici v Itálii.
  • V Trentu doporučujeme navštívit některá z městských muzeí - MART v Palazzo delle Albere, Tridentské Muzeum Přírodních věd nebo Museo Caproni věnované letectví.
  • Více na www.apt.trento.it nebo v češtině na www.visittrentino.it

DALŠÍ TIPY NA CESTOVÁNÍ, ALE I PRO ZDRAVÍ, DOMÁCNOST A SAMOZŘEJMĚ SPOUSTU HER A KŘÍŽOVEK O SKVĚLÉ CENY NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ.

banner Překvapení předplatné