Slavné poutě i kozí jarmark: víkend nabízí všechno možné

program koza
Kozí výrobky jsou bezpochyby zdravé a kozy bezpochoby milé. Obojí dohromady vás čeká o víkendu na Helfenburku.
Zábava 3. srpna 2012

Jestli bude horko, třeba se vám bude chtít jen ležet na zahrádce ve stínu. Ale můžete taky vyrazit za poznáním nebo ochutnávkami.

Helfenburk zve všechny kozy

No ale můžete přijít, i když koza nejste. Letos se koná už třetí ročník slavností kozího chovu a kozích produktů pod patronací Pohádkového království Zdeňka Trošky.

Ale aby toho nebylo málo, můžou přijít i krávy a případní další účastníci ekologického zemědělství, protože se tady bude ochutnávat a nakupovat eko. Kromě toho se na celý den chystá program pro děti i dospělé: hudba i rytířské turnaje.

Kdy a kde: sobota, od 11 hodin, Helfenburk u Bavorova, www.helfenburk.estranky.cz

program pani velka

Na hradě Helfenburk se můžete potěšit nejenom kozími produkty, ale i živými zástupci kozího národa. A taky nakoupit na farmářském trhu.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Svojanov má divadelní pouť

Už po jednadvacáté. Sejdou se tady různé divadelní soubory zblízka i zdaleka a zároveň budou k ochutnání speciality našich babiček: pečené domácí placky plněné masem a zeleninou, bramboráky se škvarky, lívance se švestkovými povidly a tvarohem, bramboračka s houbami.

A i kdyby vás nezaujal program, hrad samotný by vás zaujmout měl. Je to jeden z nejstarších královských hradů u nás a jediný, kde se mísí gotika s empírem.

Kdy a kde: sobota, od 9 hodin, hrad Svojanov, www.svojanov.cz

program svojanov

Na hradě Svojanov se koná divadelní pouť. A taky je důležitý tím, že jediný v Česku spojuje empír s gotikou. Jeďte se podívat.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Opočno slaví porcinkuli

Že nevíte, co to je? No já taky ne, ale načetla jsem si, že to je výroční církevní slavnost spojená s udílením tzv. plnomocných odpustků a doprovázená lidovou poutí. A protože tradice jsou hezká věc, můžete o víkendu v Opočnu najít nejenom jarmark a loutkové divadlo, ale taky rytíře, žongléry a moderní muzikanty.

A když tady budete a budete mít s sebou malé děti, můžete si zahrát i hru Za tajemstvím opočenských skřítků. Je to tak na hodinu, stihnete i oběd. Herní plán dostanete v infocentru.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 8 hodin, Opočno, www.opocno.cz

program opočno

Takhle to vypadá v Opočně, když je tam celkem klid. Jakmile se ale spustí tradiční oslavy porcinkule, přibude lidí podstatně víc.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

A Hostinné taky

Tahleta porcinkule je užitečná věc, a i kdybyste do kostela ani nevkročila, zaručuje vám zábavu i v Hostinném. Už proto je dobré se tedy dozvědět pořádně, o co jde. Takže pro důkladnost:

Jméno je zkomolenina italského místního jména Porzioncula, Porzioncula či latinsky Portiuncula (údělíček, podílek, malý pozemek). Jde o kapličku v Assisi, která se dnes nachází uvnitř baziliky Panny Marie Andělské a je považována za kolébku františkánského řádu. Jeho zakladatel, sv. František z Assisi, kostelík získal pro svou řeholi a podle legendy získal od papeže Honoria III. pro tento kostelík privilegium plnomocných odpustků.

Konečně to víme pořádně a teď, co vás čeká tady: dechovka, kapela Žádnej stres, muzikant Honza Ponocný, skupina Kamelot, rocková kapela Seven, pořad Na stojáka, Děda Mládek Illegal Band, divadelní pohádky, ohňostroj… Taky večerní mše a noční prohlídka muzea a tak podobně.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 10 hodin, Hostinné, https://hostinne.info/porciunkule-2012/a-1146/p1=1370

program assissi

Tohle samozřejmě není Hostinné, ale bazilika Panny Marie Andělské u Assissi, odkud pochází tradice porcinkule.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Chyše láká na pivní „maratón“

No tak dobře, jenom desetinu maratónu. Ale jestli máte ráda pivo, tak si to užijete. Trasa má pět zastávek a na každé bude jiná ochutnávka z jiného pivovaru. Kdo dosáhne cíle, získá výhru, a ve čtyři bude hudební představení.

Pokud jde o samotné chyšské pivo, jeho vaření bylo obnoveno po 74 letech. A je prý úžasné, což já neumím posoudit. Vaří se podle staročeských receptur s použitím nejkvalitnějších českých a moravských sladů, žateckého chmele a přírodní jiskrné vody z Doupovských hor. A je přírodního charakteru bez chemických přídavků, filtrace a pasterizace. Tak to můžete zkusit.

Kdy a kde: sobota, 12.30, Chyše před zámeckým pivovarem, www.mestochyse.cz

program pivo

Kdo říká, že ženské nerozumějí pivu? Můžete to svým drahým polovičkám předvést na pivním maratónu v Chyši. Nebojte, úplně maratón to nebude...

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz